fbpx

Co se stane, když žena kvůli nečekaným událostem přijde o většinu životních jistot a zjistí, že na vině je místní zkorumpované farmářské družstvo

Zveřejněno: 31. 1. 2020

Film Daleko od Reykjavíku vypráví příběh Inge, tvrdohlavé majitelky farmy na severu Islandu, která se vydává do boje se zkorumpovaným farmářským družstvem, jež ji přivedlo na mizinu. Třetí celovečerní film režiséra Grímura Hákonarsona měl světovou premiéru na festivalu v Torontu, kde byl vřele přijat.

Portál Slashfilm jej díky námětu a silné a odhodlané hrdince přirovnal k oskarovému hitu Tři billboardy kousek za Ebbingem, deník Variety hovoří o „velmi diváckém a lidském filmu s hrdinkou plnou kuráže“. Snímek protkaný jemnou severskou absurditou, který se odehrává v kulisách překrásné islandské krajiny, mohou diváci právě teď vidět v českých kinech a exkluzivně i v online videopůjčovně Aerovod.

Hlavní hrdinka kvůli nečekaným událostem přichází o většinu životních jistot a zjišťuje, že na vině je místní zkorumpované farmářské družstvo. Jeho vedení kvůli zisku šikanuje místní chovatele. Inge se ale nenechá zahnat do kouta. Nemá už co ztratit a vydává se odhodlaně do boje – za pomoci ostrých příspěvků na Facebooku, ale i lopat hnoje a zásob mléka.

V Cannes oceněný absolvent FAMU

Právě prostředí malé komunity v odlehlé vesnici na severu Islandu, málomluvní hrdinové a jemná absurdita dodávají filmu jedinečnou atmosféru příznačnou pro severské snímky. „Kdyby se tento film točil v jiné zemi, bylo by vedení družstva obklopeno zbraněmi a bodyguardy. Ale na Islandu žádné pistole nemáme! Místo toho si lidé hrozí esemeskami. Nechtěl jsem se příliš vzdálit naší realitě – sám pocházím z venkova a na statku jsem pracoval. Moc dobře ten svět znám,“ nechal se slyšet režisér Grímur Hákonarson.

Jeden z nejvýraznějších severských tvůrců současnosti absolvoval v roce 2004 pražskou FAMU. Jeho druhý celovečerní film Berani zvítězil v roce 2015 na festivalu v Cannes v sekci Un Certain Regard a získal také řadu dalších ocenění včetně 11 cen Islandské filmové akademie. Ve filmu Daleko od Reykjavíku se Hákonarson opět vydává do prostředí odlehlých farmářských komunit, které díky svým zkušenostem dovede vykreslit s nebývalou autenticitou.

Související…

Herec David Nykl: Dobrý estébák, pak dobrý agent. Protiklady mě přitahují
Zdeněk Strnad

foto: Aerofilms, zdroj: Daleko od Reyjkvavíku

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...