fbpx

Moderátorka, dramaturgyně a scénáristka si užívá blízkosti Stromovky a Hradu. A městu by dala víc prostoru na úkor „byznys“ center

Zveřejněno: 23. 1. 2020

Profesi moderátorky se Lenny Trčková věnuje přes dvacet let. Je také dramaturgyní mnoha pořadů a scénáristkou. V současné době se asi nejvíc věnuje svému autorskému projektu Čtení tě mění. Lenny je zároveň velkou patriotkou, na Prahu prý nedá dopustit. Přesto víkendy nejraději tráví v přírodě, na horách anebo na svém rodném Valašsku, kde je kombinace obojího. „Přírodu miluju, a to i v Praze. Přes týden je vlastně taková moje ,nabíječka‘ Stromovka. O víkendech opouštím pražskou civilizaci a odjíždím na Šumavu nebo do Krkonoš. A za teplem mizím do zahraničí.“

Lenny žije v Praze téměř dvaadvacet let. „Už sedmým rokem bydlím na Praze 6. Líbí se mi, že mám kousek Hrad a Nový Svět, který mě nikdy neomrzí. Předtím jsem bydlela na Starém Městě. Vůbec nejradši mám centrum, kde se kumuluje veškerá energie, která dělá Prahu v porovnání s ostatními městy magickou a jedinečnou. Kdykoli se vracím ze svých zahraničních cest, vždycky mě Praha znovu ohromí.“

Vidím Prahu s nižším počtem aut, lidi jezdící na kolech nebo jiných ekologických dopravních prostředcích, kteří jsou více vědomí, více usměvaví...

I když se prý do Prahy zamilovává stále víc a víc, jejím okrajovým částem se co nejvíce vyhýbá. „Černý Most, Chodov, Zličín… Tahle místa pro mě už nejsou Praha. Navíc nemám ráda paneláky,“ dodává Lenny.

1. V Praze jsi už poměrně dlouho, co tě teď na okolí tvého bydliště nejvíc baví?

Bydlím v Praze už víc než půlku svého života a jsem do Prahy s každým rokem zamilovaná víc a hlouběji. A teď mě nejvíc baví asi to, že mám blízko na Hrad.

2. Máš svůj oblíbený podnik, bez něhož si nedokážeš Prahu představit?

Nejsem úplně „podnikový typ“, ale mám ráda kavárny a ráda chodím na schůzky do Café Louvre. Je to příjemně intimní, byť je to obrovský prostor. Taky se mi líbí prostředí kubistické kavárny Grand Cafe Orient, a když chci úplný odpočinek, jdu do Dobré čajovny na Můstku. Centrum města mám vůbec nejradši.

3. Kde ráda nakupuješ?

Co se týče oblečení, tak nejradši úplně mimo Česko. Ale když už si mám vybrat, volím spíš šikovné módní návrhářky, kterých tu naštěstí máme dostatek.

4. Kde si nejlépe odpočineš?

Taková moje „nabíječka“ je pro mě park Stromovka. Chodím tam každý den na dlouhé procházky. Právě tam udělám nejvíc „práce“, tam vznikají téměř všechny mé projekty.

5. Jak nejraději a jak nejčastěji cestuješ po městě?

To s tím souvisí. Nejčastěji a taky nejraději chodím po městě pěšky. Dívám se na domy a sleduju krásné štuky, koukám se po lidech a ptácích… A když spěchám, tak použiju tramvaj nebo metro.

6. Kam chodíš nejčastěji za kulturou, do kina, do divadla, na koncerty?

Mám ráda divadla a vybírám si spíš podle her, které se hrají, nebo podle herců, které mám ráda. Dost často navštěvuji Činoherní klub, Švandovo divadlo nebo Studio Dva. Ráda bych chodila častěji do Dejvického divadla, jen jsem ještě nesehnala nikoho, koho bych uplatila kvůli pravidelné dodávce lístků. A na koncerty volím Forum Karlín nebo Divadlo Archa a Lucerna Music Bar.

7. Kam bys v Praze vzala své známé z ciziny?

Ve čtyři ráno na Karlův most, dopoledne do Stromovky, odpoledne na Vyšehrad, k večeru, když slunce zapadá, na Nový Svět a Hradčany a v noci bych se s nimi toulala ulicemi Starého Města.

8. Co ti na městě nejvíc vadí?

Že je tady čím dál víc aut a turistů. Ale nejvíc mi vadí, jak vysoké jsou tu ceny bytů. Nebo máme jen extrémně malé platy?

9. Jak si představuješ Prahu v roce 2050?

Mám tendence být spíš snílek a romantická optimistka. Takže vidím Prahu s nižším počtem aut, lidi jezdící na kolech nebo jiných ekologických dopravních prostředcích, kteří jsou více vědomí, více usměvaví... Praha v roce 2050 je skvělým městem pro život, s větším prostorem pro parky a zeleň a bydlení je každému dosažitelné.

10. Kdybys mohla na městě hned teď něco změnit, co by to bylo?

Nechala bych mu víc prostoru a nesnažila se město zaplnit „byznys“ centry a dalšími zbytečnými obchodními centry. Opravila bych ty krásné secesní domy, ze kterých bych udělala nádherné prostorné byty. A v jednom z nich bych samozřejmě bydlela.

Související…

#mojepraha a Katka Pechová: Prahu bych neměnila, zachovejme její kouzlo
Michaela Šedo

foto: Marta Režová, zdroj: Lenny Trčková

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...