fbpx

Hlavní město Česka přivítá kousek Paříže. Oslavuje se ženskost, krása, pohyb, dekadence a erotika. A zatančí i muži

Zveřejněno: 8. 11. 2019

Burleska, toť babička striptýzu. A o víkendu se můžete do světa dekadentní erotiky belle époque ponořit v pražské metropoli, a to v Grand Hotelu Bohemia a v Divadle Metro. „Do Prahy přijede pětašedesát umělců celkem z třiadvaceti zemí světa,“ avizuje organizátorka Bohemian Burlesque Festivalu Lucie Čihánková, která se o "žánr" začala zajímat poté, kdy žila na Novém Zélandu. A právě tam a později i v jiných končinách začala navštěvovat festivaly burlesky.

Retro svět ji okouzlil natolik, že se mu již osm let věnuje profesionálně. „Před šesti lety jsem založila společnost Bohemian Burlesque, pak jsem celé tři roky zvala performery z celého světa. A teprve potom mohl vzniknout první ročník,“ říká Lucie, která na festivale vystoupí jak v roli moderátorky, tak v roli performerky.

Moulin Rouge v Praze?

Po úvodní akci festivalu, která se ve čtvrtek odehrála v brněnském Cabaretu Des Péchés, se varieté v pátek přesouvá do Prahy.

burlesque3

Ladnost, hudba, umění a občas i trochu erotiky. To je festival burlesek v Praze


Ti nejlepší ze světové i české burlesky se večer představí na gala show v barokním sále Boccaccio Grand Hotelu Bohemia.

Na festivalu každý umělec představuje jen jedno číslo a mezi nimi jsou nejen ta klasická, ale i fetish nebo komická čísla.

„Hlavním tahákem je určitě slavné gay duo Kitten N’Lou z USA, které letos získalo titul v prestižní soutěži Burlesque Hall of Fame v Las Vegas,“ říká organizátorka s tím, že diváci se mohou těšit i na slavnou francouzskou burlesku Cleu De Velours či na tanečnici a královnu britského varieté Ebony Silk.

„Na festivalu každý umělec představuje jen jedno číslo a mezi nimi jsou nejen ta klasická, ale i fetish nebo komická čísla, případně boylesque (mužská burleska) a máme i čísla radikální a politicky angažovaná. Každá show je v rámci festivalu jiná,“ dodává Lucie.

Proměň se v burlesku

Pokud už jste propadli kouzlu burlesky a rádi byste si pořídili nějaké retro doplňky nebo oblečení, určitě zavítejte v sobotu na akci Bohemian Market do Divadla Metro na Národní třídě v Praze, kde si budete moci užít nejen nákupy, ale i festivalovou atmosféru.

burlesque muzi

Zlatý hřebík do burlesky: duo Kitten N’Lou z USA


„Na Marketu budou vystupovat nadšené burlesky z celého světa. K vidění bude několik fashion přehlídek, stand up comedy a proběhnou rozhovory s našimi hlavními hosty,“ avizuje Lucie Čihánková. Večer pokračuje festival závěrečnou nocí Bohemian Queen Night, kde hvězdná porota hostů festivalu zvolí Bohemian Princess a Bohemian Queen 2019 z řad dvanácti soutěžících z celého světa. V druhé části večera vystoupí sami porotci. V neděli festival v Divadle Metro zakončí série workshopů na různá témata opět s hosty festivalu.

Program:

8. 11. 2019: Bohemian Cabaret Prague

Bocacio Hall, Grand Hotel Bohemia, Králodvorská 4, Praha 1, 19.30

9. 11. 2019: Bohemian Market

Divadlo Metro, Národní 25, Praha 1, 12.00 – 18.00

9. 11. 2019 Bohemian Queen Night

Divadlo Metro, Národní 25, Praha, 21.00

foto: Bohemian Burlesque Festival, zdroj: Bohemian Burlesque Festival

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...