fbpx

Pražská funková kapela ve čtvrtek oslavila 15 let existence koncertem v Lucerna Music Baru

Zveřejněno: 28. 9. 2019

„Jarda Špulák, hudební kritik, se mě nedávno ptal, co je to funky. Je to samozřejmě styl, ale je to taky takový mood,“ říká Petr Harmáček, trumpetista a bandleader Top Dream Company. Mluvili jsme s ním po čtvrtečním koncertu, na kterém kapela oslavila kulaté výročí. A proč zrovna funk? „Když jede rytmika, má to groove, nutí tě to hýbat zadkem. Ale aby ses do toho dostal, musíš mít funky myšlení. Nestačí si říct: jdu hrát funky. Abys dokázal rozhýbat starou rakouskou paní, která celý život tančí valčíky, musíš pochopit, v čem ta rytmika a groove spočívá. V tom to celé je.“

Top Dream Company naložila fanouškům u příležitosti svých narozenin tak ostrou nálož, až se Lucerna Music Bar tak jako v mnoha jiných případech otřásala v základech. Na koncertu vystoupili i bývalí členové kapely – zpěváci Ondřej Ruml, Vojtěch Dyk či saxofonista David Fárek.

Byl to jeden z nejkrásnějších a nejlepších koncertů mého života.

„Je to neskutečný, jak to letí. V roce 2004 jsme tady hráli poprvé a dnes slavíme 15 let,“ říká v backstagi po koncertě zpocený, ale podle všeho taky šťastný leader kapely. Nadšený byl nejen z bouřlivých reakcí fanoušků, ale především z kapely samotné. „Bylo to náročný. Zkoušeli jsme tři dny od rána do večera. Hádali jsme se i kvůli takovým blbostem, kdo si vezme jakou košili.

tdc

Zavzpomínat přišel i jeden ze zakládajících členů kapely Ondřej Ruml. A bylo na co


Zvukovka trvala pět hodin, ale na kluky jsem hrozně pyšnej. Byl to jeden z nejkrásnějších a nejlepších koncertů mého života. Doufám, že tomu žánru budou pořadatelé a promotéři dávat větší prostor. Rozjíždí se tu skutečné funky soulové podhoubí,“ dodal nadšeně Petr Harmáček.

Ryze české funky album

Jedenáctičlenná funk’n’soulová formace vznikla v roce 2004 jako cover kalifornské funkové kapely Tower of Power. Partu muzikantů, kterou dal dohromady právě Petr Harmáček, tehdy tvořili mladí hudebníci z pražské Konzervatoře Jaroslava Ježka. „Zpočátku jsme hráli tracky Tower of Power a dalších funky kapel, ale postupně jsme se dostali k vlastní tvorbě. Během dalších let jsme žánr spojili se soulem, diskem nebo reggae. Nebojíme se ale hrát i něco tvrdšího, vyzkoušeli jsme toho fakt hodně,“ říká Petr.

Sehnat v Česku funky zpěváka podle Petra není úplně brnkačka na balalajku.

Příští rok chystá podle Petra kapela čtvrté album a texty budou znít ryze v češtině. Některé pecky z něj ostatně nadšení posluchači v Lucerně mohli slyšet. Muzikanti, jejichž sestavu narozeninového koncertu ozdobily ženské vokály, zahráli očekávané hitovky Dyliny či Bigbeatový národ, i skladby z prvního alba – například Stand Up Be Counted, což je vůbec první skladba Top Dream Company. Koncert, který spolu s hosty odzpíval současný frontman kapely Jakub Vaňas, postupně gradoval, a extatické publikum si vytleskalo hned dva přídavky.

Od Dyka až po Vaňase

V kapele se za oněch patnáct let vystřídala známá jména, a to hlavně za mikrofonem. „U nás se vystřídalo několik zpěváků. V kapele jsme měli i holky. Teď s námi zpívá Kuba,“ přikyvuje Harmáček. Kapela mívala dva zpěváky. Začínal v ní Ondřej Ruml, který zpíval s Vojtou Dykem, Vojtu Dyka pak vedle Ondry Rumla doplnil Martin Růža, který pak ještě zpíval s Ondřejem Jonášem, a všechny pak nakonec nahradil právě Jakub Vaňas.

tdc2

A nesměl chybět ani Vojta Dyk. Tak dík!


Sehnat v Česku funky zpěváka podle Petra není úplně brnkačka na balalajku. „Není jich tu mnoho. A u nás je takový nepsaný pravidlo, že když zpěvák odchází z kapely, tak někoho doporučí. A tehdy, když od nás odcházel Martin Růža, tak doporučil Kubu Vaňase. Já jsem ho třeba vůbec neznal. A na první dobrou jsme se potkali a zafungovalo to. Navíc jsem strašně moc rád, že se Kuba podílí autorsky na některých písničkách.“ Top Dream Company každopádně startují další patnáctiletku. S novým albem bude následovat i nové turné. A kapelu nelze úplně tak minout. Hraje totiž padesát až šedesát koncertů ročně.

Související…

Jakub Vaňas: O tajemném slovu funk a tajemstvích Prahy
Klára Ponczová

foto: Zdeňka Hanáková, zdroj: Top Dream Company

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...