fbpx

S předsedkyní spolku 4Students o studentském festivalu s typicky studentskými motivy: pivo, muzika, zábava. Otevřeno je zde ale pro všechny

Zveřejněno: 24. 9. 2019

To, že se začátek univerzitního roku na kolejích a v kampusech slaví mejdany nejrůznější intenzity, je jasné všem – od největších pařičů až po ty, kteří na vejšce někdy před 30 lety trávili čas v univerzitních knihovnách. Spolek 4Students to ovšem už čtvrtým rokem dělá ve velkém a z původně malého festiválku se stala akce pro několik tisíc lidí. Jmenuje se Kampus Fest a její čtvrtý ročník proběhne už tradičně v areálu kampusu v Dejvicích.

„První rok se jednalo spíš o hudební festival, druhý rok byl dvoudenní, spojený s oslavami 65 let výročí VŠCHT, a třetí rok v rámci 150 let od výročí úmrtí Karla J. N. Ballinga, což je vynálezce stupňovitosti piva, VŠCHT úspěšně napadlo propojit festival s pivní tématikou, v čemž vlastně pokračujeme i letos,“ říká Eliška Hrdá, šéfka spolku 4Students.

Fotky, které jsou na sociálních sítích, vypadají profesionálně, také lineup kapel nebo množství pivovarů svědčí o tom, že to je docela velká akce. Je to čistě studentský projekt?

Jedná se převážně o studentský projekt, program a hlavní strukturu festivalu připravuje náš studentský spolek 4Students, studentská unie ČVUT a samotný Kampus Dejvice, který nám dává finanční podporu, a jsou nám nápomocni při jednání s institucemi. Spolupracujeme také s pivovarem VŠCHT ohledně domlouvání pivovarů a s Nerudným Festem, který ke spolupráci už vloni přizvala na pomoc VŠCHT. A u nich také vloni poprvé vznikla ona pivní tématika.

kampusfest 2

Žízeň na degustaci piv si lze obstarat prostřednictvím sportovních výkonů


Na webu píšete, že jde o „festival minipivovarů, hudby a studentsví“. Je to prostě takovej mejdan na rozjezd novýho školního roku – říkám to správně?

Říkáte to úplně správně, jen jsme do toho zapojili českou pivní kulturu.

Čím se festival „pivovarnictví“ liší od normálních pivních festivalů? Dozví se zájemci něco víc o pivu?

Nenajdete u nás žádné pivovary „ze supermarketu“. Zaměřujeme se výhradně na malé pivovary, jejichž produkce je ale velmi kvalitní a zaslouží si pozornost. Druhý rozdíl je, že jej pořádají studenti pro studenty.

Degustace a přednášky vedou odborníci ze školního pivovaru, piva z minipivovarů budou hodnotit návštěvníci, tam se profesionalita neočekává.

A do třetice je program obohacen o odbornou část, a to o přednášky o pivu či o domácím vaření piva, degustace či prohlídky školního pivovaru VŠCHT, díky čemuž se návštěvník může o pivu dozvědět mnohem více, nejen pouze ochutnávat piva z pivovarů z různých koutů republiky.

Jak bude vypadat degustace a hodnocení piv?

Degustaci i přednášku o pivu povede Tomáš Kinčl z Ústavu biotechnologie na VŠCHT, který je v tomto směru na škole odborným pracovníkem a také organizuje činnost školního pivovaru. Má na starost kurzy výroby piva a mnoho dalšího. Co se hodnocení piv týče, tak to budou provádět samotní návštěvníci. Tam se profesionalita naopak neočekává, hodnotí se pouze, které pivo nejvíce lahodilo návštěvníkům.

kampusfest 3

Hodnocení minipivovarů provádějí samotní návštěvníci akce


Máte docela slušnej hudební lineup… Ten jste také sestavovali sami?

Ano, za to musíme poděkovat člence našeho spolku 4Students Šárce Bouzkové. Její velké hobby je chodit na koncerty a hledat kapely, má jich v rukávu slušnou zásobu a na většinu našich akcí během roku domlouvá kapely právě ona.

Jak je festival financovaný? Mluvila jste o Kampusu Dejvice, máte i další sponzory?

Do rozpočtu Kampusu Dejvice přispívají všechny místní instituce, tedy Národní technická knihovna, Ústav organické chemie a biochemie AV ČR, ČVUT, Katolická teologická fakulta, VŠCHT, ale i samotná Městská část Praha 6. Tyhle všechny instituce nás tedy podporují finančně, formálně formou záštity a také morálně. Bez dobré vůle našich rektorů a děkanů by taková akce přímo v univerzitním areálu proběhnout nemohla.

Eliška Hrdá

Studuje první ročník magisterského studijního programu Biomateriály na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze v Dejvicích, odkud taktéž pochází. S organizováním různých akcí, seznamovacích kurzů a jiných činností začala díky pozitivnímu postoji VŠCHT k těmto aktivitám již po nástupu na vysokou školu. Před dvěma lety se rozhodla vstoupit do již fungujícího spolku 4Students a po roce byla díky své angažovanosti zvolena jeho předsedkyní. Aktuálně se snaží aktivně podílet na akcích připravovaných spolkem 4Students, na oživení dění v dejvickém kampusu či na své alma mater.

Může se festivalu zúčastnit kdokoliv, nebo je to jen pro studenty?

Samozřejmě je otevřen široké veřejnosti.

Na co se vy osobně z programu nejvíc těšíte?

Já osobně se nejvíce těším na vystoupení Hentai Corporation, protože je poslouchám už řadu let. Taky mě zajímá přednáška o domácím vaření piva, ráda bych podpořila svoji fakultu VŠCHT při přetahování lanem a v neposlední řadě ochutnala řadu nových piv. Ovšem ještě uvidím, na co všechno budu mít přes pořadatelské povinnosti čas...

Představte si, že byste v Praze mohla změnit jednu jedinou věc. A teď nemyslím imaginární věci typu „abychom se měli všichni rádi“. Myslím něco konkrétního. Co by to bylo?

První, co mě napadá, je vyřešit dopravu na Praze 6. Žiju tady odmalička a s otevřením tunelu Blanka jsou Dejvice „no-go“ oblast s autem kvůli neustálým zácpám. A to vůbec nemluvím o cestě z Břevnova do Dejvic či naopak, kdy běžně stojíte v zácpě aspoň 20 minut. Než tam využívat MHD, to je skoro rychlejší jít pěšky nebo jet na kole.

Související…

David Gaydečka: Metronome má hlavně přinést hudební komfort
Zdeněk Strnad

foto: Archiv Kampus Fest, zdroj: Kampus Fest

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...