fbpx

Některé starší dopravní prostředky s nepříliš moderními ochrannými prvky můžou do cesty vnést trochu adrenalinu. Vězte ale, že řidiči většinou vědí, co dělají a co jejich vozy vydrží

Zveřejněno: 17. 7. 2019

Znáte člověka, který by navštívil Thajsko a nechal si ujít bláznivou jízdu tuk-tukem v místním šíleném provozu, nebo se během dovolené v Londýně alespoň nevyfotil v blízkosti pověstného „doubledeckeru“? Tak jako si turisté odváží z Prahy vzpomínky na Hradčany a popíjení piva, jiné metropole objevily své symboly klidně i v něčem tak obyčejném, jako je městská hromadná doprava. Jejich specifická vozítka se tak kromě způsobu přepravy stala také součástí místní kultury, která tvoří významné lákadlo pro zahraniční návštěvníky.

1. Rikša (Čína)

Je těžké si představit rušná města Číny bez malých roztomilých vozítek pojmenovaných rikša. Tyto kočáry poháněné pedály, ale často i lidským tahounem se po místních ulicích prohánějí už více než stovku let.

peking 1199557441

Svého řidiče rikši musíte mít prostě rádi


Turisté o nich prý vtipkují, že jsou spíš haraburdím než dopravním prostředkem. Ano, závady na nich rozhodně nejsou vzácností, na druhé straně je prý jejich oprava směšně jednoduchá a díky tomu, že jim často chybí okna, poskytují opravdu bezprostřední zážitek z jízdy. Pokud tedy hledáte ideální dopravní prostředek k prozkoumání čínských čtvrtí, takzvaných hutongů, rikša vás určitě nezklame.

2. Džípny (Filipíny)

Filipíny nemají klasickou MHD, takže se o přepravu ve městech starají z velké části vozy privátní. Ti, kteří nemají na taxíky, jezdí pestře pomalovanými a špinavými mikrobusy, kterým se říká džípny. Nevadí, že výfuky jsou zrezivělé a pneumatiky ojeté, džípny jsou hrdé na svůj pestrobarevný design stejně jako na jména, za která by se nemusela stydět ani celebrita světového významu.

manila 1011040618

V anglickém originále se jim říká Jeepney. Tyhle se prohánějí po hlavním městě Manile


Jejich majitelé jim říkají třeba Goodfather, Toronto Raper, Rider Star nebo Hawaiian Boy. Džípny houkají, řvou a smrdí, smog však už nějak patří k místnímu koloritu stejně jako toto pojízdné umění na kolech.

3. Gondola (Itálie, Benátky)

Díky gondolám máte jedinečnou příležitost plout po benátských kanálech jako lidé v patnáctém století. Jen ta suma, kterou zaplatíte, bude o poznání vyšší (půlhodinový pronájem lodě vychází v přepočtu asi na dva tisíce korun). Ale co neobětovat za projížďku na proslavené elegantní lodi s plochým dnem, dopravním prostředku všech nenapravitelných romantiků?

Jen si to představte – gondoliér pěje píseň La Biondina in Gondoéta o půlměsíci na obloze, mořském vánku a unavené blondýnce usínající na paži svého milého, zatímco vy si spolu se sklenkou červeného Barola vychutnáváte pohled na řady renesančních domů a mostů, které se pomalu utápí v záři zapadajícího slunce...

gondoly 399833944

Nekonečná romantika, která stojí asi dva tisíce korun na půl hodiny


Obáváte se mořské nemoci i na klidných vlnkách benátských kanálů? Nejvíce gondol si můžete z bezpečí chodníku prohlédnout na kanálu Canal Grande, který je hlavní tepnou města, nebo v přístavišti Suero – San Trovaso, kde se tyto loďky dodnes vyrábí.

4. Vintage taxi (Indie)

Indie je pestrobarevná směsice vůní, chutí i zvyků a kromě jiného nabízí také pestrou škálu možností, jak se po ní přepravovat. Snad nejstylovější a nejoriginálnější dopravní prostředek však proslavil oblast kolem Bombaje.

taxi indie 1081764944

Vintage taxíků začíná po nařízení indické vlády ubývat. Do Bombaje je tak dobré vyrazit co nejdřív


Tato třináctimilionová metropole na západním pobřeží země se ještě nedávno mohla z dálky jevit jako bzučící vosí rej, neboť právě černá a žlutá jsou dominantní barvou retro taxikářských vozítek, kterými se ulice jen hemžily. V roce 2013 bohužel indická vláda provoz vozidel starších 20 let omezila. Pokud se tedy tímto vozítkem připomínajícím luxusnější variantu trabantu chcete svézt, výpravu do Asie moc neodkládejte.

5. Tuk-tuk (Thajsko)

Neobvyklý název možná na první pohled asociuje jméno exotického ptáka. Každý, kdo navštívil Thajsko, ale ví, že za označením tuk-tuk se skrývá typický dopravní prostředek, motorová rikša, ve které se bez oken, pásů a airbagů můžete s větrem o závod prohánět v přeplněných ulicích Bangkoku a dalších thajských měst.

tuk tuk 571684150

Tuk-tuky najdete i v dalších asijských státech. V Bangkoku je to ale největší romantika. Tedy dokud nezjistíte, že jste tu padesátimetrovou trasu jeli za pět dolarů


Smlouvejte o ceně a pak už jen důvěřujte tuk-tukáři (který dost možná nemá ani řidičák), že už za roky praxe ví, jak se v nepřehledné změti aut orientovat tak, abyste bez újmy dojeli až do cíle.

6. Chicken bus (Guatemala)

Pro ty, kteří cestovali po Guatemale (nebo jiných zemích Střední Ameriky), byl jistě „kuřecí autobus“ jednou z nezapomenutelných zkušeností. Už samotné pozorování těchto pestrobarevných vozů, které jsou ve skutečnosti vysloužilé školní autobusy dovezené z USA, je velkolepým zážitkem. Svůj přívlastek „kuřecí“ získaly autobusy díky dřívějšímu zvyku místních převážet jimi nejrůznější zvířenu.

guatemala autobus 712745200

Chicken Bus v akci v San Pedro la Laguna v Guatemale. Zaručujeme, že o dobrodružství nebude nouze. A to i v případě, když budete chtít najít své zavazadlo


Dnes už slepice nebo kachny uvidíte v autobusu jen zřídka, i tak vám ale ručíme za to, že jízda v něm bude pro řadového Evropana velmi netradiční. Takzvaný ayudante od vás vybere jízdné a pak na každé zastávce křičí z otevřených dveří název destinace. Mezitím svérázný a často nabručený řidič se suverenitou sobě vlastní vymetá plnou rychlostí zatáčky a vy máte co dělat, abyste v serpentinách nezapluli pod vedlejší sedadlo. Na konci spanilé jízdy se však už nemůžete dočkat dalšího adrenalinového zážitku.

7. Doubledecker (Velká Británie, Londýn)

První červený dvoupatrový autobus vyjel do londýnských ulic už v roce 1956 jako nástupce takzvaného omnibusu, tedy povozu taženého koňmi. V současnosti ho v ulicích potkáte téměř na každém rohu, s Londýnem už je neodlučně spjat stejně jako Big Ben a červené telefonní budky.

autobus londyn 792581656

Nepleťte si je však s vyhlídkovými autobusy, kterých po městě rovněž jezdí mnoho. Na rozdíl od klasických „doubledeckerů“ slouží jen jako turistická atrakce, mají otevřenou střechu a jízda v nich se vám mnohonásobně prodraží. No a vlastně už je známe i z Prahy.

8. Mazačka (Česká republika – Praha)

Přestože pasažéry nepřeváží, nakonec jsme se pražskou mazací tramvaj rozhodli na tento seznam také zařadit. Atypická oranžová tramvaj vyjela do ulic hlavního města v lednu 2015, aby se starala o snížení hluku a menší opotřebení kolejnic i kol.

mazaci tramvaj 0259711452

Průjezd mazacího vozu Prahou už viděly dva miliony diváků


Téměř okamžitě si však získala obrovskou popularitu a v současnosti by se dala považovat za tramvajovou celebritu. Nejenže má vlastní profil na Facebooku, kde ji sleduje asi 12 tisíc lidí, ale na internetové televizi Slow TV je také možné sledovat přímý přenos jejím průjezdem Prahou, který už viděly více než dva miliony diváků.

foto: Shutterstock a Profimedia, zdroj: Pastemagazine.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...