fbpx

Festival Maker Faire Prague proběhne o víkendu 22. až 23. června na Výstavišti Praha

Zveřejněno: 5. 6. 2019

Novodobí kutilové, bastlíři, tvůrci a vynálezci se letos již podruhé sejdou v Praze, aby předvedli své umění. Organizátoři festivalu Maker Faire Prague 2019, který se uskuteční o víkendu 22. až 23. června na Výstavišti Praha, připravili pro malé i velké návštěvníky vědeckotechnický a taky rukodělný program. Chystá se přehlídka více než 200 projektů, při níž můžete žasnout nad tím, co všechno lidé ve volném čase vyrábějí, a sami si i něco vyrobit.

„Proti minulému roku je výrazněji vidět, jaký potenciál má kutilství, tvoření a hraní ve školách a při vzdělávání,“ říká Jiří Zemánek, programový ředitel festivalu. Na akci ale nebudou chybět ani další zajímavá témata, jako je například recyklace, 3D tisk, robotika nebo tradiční řemesla zahrnující například práci se sklem, kůží nebo textilem.

Roboti, stavebnice i laboratoř

Na festival se letos přihlásilo mnoho školních projektů, které spontánně vznikly z tvůrčího nápadu jednotlivců a aktivních učitelů. Příkladem může být malý chodící robot Otto autora Camila Palacia, který byl představen už na loňském ročníku festivalu.

maker faire prague 2018 slime monkeys

Děti se z nějakého důvodu na festivalu nejvíce zajímají o výrobu slizu


Na rozdíl od komerčních výukových robotů má Otto otevřený design, který dovoluje snadné úpravy a rozšiřování, tudíž jeho sestavení zvládne téměř každý. Po minulém Maker Faire ho začala se studenty stavět například Hana Šandová, učitelka informatiky na gymnáziu Jana Keplera, která v roce 2019 založila i Český klub stavitelů Otto robota pro další nadšence.

Vynalézat hravě

Podobných projektů ukáže letošní festival mnoho, například školní soutěž „plechovkových satelitů“ Can-sat, exhibici dnes již legendární Robosoutěže ČVUT, která inspirovala mnoho budoucích techniků, dále různé výukové stavebnice vytvořené samotnými učiteli, domácí chemickou laboratoř Matelab navrženou vysokoškolskými studenty pro experimenty, na které dětem ve škole nezbyl čas, nebo nápady skupiny učitelů přispívajících do časopisu o výuce pomocí digitálních technologií e-Mole.

Maker Faire Prague

Festival Maker Faire je největší světový festival vynálezů, kreativity a nových nápadů. V Čechách ho od roku 2018 organizuje Maker Faire Prague, z.s., který tvoří zapsaný spolek Žádná věda, komunikační agentura Taktiq Communications a iniciativa Make More. Festival vzniká pod patronátem PRUSA Research, světového výrobce 3D tiskáren, ve spolupráci s odborným partnerem ČVUT.

Druhý ročník Maker Faire Prague bude mít také silnější zahraniční účast. Díky podpoře americké ambasády přijede například Stefania Druga, vedoucí organizace HacKIDemia, jež je aktivní ve více než 40 zemích světa, včetně 10 zemí Afriky. HacKIDemia pomáhá zakládat otevřené dílny a navrhuje workshopy a stavebnice, které podněcují děti ke zvědavosti, empatii a hravému vynalézání.

Zábava pro děti

Festival je zážitkem nejen pro dospělé, ale i pro děti. Ty si například oba dny mohou na velkém skupinovém workshopu vyrobit vlastní dělo, které střílí ušní vatové tyčinky s pomocí malé (ale bezpečné) exploze.

kutil 4

Na posledním ročníku se objevila i různá děla. Uměla plivat vatové tyčinky nebo taky mlhu


Díky experimentu skupiny Laborky.cz si také na vlastní nohy vyzkouší, že kráčet po vodě je možné, tedy pokud je v ní dost škrobu a běží se dost rychle.

Nebudou chybět ani workshopy na výrobu vlastního slizu, kostýmu počítačového hrdiny nebo korálkových náramků.

Mladí milovníci sportu budou mít jedinečnou příležitost zahrát si nový sport jugger, tedy kombinaci fotbalu a šermu s vlastnoručně vyrobenou zbraní, které se říká poma. Nebudou chybět ani workshopy na výrobu vlastního slizu, kostýmu počítačového hrdiny nebo korálkových náramků.

Související…

iQport: Na náplavce zakotvila loď plná nejmodernější vědy a techniky
Tereza Hermochová

foto: Maker Faire Prague, zdroj: Maker Faire Prague

Galerie

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...