fbpx

Dvacet let nevěděli, že mají sourozence. Dokument Tři blízcí neznámí přináší neuvěřitelný příběh rozdělených jednovaječných trojčat

Zveřejněno: 19. 5. 2019

Třicátého května vstupuje do českých kin příběh jednovaječných trojčat, která se neměla nikdy navzájem spatřit. Téměř stominutový dokumentární snímek Tři blízcí neznámí vypráví o šokujícím experimentování s lidskými osudy. Film režiséra Tima Wardla se stal ihned po prvním odvysílání v zahraničí v roce 2018 diváckou senzací a porota festivalu v Sundance ho ocenila Zvláštní cenou za storytelling.

Každého jinam

Bobby, Eddy a David přišli na svět v New Yorku na začátku 60. let jako jednovaječná trojčata. Hned po narození byli rozděleni a adoptováni třemi různými rodinami. A dvacet let neměli tušení, že mají navlas stejné sourozence. Po necelých dvaceti letech se souhrou šťastných náhod setkali a jejich neuvěřitelný příběh se stal senzací Ameriky. Kdo a proč je rozdělil? A jak ovlivnilo mnohaleté odloučení jejich životy? 

trojcata eddy david bobby

Trojčata, která o sobě navzájem neměla 20 let ani tušení


V pozadí stály zájmy „vědy“ a v té době realizované Studie dvojčat, o které se režisér filmu Tim Wardl vyjádřil velice shovívavě: „Je podle mě příliš zjednodušující tvrdit, že autoři studie byli zlí lidé, i když chápu, že to tak někdo cítí. Hodně se zajímám o psychologii, a dokonce jsem ji studoval na univerzitě. A zajímám se obzvlášť i o situaci v 50. a 60. letech, kdy se téma dvojčat hodně probíralo a řada tehdejších experimentů byla z pohledu současných standardů eticky velmi sporná.“ 

Co vlastně určuje naše chování, instinkty nebo osud?

Režisér na filmu spolupracoval s novinářem a držitelem Pulitzerovy ceny Lawrencem Wrightem. Když Wright vysvětluje, proč slušní lidé s nejlepšími úmysly občas dělají špatné věci, používá termín „korupce z ušlechtilosti“. I on je přesvědčen, že se tito vědci upřímně snažili posunout lidské vědění ohledně toho, nakolik nás ovlivňuje výchova a nakolik genetika. Jen přitom ztratili ze zřetele lidský rozměr.

trojcata 2

Tři bratři už se znovu rozdělit nenechají. Dokonce si spolu otevřeli restauraci


„Já osobně si myslím, že v tom hrálo významnou roli i ego a osobní ambice, ale tím zajímavější ten příběh je. Nemám zájem dělat film o těch dobrých a o těch špatných,“ říká dále režisér. „Chci točit o lidských bytostech a jejich bohaté a znepokojivé komplexnosti. Nechtěli jsme vědce nijak démonizovat, ale protože jsme příběh vyprávěli z pohledu trojčat a jejich rodin, bylo důležité si přiznat, že studie měla na osobní úrovni ničivý dopad. A ty škody jsou patrné dodnes.“

Osudové experimenty

A jak se rozdělená trojice dala dohromady? Nejprve se víceméně díky náhodě, kterou nebudeme prozrazovat, setkali v roce 1980 Robert a Eddy. Jejich příběh prolétl médii. A díky tomu se na scéně objevil i David a z rozdělených dvojčat se stala znovunalezená trojčata. Sourozenci se stali celebritami – prošli desítkami talkshow, objevili se na obálkách časopisů a otevřeli si v New Yorku vlastní restauraci.

Šťastné shledání trojice je ale vlastně pouze začátkem Wardleova snímku. Režisér s pomocí Lawrence Wrighta rozkrývá znepokojivé tajemství o experimentování s lidskými osudy. „V příběhu trojčat jsou prvky, které z něj dělají psychologický thriller, film ve stylu Bourneova ultimáta,“ říká režisér. Jednotlivá odhalení v příběhu přicházejí postupně a divák je konfrontován s několika překvapivými zvraty.

Kde byli rodiče a jak je sakra možné, že někdo něco takového vůbec dopustil?

Jaké to je prožít svůj život v nevědomosti ohledně něčeho tak zásadního, jako je počet jednovaječných sourozenců? Co ovlivňují geny a co výchova? Kdo a proč trojčata rozdělil a jaký vliv má trauma raného oddělení na psychiku jedince? Kde byli rodiče a jak je sakra možné, že někdo něco takového vůbec dopustil? Pro odpovědi na tyto a další otázky si mohou diváci přijít už 30. května na premiéru filmu Tři blízcí neznámí. A vlastně už se s filmem mohou seznámit i dřív. V rámci cyklu Na první pohled mohou vyrazit na předpremiéry, které proběhnou 21. května v kině Aero a 23. května v kině Bio Oko. Po nich bude následovat tematická diskuze s psychologem. A možná bude potřeba.

foto: Film Tři blízcí neznámí, zdroj: Aero Films

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...