fbpx

V neděli Prahu ovládnou zelení Irové. Je tady svatý Patrik Dalších 3 fotografií v galerii
Veselý Ir na oslavách Sv. Patrika v Irském Corku

Opatřeni trojlístkem jako duchovním symbolem vyrazte na veselé oslavy s bohatým programem

Zveřejněno: 16. 3. 2019

Patron Irska, kterým je svatý Patrik, se na jeden den v roce stává celoplanetární celebritou. 17. března, kdy podle legend tento misionář a mnich zemřel, Irové po celém světě slaví svůj státní svátek s veselostí sobě vlastní. A dělají to i v Praze.

K tomuto dni patří zelená barva, a tak v metropolích světa, kde je početná irská populace, se vše obléká do zeleného, pije se zelené pivo, zpívá, bujaře tančí v hospodách i ulicích a vůbec vesele slaví. Prahu nevyjímaje. Svatý Patrik, který v druhé polovině 5. století v Irsku šířil křesťanství, stavěl školy, kostely a křtil zájemce o nové náboženství, i jeho svátek jsou se sympatiemi přijímáni. Jako ostatně spousta keltských tradic. Je to možná trochu móda hlásit se ke keltským kořenům, ale je také pravda, že germánsko-keltský původ lze vystopovat v genech asi třetiny obyvatel Česka, tedy tolika, kolik jich má kořeny slovanské.

Pasáček Irů

Život svatého Patrika je znám jen kuse, většinou se jedná o legendy. A to se ještě v mnohých z nich pravděpodobně spojuje osobnost tohoto světce s osobností biskupa Palladia, jehož papež Celestýn I. poslal k irským pohanům, aby je obrátil na víru.

shutterstock 1043456554

Průvod sv. Patrika v Mnichově


Svatý Patrik se narodil někde v dnešním anglickém hrabství Cumbria, a když mu bylo šestnáct, zajali ho irští nájezdníci a odvezli jako otroka do Irska. Tam pásl ovce a měl přitom čas přemýšlet nad svým životem. Jednoho dne prý slyšel hlas, že je pro něj připravena loď, která ho vezme domů. Utekl a opravdu – po dlouhém putování se dostal na loď, jejíž kapitán byl ochoten ho vzít do Anglie.

Sv. Patrik ještě před Komenským pochopil, že škola musí být hrou, a například Nejsvětější trojici znázorňoval svým žákům prostřednictvím trojlístku. Ten se také při oslavách Dne svatého Patrika nosí v podobě odznaků

Jeho vnitřní hlas ho přesvědčil, aby se začal věnovat studiu křesťanské věrouky. Pak prý jednou potkal muže přicházejícího z Irska, který nesl nějaké dopisy, a jeden z nich mu podal. Svatý Patrik si přečetl výzvu lidu z lesního masivu Foclut, v níž žádají „svatého služebníka, aby mezi ně přišel“. Tradice říká, že pokřtil tisíce lidí, vysvětil kněze a z dcer králů (v tehdejším Irsku byla přehršel království) učinil mnišky a z jejich synů mnichy. Zřejmě ještě dříve než Komenský pochopil, že škola musí být hrou, a například Nejsvětější trojici znázorňoval svým žákům prostřednictvím trojlístku. Ten se také při oslavách Dne svatého Patrika nosí v podobě odznaků na klopě kabátů, jiní si ho malují na tváře a jeho svěží zeleň celé veselí provází.

profimedia 0160087592

Oslava sv. Patrika v Dublinu


Irové si svého Patrika oblíbili již za jeho života; dokonce natolik, že kvůli dohadům, kdo bude mít tu čest ho pohřbít, vypukla málem v tehdejším Irsku občanská válka a jen rozvodněná řeka, která zabránila jedné skupině ostatky světce unést na své pozemky a byla považována za projev Božího hněvu, tomu předešla.

Patrikova tour

Zelené trojlístky určitě uvidíme v neděli i v Praze a na dalších místech Česka. Bude k tomu patřit i černé pivo Guinness – někdy se také kvůli tomu říká svátku zelenočerný – s irskou lyrou na láhvi či plechovce. Mimochodem, protože lyra je zároveň státním znakem Irska, musí být na pivu zrcadlově obráceně. Pochopitelně také whiskey Jameson (pozor, vyslovuje se to džejmeson i s tím „e“), která vždy má pro tuto příležitost zvláštní etiketu s příběhem.

Související…

Jak oslavit MDŽ v časech všudypřítomného hnutí Me Too
Ivan Verner

Právě Jameson pořádá o víkendu v Praze asi nejvíc akcí. Tour svatého Patrika začíná už v sobotu v 10 hodin na náplavce. Pak se přesune třeba do tržnice v pražských Holešovicích. V neděli pak proběhne tradiční průvod centrem města, během nějž si můžete dát rychlokurz irštiny nebo si poslechnout čtení irské literatury. K tomu všemu bude samozřejmě znít irská hudba.

 

foto: Profimedia, Shutterstock, zdroj: Svatý Patrik tour

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...