fbpx

Pečení chleba jako terapie aneb proč se lidi vrací k domácímu pečení 1 fotografie
foto: Adobe Stock

Zkoušeli jste si někdy upéct domácí chleba?

Zveřejněno: 28. 5. 2025

V dnešní době se to zdá jako přežitek, jelikož kvalitní pečivo je snadno dostupné na pultech pekáren a obchodů. Nicméně domácí pečení se stává trendem. Ačkoli může být časově náročné, nabízí řadu benefitů. Právě proto se lidé vrací k domácímu pečení.

Kvalitní pečivo

Zajímáte se o to, co jíte? Pečivo dostupné v běžných obchodech nebývá zrovna vysoké kvality. Nabídka pekáren je lepší, jenže kvalita se samozřejmě promítá do ceny. Najít tedy kompromis mezi dobrou kvalitou a příznivou cenou může být složité. I to může být motivací pro pečení domácího chleba.

Kromě toho, že díky domácímu pečivu máte jistotu, co jíte, můžete si také užít příjemný zážitek z pečení. Jde o pomalý proces, skládající se z řady kroků – v dnešním rychlém světě jde o skvělou příležitost zpomalit. Domácí pečení se může stát vaším koníčkem. Vůně linoucí se z trouby a teplý, krásně křupavý bochník mají své kouzlo.

Pečení jako terapie

Může se to zdát trochu zvláštní, ale pečení chleba skutečně může sloužit jako taková terapie. Přiměje vás být přítomní v daném okamžiku. Recept je mnohdy jednoduchý – to pravé kouzlo spočívá v důkladném hnětení těsta a péči, kterou si poctivý bochník žádá. Pokud začínáte, můžete zvolit nějaké jednodušší postupy. Ale propracovat se můžete až k domácímu kvásku. Z obyčejného pečení se pak stane umění.

Stačí jen smíchat několik surovin a pak pozorovat, jak se z lepivé hmoty postupně pod vašima rukama tvoří hladké a pružné těsto. Můžete pozorovat, jak kynutím nabývá na objemu. Při pečení prostoupí krásná vůně celou domácnost. A na závěr si pak můžete vychutnat křupavou kůrku a radost z toho, co jste vytvořili.

Celý tento proces vás naučí trpělivosti. V dnešní době mnohdy chceme výsledky hned a není čas na něco čekat. Nicméně pečení chleba je pravý opak – přiměje vás zpomalit a užít si každý krok procesu.

Úspěch a radost

Je možné, že první pokusy nevyjdou přesně podle vašich představ. Rozhodně byste to ale neměli vzdávat. Jen z pár základních surovin totiž ve výsledku dokážete stvořit něco skvělého. Jde o cennou dovednost, kterou oceníte – ať už si chcete vychutnat kvalitní pečivo, či třeba udělat skvělým chlebem radost rodinně.

Do pečení chleba je třeba investovat relativně dost času. Než se do toho pustíte, je dobré si něco načíst, jelikož vyrobit poctivý bochník z kvásku může být tak trochu věda. Čas pak samozřejmě zabere i příprava těsta, kynutí a pečení. Ale právě v tom spočívá kouzlo. Pokud rádi trávíte čas v kuchyni, nebo chcete vyzkoušet něco nového, při pečení investujete čas do sebe. Můžete si užít chvilku jen pro sebe, na nic nemyslet a jen si užít radost z celého procesu.

Nový koníček

Ať už hledáte způsob, jak upustit páru po náročném dni, či jednoduše chcete vyzkoušet nějaký nový koníček, pečení chleba je skvělou volbou. Rozhodně není zrovna nenáročné, ale ve výsledku to zvládne každý. Můžete si z toho vytvořit svůj malý rituál. Například ráno můžete krmit kvásek, pár večerů v týdnu pak zadělat těsto, abyste vždy měli čerstvý chléb.

Základní výbava

Pokud vás to láká, je dobré připravit si předem alespoň pár věcí. Nemusíte mít doma rovnou profi pekárnu, ale pár pomůcek přijde vhod. Základem by samozřejmě měly být kvalitní suroviny. Kromě toho ale budete potřebovat i nádobu, ve které chléb upečete. Použít lze i obyčejný plech, ale proces si tím můžete zbytečně zkomplikovat. Pokud máte litinový hrnec, můžete využít ten. Nicméně nejjednodušší řešení nabízí keramická forma na chléb. Zajistí perfektně propečenou kůrku. Využít ji navíc můžete třeba i na pečení sladkých moučníků nebo jako pekáč – stane se tak univerzálním doplňkem domácnosti.

Jestliže se do toho chcete rovnou ponořit naplno, můžete si pořídit i ošatku nebo praktickou podložku pro snazší manipulaci, aby si chléb zachoval krásný tvar. Pořídit se dá i sada, která vám usnadní přípravu domácího kvásku. Možná vás překvapí, co všechno se dá při pečení obyčejného chleba využít. Samozřejmě nejde o nezbytnosti, ale mohou vám celý proces dost usnadnit.

A co se týká surovin, tam se otevírá prostor pro vaši kreativitu. Samozřejmě můžete použít nějakou chlebovou mouku z obchodu. Ale jakmile budete zkušenější, můžete zkoušet různé druhy mouky i měnit postup. Lze například zkoušet i různé stupně hydratace těsta, výsledek pak bude pokaždé trochu jiný. A vyhrát si můžete i se zdobením hotového bochníku, než ho dáte do trouby. Možností je opravdu celá řada, výběr přitom záleží jen na vás. Začít můžete s lehčími recepty a postupně se propracovat až k tomu nejlepšímu bochníku, kterým se budete hrdě pyšnit.

Pečení chleba může představovat únik od stresu. Senzorické zážitky z práce s moukou, hnětení těsta i vychutnávání si křupavého bochníku představují takovou malou terapii. Pomohou vám zapomenout na každodenní starosti. Výsledek navíc stojí za to – domácímu pečivu se nic nevyrovná. Pokud chcete začít, vyberte si své pekařské vybavení na e-shopu Tescoma.cz.

foto: Adobe Stock, zdroj: VLTAVA LABE MEDIA

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Zde je řešení pro ty, kdo se nechtějí odstěhovat

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Zde je řešení pro ty, kdo se nechtějí...

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...