fbpx

Olympijské sporty se nově rozšíří o skialpinismus. Uspějí v něm i Češi? 2 fotografie
zdroj: Hannah

Po téměř třiceti letech přibude mezi zimní olympijské disciplíny nový sport. Po snowboardingu, který byl přidán v Naganu v roce 1998, se premiéry pod pěti kruhy dočká skialpinismus. Stane se tak v roce 2026, kdy budou nejlepší sportovce světa hostit italská města Miláno a Cortina d'Ampezzo. A o účast zabojují i čeští zástupci tohoto stále populárnějšího sportu.

Zveřejněno: 11. 3. 2024

Skialpinismus ve své tradiční formě je zjednodušeně řečeno „turistika na lyžích“ a je historicky spjatý s horolezci a dobrodruhy, kteří k přesunům v horách využívali lyže se speciálními pásy. V posledních letech se skialp těší velké oblibě i mezi širokou sportovní veřejností a velké mezinárodní úspěchy zaznamenávají i čeští profesionálové.

Závodní i tradiční skialpinismus je v Česku zastřešován Českým horolezeckým svazem (ČHS), který organizuje oficiální sérii závodů včetně MČR a má na starosti i veškerou podporu a péči o českou reprezentaci.

„Aby se naši skialpinisté mohli lépe prosadit v mezinárodní konkurenci, bylo potřeba zapojit do hry partnera, který by reprezentaci podpořil. Z toho důvodu jsme navázali spolupráci se značkami Hannah a Rock Point, které závodníky vybavily skvělým sportovním oblečením. Věříme, že dobrá výbava přispěje k úspěšné reprezentaci českého skialpinismu,“ říká předseda Českého horolezeckého svazu Jan Bloudek.

svetovy pohar ve schladmingu zdroj hannah obr 2

Výbavu od české značky Hannah, vyrábějící již více než třicet let oblečení a vybavení do hor, budou nosit a v náročných podmínkách testovat také doposud nejúspěšnější čeští skialpinisté Marcela Vašínová, Eva Matějovičová, Michal Strejc, Marek Foltýn a řada dalších. Ti všichni mají jasný cíl – kvalifikovat se na Olympijské hry.

„Ze spojení s českou reprezentací ve skialpinismu máme radost a věříme, že naše produkty napomohou k dalším skvělým výsledkům. Reprezentantům poskytujeme to nejkvalitnější oblečení a ti jej otestují přímo v horských závodních podmínkách,“ dodává Marek Kýhos, CEO Outdoor Concept a.s.

Související…

Pro člověka je zásadní sebepoznání. Pak dokáže přijmout i bolest, říká kouč vrcholových sportovců
Tomáš Svoboda

foto: Hannah, zdroj: Media List

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...