fbpx

Jak vlastně funguje barva na vlasy? 1 fotografie
zdroj: Photoreal

Barvení vlasů považujeme za normální. Dnes si můžeme koupit velmi pokročilé barvy na vlasy vyladěné k dokonalosti tak, aby perfektně kryly náš původní odstín a zároveň dlouho vydržely.

Zveřejněno: 4. 10. 2023

I v minulosti se však ženy zkrášlovaly barvením vlasů henou a jinými přírodními barvivy. Nejspíš to dobře znáte. Každý chce to, co nemá, a o barvě vlasů to platí velmi často.

Existuje mnoho typů vlasů - od rovných přes vlnité po kudrnaté, od slabých po pevné, od blonďatých k černým. I tohle by se mělo vzít v úvahu při barvení vlasů. Důležitá je předevšm barva, tedy vlasový pigment zvaný melanin uložený v kortexu (kůře) vlasů. Právě na této úrovni probíhá barvení.

Vyberte správný odstín 

Přejít z blonďatých vlasů na černé je složité, stejně jako z černých na blonďaté. Nehledě na to, že by to nejspíš nesedělo ani k vašemu obočí, odstínu kůže atd.

Dobře vyzkoušené pravidlo říká, že svou barvu vlasů můžete dobře změnit na o tři odstíny světlejší, nebo o tři odstíny tmavší. Například středně hnědé vlasy jde zesvětlit na světle hnědou či tmavou blond, nebo přejít až na tmavou hnědou.

Hrubost vlasů pak ovlivňuje, jak dlouho by se barva na vlasy měla nechat působit. Pevné vlasy potřebují více času, aby barvu absorbovaly, zatímco ty jemné s menším průměrem ji pojmoou za chvíli. Také suché vlasy ji absorbují rychleji. Pokud netušíte, jaký typ vlasů máte, udělejte test barvy na jednom prameni.

Jak barvení vlasů funguje?

Klasická permanentní barva na vlasy se nanese na jednotlivé vlasy a pronikne do vlasové kutikuly, dostane se do vlasového kortexu (kůry) a zůstane tam. Nesmývá se, ale postupně odrůstá. Samotný proces obarvení vlasu probíhá ve třech krocích:

  • Vlasové vlkno se otevře.
  • Vlas přijímá barvu.
  • Vlas se umyje šamponem a kondicionérem, aby se opět uzavřel a barva se neztrácela.

Pokud vám některá barva nedrží, může to být buď špatně vybraným odstínem (hodně odlišným od vašeho přirozeného), nebo nekvalitní barvou. Dnes se i pro domácí barvení dají pořídit profesionální barvy na vlasy. Investujte do nich, určitě se vyplatí. Nejen kvůli výdrži, ale i pro zdraví vašich vlasů. Chcete jim dopřát tu nejlepší péči.

Související…

Co mají společného lidé, kteří stárnou do krásy?
Aneta Šebková

foto: Photoreal, zdroj: Notino

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...