fbpx

Jste archeolog amatér? Vyrazte do Turecka. Možná najdete i poklad! 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

O tom, že je Turecko tajuplná země není pochyb. Bájná historie na vás dýchne, jakmile spatříte ruiny starověkého města. A právě turecký Side je jedním z nejvíce významných archeologických nalezišť, kde byla objevena velká spousta pozůstatků z doby antiky.

Zveřejněno: 3. 10. 2023

Město antického původu Side je totiž, dle dostupných zdrojů, více než jen rekreační destinace pro milovníky dovolené u moře. Ve svých časech, tisíce a tisíce let zpět, se oblast pyšnila tím, že šlo o významnou obchodní křižovatku. Právě tady se pravděpodobně odehrávala spousta zajímavých situací. Umíme si totiž určitě představit, že ne každá transakce proběhla v klidu a míru. A kampak asi schovávali zloději lup, když ho chtěli ukrýt?

Kromě toho v té době byla vysoká konkurence mezi prosperujícími trhy, tudíž vznikla nutnost se před případnými piráty a nájezdy chránit. A že zrovna v tureckém Side bylo rozhodně co loupit. Obranné zdi, respektive její zbytky, uvidíte ve městě dodnes. Dalo by se tedy říct, že šlo o kultivovanou a finančně silnou oblast Turecka.

Nemyslete si ale, že tomu tak bylo odjakživa

Ještě před touhle parádou totiž bylo místo známé hlavně po trh s otroky. Navzdory tak alarmující informaci se ale postupně podařilo infrastrukturu téhle oblasti přetvořit v epicentrum nejen obchodu, ale také kultury a vzdělávání.

Písek je dobrá pedikúra. A to věděla i Kleopatra

Co to je za informaci a jak souvisí s historií, říkáte si? Inu… Neméně zajímavá je legenda právě o slavné egyptské panovnici Kleopatře. Ta v Side měla údajně trávit romantické chvilky se svým milým, Markem Antoniem. Mimochodem… víte, že právě po téhle známé krásce je pojmenována jedna z tureckých pláží? Slavná pláž Kleopatry se nachází v Alanyi. Pěkně na Turecké riviéře, kde je dovolená opravdu kouzelná! Tak ji určitě navštivte. Kdo by se nechtěl procházet bosou nohou po stejném písku jako ona?

Tak co? Půjdete se štětcem na procházku, doufajíce, že najdete zašlý poklad? Nebo si raději vychutnáte osvěžující drink na pláži?

Související…

Cestování s malými dětmi: Tipy a triky, jak to přežít a nezbláznit se
Kristýna Nedobitá

foto: Club4traveler, Shutterstock, zdroj: Skrz.cz

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...