fbpx

Cestování s malými dětmi: Tipy a triky, jak to přežít a nezbláznit se 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Jak to přežít, abychom se/je nezabili?

Zveřejněno: 13. 9. 2023

Ach, ty radosti rodinných dovolených! Cestování s dětmi je jako honit kočky v bludišti plném překážek nebo žonglovat s hořícími pochodněmi. Slibuje dobrodružství, odpočinek a sbližování, ale přiznejme si, že cestovat s našimi ratolestmi může být také jednosměrnou jízdenkou do chaosu nebo rodičovského pekla.

Ale nebojte se, milí rodičové. My vám kryjeme záda a sestavili jsme pro vás snad i humorný návod, jak na cestách s vašimi malými postrachy (nebo anděly?) neztratit zdravý rozum.

Pravidlo č. 1: Nikdy nepodceňujte přípravu

Než se vydáte na cestu, připravte se, jako byste se chystali vstoupit do gladiátorské arény. Sestavte si seznam všeho, co je třeba udělat, a to stejně pečlivě jako seznam vánočních přání vašeho dítěte. Nezapomeňte si přibalit základní věci s ohledem na věk dítěte, jako jsou pleny, ubrousky, svačiny, hračky, a především nekonečnou zásobu trpělivosti. Navíc by všechno mělo být inspirující, motivují a zábavné. Jak na to? Zeptali jsme se několika rodičů:

Klára, 24 let, maminka čtyřletého Vašíka: „Samolepkové knížky jsou dar z nebes. Syn si je může dočasně nalepit na cokoli – na sedačky, na okna, na váš obličej  – a zabaví se na celé hodiny.“

Dominika, 38 let, maminka 3 dětí, nejmenší Stelinka 7 let: „Beru s sebou tabuli a fixy. Je to jako přenosný výtvarný ateliér a mnohem snáze se mažou stopy na tabuli než stopy na čalounění auta.“

Petr, 39 let, táta 3letého Marka: „Investujte do dětských sluchátek. Pusťte si film a budete mít klid, a navíc vám v hlavě nebude znít 'Baby Shark' ještě několik dní.“

Petra, 41 let, máma 7leté Oldřišky: „Nikdy nepodceňujte sílu úplatků. Jsem známá tím, že výměnou za dobré chování slíbím na příštím odpočívadle zmrzlinu.“

Dominika, 38 let: „Vždycky s sebou beru malou chladničku s krabicemi džusu a plátky ovoce. Díky tomu nemusíme každých 30 minut zastavovat, protože to nejoblíbenější mají děti po ruce.“

Markéta, 31 let: „Máme určenou 'tašku na zábavu' s hračkami a hrami s překvapením. Je to pro děti něco jako truhla pokladů, která je zabaví na celé hodiny. Je skvělá hlavně v letadle nebo ve vlaku.“

Pravidlo č. 2: Zábava je potřebná vždy a všude, dětmi jsme jen jednou

Děti se potřebují bavit, stejně jako k dýchání potřebují kyslík. A právě tady přichází na řadu zábava. Naložte jim do batohů nebo do kufru jejich oblíbené audioknihy, pohádky, podcasty a hudební playlisty.

Tajemství, jak přežít rodinnou dovolenou se zdravým rozumem: Pamatujte, že každá cesta je dobrodružství, i ta plná záchvatů vzteku a rozlitých džusů.

Přenosné DVD přehrávače jsou záchranou, a pokud máte tablet, stáhněte si interaktivní aplikace a hry, které nevyžadují připojení k internetu. Bonusové body získáte, pokud své dítě přesvědčíte, že počítání krav je na cesty ta nejlepší hra.

Pravidlo č. 3: Svačinový arzenál

Svačiny jsou dalším klíčem k úspěchu výpravy. Tedy pokud máte jedlíka. Ale i tak, určité pamlsky fungují na všechny děti, stejně jako na pejsky. Zásobte se svačinami, které nadělají alespoň o trochu méně špíny než soutěž v pojídání špaget, jsou zábavné a vzrušující. Máme na mysli třeba cereální tyčinky, plátky barevného ovoce a mini sendviče. Ale pozor, příliš mnoho cukru může z vašeho auta anebo vlakového kupé udělat pojízdný cirkus.

Pravidlo č. 4: Autochladnička je vynikající pomocník

Pokud cestujete autem, zvažte investici do autochladničky. Zabalte do ní snadno stravitelné potraviny, jako jsou jogurty, sýrové tyčinky a předem nakrájená zelenina. A nezapomeňte na zavírací kelímky s brčkem a pitím, jinak budete mít na rukou džusíkovou fontánu.

Pravidlo č. 5: Časté zastávky jsou nutností i zpestřením

Dělejte časté zastávky – nejen kvůli vám, ale i kvůli dětem. Děti si potřebují protáhnout nohy a vy si budete potřebovat odpočinout od nekonečného sborového dotazování „Už jsme tam?“ Najděte odpočívadla s dětskými hřišti nebo nechte děti jednoduše pár minut běhat v bezpečném prostoru. Věřte nám, stojí to za ten čas navíc.

m shutterstock 518807251

Protáhnout se můžete během pár minut na odpočivadle, anebo si přestávku zpestřit výletem do okolí. (zdroj: Shutterstock)


Pravidlo č. 6: Dávejte pozor na čas na spaní

Pokud vaše dítě stále ještě přes den spí, naplánujte si cestu podle jeho rozvrhu. Nic se nevyrovná klidné jízdě autem a spící dítě vám tento klid může dopřát. Buďte však připraveni na náhlou proměnu ze Šípkové Růženky v Hulka, pokud se váš „andílek“ probudí předčasně.

Pravidlo č. 7: Dobře zvolená autosedačka nebo pohodlné místo

Ujistěte se, že je autosedačka vašeho dítěte správně nainstalovaná a že je mu pohodlná. Spokojené dítě = méně ukňourané dítě. Vezměte s sebou také jeho oblíbený polštář nebo deku pro ještě větší pohodlí a bezpečí, zejména pokud vyrážíte na dlouhou cestu.

Pravidlo č. 8: Hrajte si na špióna a jiné osvědčené hry

Když všechno ostatní selže, uchylte se ke starým hrám. Zahrajte si hru „Já-špión“, bingo s poznávacími značkami nebo 20 otázek. Tyto klasické hry zachraňují zdravý rozum rodičů již po několik generací.

Jak se hraje na Špiona?

Hra na špiona je zábavná a rodinná hádací hra, kterou mohou hrát děti téměř každého věku. Protože se jedná o hru na otázku a odpověď, nepotřebujete ke hře žádné pomůcky, doplňky, karty ani desky, což znamená, že ji můžete hrát kdekoli a kdykoli, pokud máte alespoň dva hráče. Hra přitom testuje a rozvíjí postřeh a pozorovací schopnosti, rozšiřuje slovní zásobu a lze ji použít k výuce malých dětí o písmenech, jménech, tvarech a předmětech. Je to také zábavný způsob, jak si ukrátit čas, když jste na výletě, čekáte na nástup do vlaku, letadla nebo autobusu, na rodinné dovolené, v čekárně, při nakupování nebo pokud hledáte něco na hraní s přáteli. Prostě jen hledejte něco, co je kolem vás – barvu, tvar, konkrétní předmět. Zábava zaručena.

Pravidlo č. 9: Zůstaňte „v zenu“, i když asi bez nirvány

Nezapomeňte, že dospělý jste tu vy. I když vaše dítě začne najednou nekontrolovaně křičet nebo se rozhodne, že házení pastelek na vaši hlavu je zábavná hra, zachovejte klid. Zhluboka se nadechněte a připomeňte si, že i to jednou přejde. Pokud vše ostatní selže, zkuste si hlasitě zazpívat, abyste přehlušili chaos. Dýchání je základ.

Pravidlo č. 10: Nepodceňujete obecná pravidla

  • Vezměte si s sebou náhradní oblečení pro dítě (a možná i pro sebe, jen pro jistotu).
  • Přibalte malou lékárničku pro případ drobných zranění a nehod.
  • Důležité dokumenty, jako jsou pasy, občanské průkazy a cestovní pojištění, mějte na bezpečném a snadno dostupném místě.
  • Nezapomeňte na hračku na mazlení, dudlík nebo jinou cennou věc, bez které vaše dítě nemůže spát (a žít).

Tak, tady to máte, milí rodiče: tajemství, jak přežít rodinnou dovolenou se zdravým rozumem. Pamatujte, že každá cesta je dobrodružství, i ta plná záchvatů vzteku a rozlitých džusů. Přijměte chaos jako součást vašeho rodičovského života – slibujeme, že jednoho dne se budete smát tomu, jak vaše dítě trvalo na tom, že chce projít letištní kontrolou v kostýmu superhrdiny.

Šťastnou cestu a ať je vaše cesta naplněná spíše úsměvy než křikem!

Související…

Pouť do Santiaga s dětmi? Určitě, vše proběhlo hladce a stmelilo nás to, říká Erika Bach
Milada Kadeřábková

 

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...