fbpx

Jak se zbavit akné: Nejlepší produkty pro péči o pleť s retinolem 1 fotografie
zdroj: Makeup

Moderní kosmetický trh nabízí obrovské množství kosmetických produktů pro různé účely. Jak se v tom nezamotat a vybrat si produkt, který je vhodný pro péči o problematickou pleť?

Zveřejněno: 26. 9. 2023

Stojí za to pečlivě prostudovat složení krémů, působení a účinnost aktivních komponentů. Velký výběr nejlepších přípravků na akné najdete zde https://makeup.cz/.

Co je retinol a jak funguje?

Mluvíme o jedné z forem vitamínu A. Kyselina retinová, retinaldehyd, retinol palmitát, retinol acetát jsou další formy vitaminu A, které mohou být přítomny v kosmetice. Nejúčinnější z nich je čistá kyselina retinová, která poskytuje nejintenzivnější stimulační účinek na epidermální buňky. Další formy retinolu se po kontaktu s pokožkou transformují do kyseliny retinové, která zajistí potřebný účinek.

Jak se zbavit akné a prvních známek stárnutí? Retinol prokázal svou účinnost v boji proti stárnutí pleti a fotostárnutí. Má stimulační účinek na fibroblasty – buňky pojivové tkáně, které zajišťují produkci kolagenu, elastinu a kyseliny hyaluronové. Ten úžasný komponent pomáhá úspěšně bojovat proti hyperpigmentaci, sjednocuje tón pleti, urychluje odlupování odumřelých buněk. Kromě toho se retinol aktivně používá při léčbě akné: normalizuje fungování mazových žláz, aktivuje regeneraci buněk, pomáhá obnovit rovnováhu vlhkosti v pokožce.

Základní pravidla, které byste měli znát předtím, než začnete používat nejlepší přípravky na akné s retinolem:

  1. Účinnost retinolu nezávisí na jeho koncentraci v přípravku, ale na jeho formě. Přípravek s minimálním množstvím retinolu může být účinnější než vysoce koncentrovaný, protože obsahuje retinol v určité formě, díky které rychleji proniká vrstvou kůže.
  2. Slunce ničí retinol. To znamená, že jakýkoli přípravek s retinolem aplikovaný ráno nebude mít žádný účinek.
  3. Pokud začnete používat přípravky s retinolem, pak by měl denní krém obsahovat co nejúčinnější UV filtry.
  4. Bez ochranných přípravků s UV filtry v denní péči je vyšší riziko vzniku hyperpigmentace a olupování.
  5. Kyslík ničí retinol. Než se tato složka dostane do vašeho krému, séra, fluidu nebo oleje, v laboratořích se pracuje na zapouzdření retinolu do mikrokapslí, aby ty byly okamžitě absorbovány kožními buňkami. Právě kvůli tomu jsou ceny na kosmetiku s retinolem docela vysoké.
  6. I přes všechny své výhody je retinol kontraindikován pro těhotné ženy. Pokud plánujete otěhotnět, je tento způsob, jak se zbavit akné pro vás přísně zakázán.

Noční krém s 0,01% retinalem - Medik8 Crystal Retinal 1

Tento produkt obsahuje minimální množství retinaldehydu: 0,01%. Zatímco vaše pokožka si na nový produkt zvyká, aktivní komponenty vyhlazují, hydratují a posilují ji. Retinaldehyd je jediná forma vitaminu A s antibakteriálním účinkem. Sérum také obsahuje kyselinu hyaluronovou, která během spánku posiluje hydratační a omlazující účinek ostatních složek. 

Kyselina hyaluronová má jedinečnou schopnost přitahovat a zadržovat vodu v kožních buňkách. Vitamín E je antioxidant rozpustný v tucích, který neutralizuje volné radikály v kůži a stabilizuje retinaldehyd pro maximální účinnost. 

Pleťové sérum s retinolem La Roche-Posay Retinol B3

Sérum odstraňuje známky stárnutí pleti (vrásky, pigmentové skvrny, ochablost), zároveň regeneruje, zklidňuje a poskytuje dlouhodobou hydrataci po dobu až 24 hodin. Klíčovou složkou tohoto koncentrovaného séra je vitamín A. Ten nejlepší přípravek na akné stimuluje syntézu kolagenu a elastinu, reguluje syntézu melaninu a sjednocuje barvu pleti. Retinol má zároveň antioxidační vlastnosti a posiluje ochrannou bariéru pokožky. Kyselina hyaluronová poskytuje intenzivní hydrataci a posiluje ochrannou bariéru pokožky.

Niacinamid (vitamín B3) podporuje regeneraci přirozené ochranné vrstvy pokožky tím, že zklidňuje stávající podráždění. Pravidelným používáním se obnovuje pevnost, mladistvý vzhled a přirozená záře pleti. Koncentrované retinolové pleťové sérum má lehkou, nemastnou texturu. 

Tonikum s retinolem Pixi Retinol Tonic

Nevíte, jak se zbavit akné a trápí vás nejednotný a mdlý tón pleti, pigmentové skvrny nebo první vrásky? Hlavní složka tohoto tonika urychluje obnovu buněk, sjednocuje tón pleti, bojuje proti akné a stimuluje tvorbu kolagenu, takže účinně odstraní nedokonalosti pleti. Složení obsahuje jasmínový hydrolát, který zklidňuje, obnovuje a chrání, a také peptidy, které působí proti stárnutí. Díky technologii postupného uvolňování retinolu nezpůsobuje tonikum podráždění, takže je vhodný i pro osoby s velmi citlivou pokožkou.

Související…

Dítě má problém? Nechte ho zažít frustraci, později vám poděkuje
Dora Hanzelová

foto: Makeup , zdroj: Makeup

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...