fbpx

Léto je za dveřmi, a to znamená jediné. Zmrzlinová sezóna je oficiálně zahájena. Pokud i vy v horkých letních měsících propadáte chuti po sladkém ledovém osvěžení, vězte, že mlsat se dá v rámci možností i zdravě. Stačí jen mít na paměti několik pravidel.

Zveřejněno: 8. 6. 2023

Přestože historie zmrzliny sahá až do starověké Číny, do Evropy se dostala v 17. století díky francouzskému králi Karlu II., na jehož dvoře se stala vyhledávanou módní pochoutkou. Zmrzlina tak, jak ji známe dnes, se začala masově vyrábět během 18. a 19. století. Zpočátku byly příchutě jednoduché a závisely na sezónnosti surovin, dnes s rozvojem potravinářství a gastronomie najdete na trhu nejrůznější příchutě a složení. Jak se v široké nabídce zorientovat? A po které zmrzlině sáhnout, chceme-li sladké, ale přitom zdravé osvěžení?

Jogurt místo smetany

Základní složky tradiční zmrzliny tvoří mléko, smetana, cukr a přírodní složky jako je ovoce, čokoláda nebo ořechy. Díky tomu ale obsahuje zejména hodně tuků a sacharidů a má vysokou energetickou hodnotu.

zdrava zmrzlina shutterstock2

To sice hned neznamená, že bychom ji z našeho jídelníčku měli okamžitě vyřadit, je však dobré sledovat její nutriční hodnoty a velikost snědené porce. Podle odborníků na výživu je proto vhodnější sáhnout po tvarohové či jogurtové zmrzlině. Ta obsahuje méně tuku, cukru a disponuje dostatkem kvalitních bílkovin, které naše tělo v určitém poměru potřebuje a měly by být součástí našeho jídelníčku.

Všímejte si složení

U zmrzliny sledujte zejména kvalitu tuků, které jsou v ní obsaženy. Stogramová porce smetanové zmrzliny v sobě skrývá přibližně 10–20 gramů tuků, 15-25 gramů sacharidů a přibližně pět gramů bílkovin. Obecně by množství přidaného cukru nemělo přesáhnout hodnotu 20 gramů na 100 gramů výrobku. Důležité je ale všímat si i nasycených tuků, transmastných kyselin, saturovaných mastných kyselin a soli, které by ve výrobcích měly být obsaženy jen v minimálním množství. Obloukem se pak vyhýbejte také umělým sladidlům, barvivům nebo jiným chemickým přísadám, kterou bohužel výrobci často i do zmrzlin kvůli vylepšení chuti a vzhledu přidávají.

Vsaďte na přírodní ingredience i svěžest

V případě že chcete sáhnout po zdravější verzi zmrzliny nebo nanuku, existuje řešení. Značka Hollandia, která je známá především svou výrobou jogurtů, nyní představila novinku v podobě prémiové Hollandia BIO Jogurtové zmrzky, jejíž základ tvoří bio jogurt, který zmrzlině dodává osvěžující lehkou nakyslost, kterou řada konzumentů v horkých letních měsících uvítá spíše, než hutnost smetanových nanuků obalených v čokoládě.

m zmrzka bez stinu

Česká mlékárna na jejich výrobu používá pouze mléko z vlastní farmy. Sama je přitom největším producentem bio mléka v Čechách, takže má nad celým procesem výroby jogurtu perfektní kontrolu.

Související…

Flowcast @31: Frgál, štrůdl, větrník. I takové příchutě můžete najít ve zmrzlině
Zdeněk Strnad

foto: Shutterstock , zdroj: Media List

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...