fbpx

Svatba svépomocí aneb Kde se dá ušetřit? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Naplánujte si svatbu podle svých představ i přesto, že máte omezený rozpočet. Jak na svatbě ušetřit, a přesto si ji užít?

Zveřejněno: 22. 5. 2023

Na ruce se vám třpytí zásnubní prstýnek, vaše srdce je plné radosti, lásky a nadšení, v hlavě se vám už točí myšlenky, jak zařídíte ten velký den. Svatbu si mnozí z nás užijí jen jednou za život, každý si ji tak chce užít. Zařídit toho bude potřeba spousta, zabere to čas i finance. A právě ty jsou dnes často skloňovaným pojmem, vše kolem nás zdražuje. Jak si svatbu opravdu užít, přitom za ní ale nezaplatit majlant?

Svatbu začněte plánovat včas

Možná si říkáte, že je to teprve pár hodin, co vás partner požádal o ruku, tak proč hned začít plánovat svatbu? Odpověď je jednoduchá, místo na obřad i hostinu je třeba rezervovat dlouho dopředu. Zejména tehdy, kdy máte své vysněné místo, o které je zájem. Někde se rezervace přijímají i rok či dva předem, proto si jako první rozmyslete, kde by se váš velký den měl odehrát. Mějte ale v záloze i náhradní místa.

Sestavte si rozpočet

Asi tím nejdůležitějším, co bude svatbu ovlivňovat, jsou finance, které na svatbu máte. Od nich se bude odvíjet celá řada věcí, od počtu hostů přes styl svatby až po místo, kde se vše odehraje. Tady jsou tipy, jak ušetřit peníze, přitom si svatbu ale náležitě užít.

Kdo bude svatbu organizovat?

Další otázka, kterou je třeba si položit hned na začátku. Existují samozřejmě nejrůznější agentury, které váš den D naplánují od A po Zet, ale jejich služby jsou cenově docela náročné. Ani svatební agentura navíc není zárukou, že vše klapne bez jakéhokoli zádrhelu, proto zvažte, zda si svatbu raději nenaplánujete sami.

Jasně, bude vás to stát čas, sem tam vám možná potečou nervy, protože budete mít problém sehnat cukráře, který upeče dort přesně tak, jak chcete, nebo květináře, který vám uváže kytici z květů, o kterých sníte, ale budete pořád vědět, na čem jste, co všechno ještě musíte zařídit a za pár let, až budete hledat ten správný název výročí svatby, na to všechno budete s úsměvem vzpomínat.

Svatby v pátek a sobotu jsou dražší, stejně tak svatby v létě. I na jaře nebo na podzim si přece svatbu můžete naplno užít. 

Víte, že když se rozhodnete naplánovat si svatbu sami, může se vám hodit seznam věcí, které je potřeba zařídit a podrobný harmonogram?

  • Vyberte místo, kde se odehraje obřad.
  • Promyslete si, kde bude hostina a zda všechny hosty pozvete už na oběd nebo až na odpolední/večerní zábavu.
  • Sestavte seznam hostů
  • Zajděte na matriku
  • Vyberte si prsteny
  • Nechte vytisknout svatební oznámení
  • Oslovte svědky
  • Vyberte si svatební šaty
  • Objednejte si květiny a svatební výzdobu
  • Domluvte si kadeřníka
  • Oslovte fotografa nebo kameramana na natáčení svatby
  • Zajistěte občerstvení
  • Popřemýšlejte o zábavě

Svatba i hostina na jednom místě

Na výběru místa, kde se odehraje obřad, je lepší nešetřit, přece jenom se budete při obřadu i po něm fotit, navíc na něj chcete mít hezké vzpomínky. Nikdo ale neříká, že musí jít o nějaký honosný zámek nebo jiné místo. Mnohdy najdete krásné zákoutí nebo místo jako stvořené pro obřad i tam, kde se bude odehrávat hostina.

Ušetřit se dá i díky termínu svatby

Koho by napadlo, že i datum může ovlivnit náklady na svatební veselí? Je to ale tak, ceny se liší podle ročního období nebo dne v týdnu. Svatby v pátek a sobotu jsou dražší, stejně tak svatby v létě. I na jaře nebo na podzim si přece svatbu můžete naplno užít. A že hrozí, že by zapršelo? Z oblohy přece prší štěstí.

Ne všechny hosty je třeba zvát na oběd

Svatební hostina ke svatbě patří, ty tam jsou ale časy, kdy se svatební veselí nutně odehrávalo už od rána, po obřadu šli všichni na oběd a zdrželi se pak až do pozdních nočních hodin.

Šaty je zbytečné nechat si šít nebo kupovat nové, klidně si je můžete půjčit nebo koupit po jiné nevěstě a pak je zase poslat dál. 

Dneska je všechno jinak, na obřad mohou jít jen nejbližší, se kterými si novomanželé zajdou na svatební oběd a opravdové veselí s kamarády a širší rodinou následuje až poté. Je to dnes už zcela běžná věc, navíc se díky tomu dá ušetřit docela dost financí ze svatebního rozpočtu.

Šaty si můžete půjčit

Většina nevěst na sobě chce mít krásné princeznovské šaty, které ale oblékne jen na obřad, krátce po něm se z nich převlékne do něčeho pohodlnějšího. Takové šaty je zbytečné nechat si šít nebo kupovat nové, klidně si je můžete půjčit nebo koupit po jiné nevěstě a pak je zase poslat dál. No a nebo si můžete rovnou obléknout pohodlné slavnostnější šaty, ve kterých budete po celý den.

Nemáte šikovné kamarády?

Kamarádů, které bychom rádi pozvali na svatbu, má každý z nás spoustu, když sepisujeme seznam hostů, většinou si dlouho lámeme hlavu nad tím, koho pozvat a koho ne. Nikoho nechceme urazit, ale přece jenom na svatbu nemůžeme pozvat každého. Rozhodování by mohlo ulehčit to, v čem jsou dobří. Nemáte mezi známými šikovnou kamarádku nebo kamaráda, který umí česat a líčit? Natáčet video nebo pěkně fotit? Není mezi vašimi známými šikovný kuchař, cukrář nebo DJ?

Svatební oznámení se dá poslat online

Doba se mění, posílání dopisů je pomalu ale jistě zastaralé, známka navíc není nejlevnější. Co takhle poslat oznámení jako přílohu e-mailu nebo jako odkaz na webovou stránku? Jasně, babičkám, prababičkám a těm, kdo s technikou nejsou kamarádi, ho zašlete pěkně po staru nebo se za nimi ideálně vydejte osobně, ale ostatním? Těm ho s klidem pošlete online.

Související…

Čím dražší obřad, tím vyšší rozvodovost? Svatba může rozhodnout o úspěchu sňatku
Lenka Pavlíčková

foto: Shutterstock , zdroj: Dronpro

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...