fbpx


Zasnoubili jste se, těšíte se na svatbu, ale stresuje vás všechno to zařizování kolem? Chcete mít vše perfektní, ale nevíte, kde začít, a bojíte se, že na něco důležitého zapomenete? Pokud budete postupovat podle následujícího harmonogramu, vše proběhne, jak má

Zveřejněno: 24. 1. 2023

Zasnoubili jste se během letní dovolené, nebo překvapení v podobě prstýnku čekalo pod vánočním stromečkem? Pokud jste pověrčiví a svatbu chcete mít do roka a do dne od zásnub, nejspíš se teď vrháte do plánování vašeho dne D.

Počáteční euforii střídá stres

Ženy se zpravidla na svatbu těší. To pramení asi už z dětství, kdy jako malé holčičky poslouchaly pohádky o princeznách, a tohle je pak jedna z mála příležitostí, kdy se opravdu jako princezny mohou cítit.

Těšíte se, až půjdete s kamarádkami vybírat svatební šaty, budete řešit dekorace a květiny. Málokdo si ale při snění o svatbě uvědomuje, kolik dalších ne tak veselých povinností se s plánováním pojí. Je to stejné asi jako v případě stavby domu. Když vidíte první plány, už přemýšlíte nad tím, jaké závěsy koupíte do ložnice, ale přitom jste ještě ani nekopli do země.

Když opadne prvotní euforie ze zásnub a všechno to, co musíte zařídit, dostane konkrétní obrysy, mnoho budoucích nevěst propadne zoufalství. Nevíte, co dřív, zjišťujete, kolik to všechno stojí, a ještě do toho musíte jednat s úřady. Svatební byznys vzkvétá, roste počet svatebních míst i různých dodavatelů a vy si neumíte vybrat.

Nádech, výdech. Je toho hodně, to je fakt, ale pokud budete postupovat podle následujícího harmonogramu, na nic důležitého nezapomenete a váš svatební den proběhne tak, jak si přejete.

1. Stanovte si rozpočet

Než se pustíte do objednávání čehokoliv, je potřeba, abyste si s partnerem sedli a ujasnili si, jaký je váš rozpočet. Můžete se předběžně podívat, jak se pohybují ceny pronájmů svatebních míst, kolik si účtují cateringové společnosti za svatební menu, a určitě pomůže, když se zeptáte kamarádů, kteří měli svatbu v posledních letech, jaký měli rozpočet oni a jestli jej nakonec „nepřetáhli“. Počítejte samozřejmě s tím, že každý rok se ceny zvyšují, ale minimálně byste se měli vyhnout tomu, že nakonec zjistíte, že sice můžete mít pohádkové svatební místo, ale k pohoštění si už můžete dovolit maximálně párek s hořčicí.

Výše rozpočtu vám určí i to, kolik lidí budete moci na svatbu pozvat. V posledním roce se náklady na svatbu pohybovaly nejčastěji v rozmezí od 150 000 Kč do 350 000 Kč. Pokud chcete menší svatbu například o 50 hostech, počítejte s tím, že jeden host vás vyjde zhruba na 2 800 Kč.

2. Rezervujte si svatební místo

Výběr svatebního místa je to, co byste měli rezervovat jako první. Pokud trváte na nějakém magickém datu a nejste ochotní se přizpůsobit, asi vás nemile překvapí, že většina „hot“ svatebních lokalit už bude mít váš termín obsazený. Ta nejžádanější místa jsou totiž rezervována na více než rok dopředu.

m shutterstock 1023366748

Romantická svatba v lese nebo okázalý obřad na zámku? Výběr je jen na vás. (zdroj: Shutterstock)


Určitě je lepší domluvit se s partnerem jen na konkrétním měsíci nebo i na ročním období, které by se vám pro svatbu líbilo. Nebojte se podzimních termínů: sluníčko sice zapadá dříve než v létě, je větší pravděpodobnost deště, ale za ty krásné podzimní barvy to stojí. Navíc, někdy je lepší, když na podzim prší štěstí, než když po vás v létě stékají čůrky potu. Jedinečnou atmosféru pak mají zimní svatby, zvlášť ty na sněhu.

Při výběru svatebního místa se rozhodujte nejen podle ceny a toho, že je to tam hezké. Podívejte se i na to, jaké vybavení je součástí a zda je možné v objektu i ubytování. Pokud si budete muset pronajímat stoly, dekorace, nádobí a rezervovat hotel pro hosty, vyplatí se možná rezervovat rovnou místo, které nabízí vše výše zmíněné, a budete mít hned o starost méně.

3. Zvažte pomoc profesionálů

Pokud jste už v této fázi z organizace svatby vyčerpaní, je možná na místě zvážit, zda by vašim nervům nepomohla pomocná ruka v podobě svatební koordinátorky, nebo rovnou svatební agentury. Koordinátorka vám pomůže s oslovením dodavatelů, připraví s vámi harmonogram dne a bude ve svatební den na místě, aby pohlídala, že vše běží, jak má. U svatebních agentur si můžete objednat svatbu na klíč a kromě zkoušky šatů se tak nebudete muset prakticky o nic starat.

4. Kontaktujte matriku

Jakmile víte termín a místo obřadu, je dobré si zjistit, do které obce či městské části daná lokalita spadá, a včas kontaktovat tamní úřad. Ne všude totiž mají dostatek oddávajících a tím pádem jsou kapacity omezené. Pokud necháte „rezervaci“ oddávajícího na poslední chvíli, může se vám v lepším případě stát, že budete muset měnit čas obřadu, v horším případě vás nebude mít kdo oddat. Může vás samozřejmě na oko oddat kamarád, ale vy pak stejně budete muset na úřad a oficiálně uzavřít sňatek tam.

Na matrice vás informují o tom, jaké dokumenty je potřeba před svatbou dodat (pokud je jeden ze snoubenců cizinec, je jich o to více) a také o výši poplatku za obřad mimo obřadní síň.

Pokud chcete mít církevní obřad a jeden z vás není pokřtěný, je potřeba zažádat biskupství o manželství s nekatolíkem. Několik měsíců před obřadem se budete účastnit takzvané přípravy na manželství, během které se vyřeší potřebná administrativa a kněz s vámi probere různá témata, týkající se manželského svazku a víry.

5. Vyberte si fotografa a kameramana

Fotograf je jedním z nejdůležitějších dodavatelů, je proto dobré s jeho výběrem začít co možná nejdříve. Díky fotografiím ze svatby si i po letech budete moci připomenout ty nejdůležitější okamžiky a vzpomenout si, jak jste se cítili poté, co jste si konečně řekli své ano.

m shutterstock 2221160179

Přítomnost fotografa na svatbě si vůbec nemusíte uvědomovat. (zdroj: Shutterstock)


Správný fotograf dokáže zachytit atmosféru i emoce daného dne a ideálně byste si ani neměli uvědomovat, že na svatbě je. Focení by pro vás nemělo být utrpením, pokud tedy nepatříte mezi ty, kteří si pózování před objektivem užívají, zvolte fotografa, který fotí reportážním způsobem a nebude vás nutit do škrobených póz.

V posledních letech už není pravidlem, že na svatbě musí být i kameraman. Nikdo si už asi nenechává točit několikahodinový záznam celého průběhu svatby. Pokud ale toužíte po památce i ve formě videa, oslovte kameramana a nechte si natočit několikaminutový sestřih vašeho dne.

6. Zamluvte kapelu nebo DJe

Bez hudby není pořádná párty. Pokud chcete mít jistotu, že vaši hosté nebudou jen znuděně sedět u stolů, objednejte si kapelu nebo DJe, případně obojí. Někdo dává přednost živé hudbě, jiní zase preferují možnost zatancovat si na své oblíbené písně bez omezení repertoáru kapely. Cenově vyjdou obě varianty podobně. U DJe je výhoda v tom, že vám může pustit vaši píseň už při obřadu a následně vybrat tichý hudební podkres pro dobu oběda. Také často vystupuje i v roli moderátora a kooperuje tak skvěle se svatební koordinátorkou.

7. Ujasněte si styl svatby

Než se vydáte do svatebního salonu a pustíte se do objednávání dekorací, ujasněte si, zda chcete vaši svatbu ladit do nějakého stylu či barvy. Můžete se odrazit i od vašeho svatebního místa. Pokud jste zvolili venkovskou chalupu či stodolu, nabízí se svatba v jednoduchém romantickém boho stylu. Třpytky a okázalá výzdoba by zde působily nepatřičně.

Naopak pokud vaše svatba proběhne v zámeckém areálu, nabízí se, aby nevěsta vypadala opravdu „princeznovsky“. Zde bude namístě zvolit bohatě zdobené šaty a dekorace ve stylu glamour

8. Vyberte si vaše vysněné šaty

Konečně nastává ta pravá chvíle pro výběr svatebních šatů. Zvažte předem, zda si chcete šaty jen půjčit, nebo zakoupit. Půjčení bývá samozřejmě levnější, ale hrozí, že šaty před vámi budou mít jiné nevěsty, které je poničí, nebo se při čištění zaperou, a vy den před svatbou zjistíte, že vůbec nevypadají tak, jako při zkoušce.

Zakoupené šaty můžete po svatbě za cenu půjčovného prodat na některém bazaru, nebo si je schovat na památku. Je dobré, pokud na zkoušku dorazíte již s botami. Šaty bez podpatků vypadají úplně jinak a je lepší si obojí zkoušet dohromady.

V salonech bývá i nabídka obleků pro muže, pokud si tedy ženich nechce kupovat, nebo nechat šít oblek na míru, je možné ho v salonu také zapůjčit.

9. Zajistěte si catering a dort

Na svatbě se může pokazit cokoliv, zlaté pravidlo ale zní: hosté nesmí mít hlad! Catering patří mezi jednu z nejvyšších položek v rozpočtu, s jeho výběrem si proto dejte záležet a pročítejte pozorně recenze. Není důležité, jen aby bylo jídlo chutné, ale také aby obsluha byla rychlá a milá.

Pokud chcete dodržet tradice, neměla by na stole chybět knedlíčková polévka. Dále už je na vás, zda zvolíte servírovaný hlavní chod, nebo raut. Jako dezert se nabízí svatební dort, ale můžete jeho krájení nechat až na pozdější odpolední hodiny a mezitím nechat hostům otevřený sweet bar.

m shutterstock 1354629296

Fantazii se při plánování pohoštění na svatbě meze nekladou. (zdroj: Shutterstock)


Dort a další sladkosti se často objednávají zvlášť od cukrářky, ale některé cateringové společnosti mají dezerty také v nabídce.

Domluvte se s cateringem také na tom, zda si necháte od nich zajistit i bar s alkoholem, nebo si například vína nakoupíte sami dle vašeho výběru. Je však možné, že za vlastní alkohol budete muset platit korkovné.

10. Objednejte květinovou výzdobu a dekorace

Jak již bylo řečeno výše, květiny a dekorace by měly vycházet ze stylu vaší svatby. Pokud jste kreativní a zruční, můžete se pustit do vlastnoruční výroby. Inspirací najdete na internetu zajisté nespočet. Pokud si s výrobou příliš nevěříte, zavítejte znovu na některý ze svatebních bazarů, kde se dají pořídit komplet kolekce dekorací dle stylů od jiných nevěst.

V případě květin se také nabízí dvě varianty. Květiny si můžete sami nasbírat a uvázat, nebo si objednat již hotové vazby a kytice. Některé květinářky nabízí i pomoc s výzdobou na místě.

Kromě kytice pro nevěstu nezapomeňte na květiny pro družičky, maminky, korsáž pro ženicha a svědka, květiny na stoly a slavobránu.

11. Domluvte si kadeřnici a vizážistku

Svatební účes volte tak, abyste se v něm cítila dobře po celý den a aby doplňoval střih vašich šatů. Zkušená kadeřnice se vás určitě sama doptá na vše potřebné. Dejte si při jejím výběru pozor na to, že ne každá kadeřnice, která dobře stříhá, také dobře češe. Měli byste mít vždy možnost nahlédnout do portfolia již hotových účesů.

Některé kadeřnice zároveň i líčí, určitě se proto na tuto možnost zeptejte, než budete poptávat vizážistku. Pokud ony samy nelíčí, nejspíš budou mít na již ozkoušené vizážistky kontakty. Určitě se domluvte na zkoušku účesu, ať si s kadeřnicí ujasníte vaše představy.

Zvykem bývá, že v den svatby kadeřnice spolu s vizážistkou dorazí za vámi domů nebo tam, kde se budete chystat. Nebojte se tuto možnost využít, je to lepší než ráno před svatbou přejíždět z místa na místo.

12. Kupte si snubní prsteny

Koupě prstenů nespěchá, ale také to nenechávejte na poslední měsíc. Myslete na to, že zlatník bude potřebovat čas na jejich výrobu. Materiál prstenů je určitě věc, kterou je potřeba s ohledem na rozpočet zvážit, protože jejich cena se s ohledem na výběr kovu velmi liší. V případě, že se rozhodnete prsten ozdobit diamanty, cena se může vyšplhat i do statisíců.

13. Dejte vyrobit oznámení a další tiskoviny

O svém svatebním termínu dejte své rodině a kamarádům vědět určitě co nejdříve, tištěné oznámení jim ale stačí dát zhruba dva měsíce před svatbou. Spolu s tiskem oznámení si nechte vyrobit i další tiskoviny, jako je menu na stoly nebo uvítací cedule.

shutterstock 501776329

Originální svatební oznámení a další tiskoviny si můžete i sami vyrobit (zdroj: Shutterstock)


Když si grafický návrh uděláte sami, zaplatíte už jen za samotný tisk a velmi ušetříte. Pokud si ale s grafikou nevíte rady, zvolte tiskárnu, která nabízí kromě tisku i služby grafika.

14. Ujasněte si program

Poslední měsíc před svatbou je vhodný věnovat rekapitulaci všeho, co již máte zařízeno, a potvrzení si objednávky s dodavateli. Měli byste vědět finální počet hostů a podle toho si připravit zasedací pořádek. Je to také ideální čas na předsvatební schůzku s fotografem, během které si můžete ujasnit i harmonogram dne a zařadit do programu novomanželské focení. Schůzku můžete spojit s předsvatebním focením, které vám pomůže se lépe uvolnit později na svatbě.

Nezapomeňte se odreagovat na rozlučce se svobodou, na které můžete svědky a kamarády požádat o přípravu svatebních her nebo o pomoc s přípravami v den svatby.

15. Užijte si to

Den před svatbou jděte včas spát, bude to náročné, tak ať jste plní energie a nemáte kruhy pod očima. Pokud jste postupovali podle návodu, můžete být v klidu – na nic jste nezapomněli a jediné, co teď musíte, je si svatbu užít. Je to váš den, a jaký si ho uděláte, takový ho budete mít. A pokud se přece jen něco pokazí, a ono se nakonec vždy něco najde, nenechte si tím zkazit náladu a berte to s nadhledem. 

16. Nezapomeňte na líbánky

Po svatbě doplaťte faktury dodavatelům a domluvte se s fotografem na termínu dodání fotografií. Projděte si svatební dary a poděkujte rodině a hostům. Pokud máte po svatbě nové příjmení, nezapomeňte včas zažádat o nové doklady a změnu nahlásit příslušným institucím.

Pak už nezbývá než jít balit na líbánky. Na ty určitě nezapomeňte a počítejte s nimi i v rozpočtu. Můžete si o příspěvek na cestu říct i před svatbou vašim hostům. Určitě není nutné odlétat hned druhý den po svatbě, ale příliš to neodkládejte, protože páry, které po svatbě odjely na svatební cestu, mají prý větší šanci, že jim manželství vydrží.

Související…

Čím dražší obřad, tím vyšší rozvodovost? Svatba může rozhodnout o úspěchu sňatku
Lenka Pavlíčková

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...