fbpx

Do kina míří Julie. Ptá se, co by bylo, kdyby… 2 fotografie
zdroj: Bohemia Motion Pictures

O tom, že život je jen náhoda, nezpívá ve své písničce pouze ikonická dvojice Voskovec a Werich. Téma rezonuje i ve filmech. A jeden z nich právě míří na plátna českých kin. Nejen o nepředvídatelnosti života pojednává francouzské romantické drama Julie, co by bylo, kdyby...

Zveřejněno: 26. 1. 2023

Francouzské drama Julie, co by bylo, kdyby… vypráví příběh ženy, která slaví 80. narozeniny. Přitom vzpomíná na spoustu malých, ale pro ni osudových momentů, které sehrály v jejím životě důležitou roli. Co by se ale bývalo stalo, kdyby tenkrát v mládí zapomněla pas, stoupla si v knihkupectví do jiné řady či řídila skútr? Byl to osud, nebo jen pouhá shoda náhod?

Náhoda, nebo osud?

Všichni si pamatujeme několik klíčových momentů, kdy náhoda sehrála rozhodující roli, kdy stačilo pár vteřin nebo pouhý pohled, a náš život by nebyl stejný. Film se rozhodl zaměřit na ty malé, často nepostřehnutelné okamžiky, které mohly změnit náš osud a přimět nás, abychom se vydali jinou cestou,“ uvedl režisér a scénárista Olivier Treiner, který chtěl prostřednictvím emocí přivést diváka k zamyšlení. Sám totiž jednu takovou osudovou náhodu zažil:

„Se svou ženou Camillou jsem se seznámil ještě jako student v kavárně, kam jsme oba rádi chodili pracovat. Seděla vždy u svého oblíbeného stolu, který byl shodou okolností i můj oblíbený. Nabídl jsem jí, že se s ní o něj podělím, přisedla si ke mně a celý den jsme se už od sebe neodtrhli. Když jsem to pak vyprávěl mému bratrovi, svěřil se mi, že také potkal dívku, se kterou momentálně chodí. Po několika minutách rozhovoru jsme zjistili, že jsou to sestry.“

bmp julie 600x889

zdroj: Bohemia Motion Pictures


Existence paralelních světů a shoda náhod není však jedinou dějovou linkou, která filmem prochází. Stejně jako úspěšný krátkometrážní film Ladič pian, za nějž dostal Olivier Treiner v roce 2012 Césara, má i tento jeho celovečerní debut kromě nadšených ohlasů u diváků také spojitost s hudbou.

 „Hudba je jádrem celého filmu i postavy. Chtěl jsem, aby podpořila celkovou myšlenku snímku. Podílel se na ní můj bratr Raphaël Treiner, který ji složil pro postavu Julie tak, aby co nejvěrněji kopírovala její pocity,“ dodal Treiner.

Hlavní postavu Julie pak ztvárnila francouzská herečka Lou de Laâge, pro kterou byla mnohotvárnost postavy opravdovou výzvou. „Je vzrušující sledovat, jak moc jsme tvořeni svým okolím, že ze stejné podstaty, ale v závislosti na životě, který vedeme, na zkouškách, kterými procházíme, na lidech, které potkáváme, se z nás mohou stát různé bytosti,“ doplnila.

Zatímco někteří zájemci mohli film zhlédnout již v rámci loňského Festivalu francouzského filmu, do české distribuce jej nyní uvádí společnost Bohemia Motion Pictures. Svou premiéru bude mít 16. února.

Filmový trailer najdete ke zhlédnutí ZDE. Případně jej lze stáhnout z webu www.bohemiamp.com, kde jsou k dispozici také další fotografie z natáčení.

Související…

Autopiloti mají eliminovat lidské chyby. Lze jim ale věřit?
František Mašek

foto: Bohemia Motion Pictures, zdroj: Bohemia Motion Pictures

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...