fbpx

Při srovnání s našimi zahradami jsou ty asijské založené na dominantním prvku v podobě dekoračních kamenů. Nejtypičtější asijské zahrady se pak nazývají japonské a zenové. Přečtěte si, jak využít dekorační kameny na zahradu exotického stylu

Zveřejněno: 23. 12. 2022

Japonské zahrady využívají dekorační kameny na zahradu pro klikatící se cestičky vedoucí váš pohled a chůzi. Doprovází vás po celém prostoru. Postupně se vám objevují esteticky tvarované purpurově zbarvené javory, různé druhy borovic, kamenné pagody a svítilny. Dekorační kameny to vše obklopují. Zvuky, které doprovázejí chůzi po drtích nebo oblázcích z okrasných kamenů, pomáhají zklidnit mysl.

Japonský styl v našich podmínkách

I v našich podmínkách můžete mít japonskou zahradu s jejími tradičními prvky. Poslouží vám k tomu i dekorační kameny do zahrad, ze kterých si vytvoříte chodníčky nebo bezúdržbové plochy v okolí stromů, keřů a travin.

kameny1

zdroj: Pixabay


Do zastíněných prostor jsou také ideální okrasné kameny, které vám zjednoduší udržování míst, kde se většině rostlin nedaří. Můžete je použít i jako podklad pro květináče s bambusem či bonsajemi.

Kameny hlavním prvkem zenových zahrad

Dekorační kameny hrají prim v této specifické a čistě kamenné instalaci. Klasická forma se poprvé objevila v zen-buddhistických chrámech v japonském Kjótu. Představuje stylizovanou krajinu s okrasnými kameny různých velikostí a s mechy obklopenými jemnými kamennými drtěmi. Ale hlavním účelem je meditace při pravidelné úpravě ploch s jemnou frakcí dekoračních kamenů pomocí různě velikých hrábí.

Pravidla pro dekorační kameny v zenové zahradě

Dominantní dekorační kámen větší velikosti musí stát, nikdy nesmí ležet. Patří to mezi základní pravidla. Kamenné solitéry symbolizují odolnost, sílu a nezávislost. Dekorační kamenné drtě se často uhrabávají a připomínají moře.

kameny2

zdroj: Freepik


Ostrohranné fragmenty okolo 4 mm jsou vhodnější než písek. Ten se formuje podle kapek deště, čímž ztrácí pohledový efekt vln na moři.

Miniatura s dekoračními kameny

I když jste bez pozemku a bydlíte v nájemním bytě, můžete si pořídit zenovou zahradu s dekoračními kameny. Když si zakoupíte jediný pytel okrasných kamenů, můžete si vytvořit svou oázu meditace v ploché keramické misce. Vyberete si drcené dekorační kameny libovolného odstínu a můžete si každodenně maličkými hráběmi upravovat své malé soukromé kamenné moře. A přitom vyčistíte svou mysl.

Kde si pořídit dekorační kameny?

Potřebujete nakoupit dostatečné množství dekoračních kamenů? E-shop Stonex.cz má v nabídce dekorační kameny, které jsou uložené v pytlích o váze 25 kg. Prodej probíhá po paletách o různé váze, které vám doručí až k vašemu domu. Doprava je po celé České republice zdarma.

Související…

Tajemný Yule: Oslavte svátek světla, původní pohanské Vánoce
Milada Kadeřábková

foto: Freepik, Pixabay, Shutterstock, zdroj: Stonex

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...