fbpx

Tajemný Yule: Oslavte svátek světla, původní pohanské Vánoce 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Vánoce vychází z mnohem starší tradice, z oslav pohanského svátku Yule. Proč se k tradici zimního slunovratu nyní mnoho lidí navrací a jak ho můžete oslavit i vy?

Zveřejněno: 21. 12. 2022

Vánoce v dnešní době bereme jako nedílnou součást našich životů. Nebyly tu však odjakživa. Ještě před rozšířením křesťanství lidé slavili starobylou tradici zvanou Yule, která je jednou z nejstarších zimních oslav na světě. Z tohoto svátku pochází většina vánočních tradic, které známe dnes. Na rozdíl od klasických komerčních Vánoc je však Yule oslavou slunce, znovuzrození, obnovy a pokračování života. Tento svátek připadá právě na 21. prosince, tedy zimní slunovrat.

V poslední době se někteří lidé k oslavám Yule vrací, tento den je jim totiž nakonec sympatičtější než typické Vánoce. Namísto velkého stresu a zaměření na konzumní způsob života se zde objevuje spojení s přírodou a ročními obdobími. Děkujeme, odpoutáváme se od minulosti a těšíme se na to, co nás čeká.

Oslava světla a nových začátků

Jak už jsme naznačili, Yule je pohanská oslava zimního slunovratu, která označuje nejdelší noc v roce, a tedy návrat slunce. V tento den se zemská osa na severní polokouli odklání od Slunce, které se dostává do největší vzdálenosti od rovníku. Dny se pomalu ale jistě začínají postupně prodlužovat.

Někteří lidé se dnes snaží obnovit tradice starých Seveřanů pálením ohňů nebo hostinami. Jiní zase zůstávají vzhůru až do svítání, aby pozorovali přírodní cykly.

Vzhledem k tomuto významnému střídání ročních období se celkové téma Yule týká znovuzrození a obnovy. V konečném důsledku se jedná o svátek slunce, takže důležitým prvkem je světlo. Blikající svíčky, ohně, ale i rozsvícená světýlka na vánočním stromku – to vše představuje tuto oslavu pomalého návratu světla.

Při oslavách Yule lidé přemýšlejí o uplynulém roce a zároveň se těší na rok nadcházející. Je to období, kdy se můžeme zamyslet sami nad sebou a svým životem, spojit se s těmi, které máme rádi, a trávit vzácný čas v přírodě.

Byt vyzdobený zelení

Vzhledem k tomu, že Yule oslavuje mimo jiné i přírodu a Zemi, jeho nedílnou součástí jsou kromě světel i rostliny. Právě jehličnaté stromky symbolizují pokračování života, protože zůstávají krásné, zatímco všechny ostatní stromy ztrácejí listy. K vyzdobení bytu můžete použít i samotné jehličnaté větve či věnce z nich vyrobené.

Na rozdíl od našeho komerčního amerického svátku je však Yule oslavou slunce, znovuzrození, obnovy a pokračování života.

Další tradiční rostlinou je cesmína, která představuje starý sluneční rok a také cesmínového krále, který mohl být předchůdcem Santa Clause. Druidové ji kdysi považovali za posvátnou rostlinu a byla symbolem ochrany. I břečťan připomíná to, že život stále pokračuje. Říká se, že je také symbolem věrnosti. Vyvěšení břečťanu kolem domu v tomto ročním období je způsobem, jak podpořit sílu rodinných vazeb.

Jmelí, které tradičně spojujeme i s klasickými Vánocemi, znamená smír a konec neshod. Říká se, že když se Seveřané setkali pod porostem jmelí, složili zbraně. Další rostlinou, která je spojována se znovuzrozením, je bříza, která je často prvním stromem, který znovu vyroste ve vypáleném lese. Březové hole jsou také oblíbenou zbraní Krampuse, bájného vánočního démona, který každý prosinec trestá zlobivé.

Staré tradice, které přetrvaly

Oslavu slunovratu lze vysledovat až ke starým Seveřanům, kteří tento svátek původně nazývali Jól. Někteří historici se domnívají, že důležitou součástí oslav byly oběti, a to buď bohům a jiným nadpřirozeným bytostem (například elfům), nebo mrtvým, případně obojí. V drsném podnebí severní Evropy se většinou zabíjel dobytek, protože v zimě nemohl být krmen. Proto se v hojné míře podávalo maso na půlnoční hostinu nebo se nechávalo právě jako oběť.

V dnešní době Yule jako oslavu slunovratu dodržuje mnoho novopohanů, a to jak jednotlivců, tak skupin. Neopohanské a wiccanské tradice říkají, že je to období roku, kdy Svatý král, který představuje temnou polovinu roku, ustupuje slunečnímu bohu neboli dubovému králi. Myšlenka těchto dvou bojujících bohů představuje neustále se měnící roční období a cyklus slunce. Někteří lidé se také dnes snaží obnovit tradice starých Seveřanů pálením ohňů nebo hostinami. Jiní zase zůstávají vzhůru až do svítání, aby pozorovali přírodní cykly.

Jak Yule oslavit?

Toto temné a klidné období zimní sezóny je příležitostí zaměřit se na nové začátky. Je to čas, kdy můžete do svého domova začlenit přírodu, praktikovat vděčnost za hojnost a oslavit návrat světla.

Zapalte oheň

Ozdobte dubové poleno borovými šiškami, sušenými bobulemi, skořicovými tyčinkami, cesmínou a jmelím a postavte ho do krbu, pokud ho máte, nebo si venku rozdělejte oheň. Pálení polena je symbolický rituál, který má uvolnit minulost a vyhnat starou nebo negativní energii tak, aby vás už neprovázela do nového roku. Je to také způsob, jak přivítat zpět slunce a oslavit skutečnost, že dny budou od nynějška světlejší. 

Uspořádejte Yule hostinu

Hodování patřilo odjakživa k tradicím zimního slunovratu, a vy můžete naše předky následovat. Mezi klasické pokrmy na Yule patří švestkový pudink, svařený jablečný mošt (někdy nazývaný wassail) a horký rum s máslem. Samozřejmě nechybí ani klasický noëlský koláč neboli bûche de noël, který představuje poleno dřeva, které se na Yule tradičně pálilo. Kromě přípravy jídla můžete všechny pozvané poprosit, aby s sebou na hostinu přinesli věci, které už nechtějí, zabalili je a nechali na podlaze hromadu překvapení, ze které si každý může něco vybrat.

Vykonejte rituál přání

Zamyslete se nad svými předsevzetími i záměry pro nadcházející rok a také nad tím, co už byste rádi nechali za sebou. Věci, kterých se chcete vzdát, pak sepište na papír, zapalte svíčku a papír v ní spalte. Pak nahlas vyslovte svá předsevzetí a nechte plamínek dohořet, zatímco si budete představovat, jak se vaše ambice naplňují. Nakonec si napište realizovatelné kroky, jak své sny uskutečnit.

Vyčistěte svůj prostor

Yule znamená uvolnění starého, abyste se připravili na nové, takže je to ideální čas na to, abyste si doma pořádně uklidili. Až dokončíte proces fyzického úklidu, můžete svůj domov uklidit i duchovně. Pálení sezónních rostlin, jako je borovice, cedr, rozmarýn, jalovec a kadidlo, může pročistit domov a dodat mu nádherné sváteční vůně.

Dopřejte si radost

Dopřejte si v tento sváteční den něco, co vám udělá radost, a berte to jako vánoční dárek, který darujete sami sobě. Může to být přírodně vonící svíčka, pokojová rostlina nebo třeba dort či zákusek. Myslete na to, abyste nakupovali udržitelně, a vědomě se snažte přejít na recyklované nebo přírodní zboží a výrobky. Je čas projevit svou vděčnost Matce Přírodě.

Související…

Zimní slunovrat: Jak „doba temna“ působí na naši psychiku a zdraví?
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...