fbpx

Vaření, nebo vyhoštění? Komedie A do kuchyně! se dotýká migrace dospívajících 2 fotografie
zdroj: Bohemia Motion Pictures

Čtvrtý celovečerní debut francouzského režiséra Louise-Juliena Petita sleduje osudy mladých migrantů, snažících se integrovat do tamní společnosti prostřednictvím kurzů vaření. S nimi jim má pomoct svérázná kuchařka Cathy, pro kterou je azylový dům zpočátku jen přestupnou stanicí k vysněné práci. Vedle velkých jmen francouzské kinematografie si ve filmu zahrály i děti z azylových center

Zveřejněno: 17. 11. 2022

Přestože hlavní postava Cathy, kterou ve snímku ztvárnila Audrey Lamy, sní o své vlastní restauraci, zavděk zatím bere místem řadové kuchařky u různých často podřadných, zato mediálně známých „les Chefs“. Poté, co se opět rozhodne z jedné takové luxusní restaurace odejít, nalézá inzerát na místo šéfkuchařky. Netuší ale, že jde o pozici vedoucí kuchyně v azylovém domě pro mladistvé migranty, kde se na kulturu stolování a haute cousine moc nehraje.

Žádná procházka růžovým sadem

„Chtěl jsem natočit sociální komedii, což je žánr, který mám v oblibě už od svého prvního filmu Discount. Šlo mi o to zachytit realisticky problematiku mladých migrantů, aniž bych opomíjel Damoklův meč, který jim visí nad hlavou: pokud nenastoupí do svých 18 let do nějakého vzdělávacího zařízení, hrozí jim vyhoštění. Zároveň jsem ale chtěl, aby to byla komedie, aby ten příběh byl optimistický,“ vysvětluje režisér snímku Louis-Julien Petit, který s herečkou Audrey Lamy nespolupracoval poprvé. V minulosti se již objevila v jeho filmu Neviditelné (2018), zabývajícím se tématem ženského bezdomovectví.

„Natáčet s Louis-Julienem znamená, že prožíváte věci, které jsou obtížnější než obvykle. Točili jsme v náročných podmínkách, v mraze, za vichru, nejdřív se zranil François, potom já, měli jsme různé technické problémy, k tomu covid, neustále se stýkáte s neherci, kteří za sebou mají těžkou minulost. 

bmp a do kuchyne 600x889 plakat

zdroj: Bohemia Motion Pictures


Na konci každého natáčecího dne jsem byla vždycky totálně vyčerpaná, ale zároveň taky šťastná, protože jsem zažívala něco hodně intenzivního,“ popisuje Audrey Lamy, která se na roli připravovala nejen po psychické stránce, ale i po té odborné. Několik měsíců také strávila v kuchyni dvou populárních pařížských restaurací, kde se učila připravovat makrely tak dlouho, až jí po nich byly cítit ruce.

Po boku hvězd

Herečce se zároveň splnil sen zahrát si po boku Françoise Cluzeta, který exceloval především rolí Philippa ve snímku Nedotknutelní (2011), s níž získal hned několik mezinárodních ocenění. Ve filmu A do kuchyně! přitom ztvárnil postavu Lorenza Cardiho, který azylový dům vede.

„Moje role je sice důležitá ve vztahu ke Cathy Marie a k těm mladým, ale není moc velká. Ale já chci hrát právě v takových filmech: angažovaných, populárních a zábavných. Přesně pro tyhle zážitky hraju,“ dodává François Cluzet, který si hned na začátku natáčení zranil achilovku a na place se tak po propuštění z nemocnice pohyboval už jen s berlemi. „Byla to hloupá nehoda, protože mi nedošlo, že už nejsem nejmladší,“ vzpomínal na svůj první natáčecí den.

Síla filmu vychází mimo jiné i z obsazení mladých migrantů, které režisér hledal po pařížských azylových zařízeních. Ve většině případů šlo o nezletilé, které do ciziny poslali jejich rodiče s nadějí, že na děti čeká kdesi ve světě lepší budoucnost. „To, že se na ně někdo dívá, že je bere vážně, s nimi zamávalo: respektovali celý štáb, byli dochvilní, neuvěřitelně disciplinovaní, považovali za štěstí, že mohou být ve Francii. Byli dokonalým ztělesněním toho, co jsem chtěl tím filmem ukázat,“ uzavírá Louis-Julien Petit.

Film A do kuchyně! bude uveden v rámci Festivalu francouzského filmu ve dnech:

  • Kino Světozor, Praha 1: 29. 11. 2022
  • Kino Lucerna, Praha 1: 27. 11. 2022
  • Kotva, České Budějovice: 28. 11. 2022
  • Bio Central, Hradec Králové: 28. 11. 2022
  • Kino Art, Brno: 28. 11. 2022
  • Minikino Ostrava, Moravská Ostrava: 28. 11. 2022

Premiéra filmu v kinech proběhne 15. prosince 2022. Do české distribuce jej uvádí společnost Bohemia Motion Pictures. Trailer najdete ke zhlédnutí ZDE. Případně jej lze spolu s plakáty i fotografiemi k filmu stáhnout z webu www.bohemiamp.com.

Související…

Brutální vražda na dobrou noc? Krvavé Večerníčky prý mají raději ženy
Olivie Doleželová

 

foto: Bohemia Motion Pictures, zdroj: Bohemia Motion Pictures

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...