fbpx

Páchnoucí houbičky na nádobí už nevyhazujte. Stačí je totiž strčit do mikrovlnky 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Věděli jste, že vysavač může být tím úplně nejšpinavějším spotřebičem v domě? Zdravější a líp fungující domácnost vám může zajistit generální úklid právě čisticího vybavení

Zveřejněno: 8. 9. 2022

Pokud se vám už někdy stalo, že jste přišli do kuchyně plné ohavného zápachu a zjistili, že smrad pochází z nacucané houbičky na nádobí, určitě nejste sami. Pokud jste ale páchnoucí předmět okamžitě vyhodili do koše, udělali jste možná chybu.

Profesionální organizátorka a autorka knihy Čistá domácnost Kat Springerová by vám jistě poradila, že vyčistit se dá naprosto všechno. Dokonce i páchnoucí houbička. A nejenže to jde, ale dělat by se to mělo. V zájmu vašeho zdraví, financí i respektu k přírodě.

Profesor Brett Mitchell z Avondale University v článku pro The Guardian vysvětluje, že úklidové prostředky mohou být kontaminovány patogeny, jako jsou bakterie a viry, protože se jich často dotýkáme. „A když to děláme, patogeny se pak mohou přenést na naše ruce či další předměty.“ Pravidelné čištění také pomůže čisticímu zařízení nebo nástroji vydržet déle a pracovat efektivněji. A je rovněž mnohem šetrnější k životnímu prostředí než nákup nové věci, dodává Springerová.

Vysavače a jejich špinavé tajemství

Vysavač může být paradoxně tím nejšpinavějším spotřebičem v domácnosti, říká Chris Barnes, který ve společnosti Choice dohlíží na testování domácích potřeb. Čištění vysavačů dle pokynů výrobce nejenže zajistí, že zůstane čistý, ale pomůže mu také k efektivnějšímu provozu.

Začněte tím, že si přečtete návod k obsluze, kde zajisté najdete konkrétní rady. Barnes doporučuje po každém použití pokud možno vyjmout válečkový kartáč a odstřihnout všechny vlasy nebo vlákna, která se do něj zamotala (k tomu se hodí nůžky nebo nožík na trhání vláken). „Dbejte na to, abyste nepoškodili samotný kartáč, a zkontrolujte čisticí hlavu a tyč, zda nejsou ucpané,“ upozorňuje.

Houbičku na nádobí můžete namočit a na minutu ohřát v mikrovlnné troubě. 

Ostatní úkony čištění je nutné provádět pouze příležitostně, včetně otření vnějšího povrchu a spodní strany čisticí hlavy měkkým hadříkem, oprášení a opláchnutí všech omyvatelných filtrů a umytí zásobníku na prach. Zapisujte si, kdy je třeba vyměnit jednorázové filtry, a podle potřeby je vyměňte. U sáčkových vysavačů Barnes doporučuje vyměnit sáček tehdy, když je naplněn asi ze dvou třetin. Pokud bude naplněn více, bude to mít vliv na výkon.

Oplachujte horkou vodou a často

U čisticích pomocníků v kuchyni, jako jsou houbičky, utěrky a rukavice, je nejdůležitější dobrá hygiena. „Čisticí prostředky, jako jsou houbičky, zachycují spoustu nečistot a špíny. To je ostatně jejich práce,“ říká Barnes. „Špinavá kuchyňská houbička roznese po kuchyňských plochách spoustu bakterií, které se nakonec pravděpodobně dostanou do jídla. Je sice nepravděpodobné, že byste z nich skutečně onemocněli, ale riziko tu je.“

Proto Springerová navrhuje, aby se houbičky a utěrky po každém použití čistily. Například tak, že je důkladně opláchnete v horké vodě a necháte zcela vyschnout. V ideálním případě je sušte na slunečním světle, abyste dosáhli další dezinfekce. „Houbičku můžete také namočit a na minutu ji ohřát v mikrovlnné troubě,“ radí Mitchell (houbička s ocelovou vlnou je samozřejmě výjimkou). Nebo vložte houbičky a utěrky do sáčku na praní a vložte do pračky, abyste je vyčistili ještě důkladněji.

Profesionální uklízečka Renee Doverová říká, že pračka je také ideální způsob, jak vyčistit gumové rukavice na nádobí a samozřejmě i utěrky. Ty by se měly čistit každé dva až tři dny, podle toho, k čemu se používají. Výjimkou z pravidla „prát a nevyhazovat“ je situace, kdy byla utěrka použita k vytření něčeho rizikového. „To se týká například masových šťáv, krve nebo zvířecích výkalů, v takovém případě byste je měli okamžitě zlikvidovat,“ říká Barnes.

Aby byla myčka nádobí v dobrém stavu, Springer navrhuje týdenní mytí a měsíční hloubkové čištění. Konkrétní pokyny pro obojí najdete v návodu k obsluze spotřebiče, ale pokud již pro svou značku a model návod nemáte, má pro vás několik obecných rad.    

„Na horní patro myčky umístěte džbán naplněný jedním šálkem octa. Pomůže to odstranit mastnotu a vodní kámen v myčce a trubkách. Chcete-li osvěžit vůni myčky, nasypte na její dno jeden šálek jedlé sody. Zapněte myčku na úsporné nastavení, zvolte nejvyšší teplotu a spusťte cyklus. Po skončení cyklu otřete hadříkem všechny nečistoty.“ Pro důkladnější vyčištění lze použít starý zubní kartáček a papírové utěrky k odstranění nečistot ze spodní části dvířek myčky a dalších hůře přístupných míst.

Použít a umýt

Často opomíjená toaletní štětka vyžaduje velmi pravidelnou péči. „Viděla jsem několik záchodových štětek, obalených hnilobou,“ vzpomíná Springerová. „Tím, že ji nečistíte, se na ní drží bakterie, začne zapáchat a měnit barvu. Tím přece nechcete čistit záchod.“ Záchodová štětka by se v takovém stavu měla vyměnit, záchrana pro ni již neexistuje.

Tomuto problému se však dle expertky dá předejít tím, že štětku ihned po použití polijete octem nebo antibakteriálním čisticím prostředkem. Poté ji nechte vyschnout na vzduchu tak, že ji umístíte mezi dno a víko záchodu.

Pravidelná výměna filtrů nebo jejich čištění je zásadní pro zachování funkčnosti těchto zařízení a udržení kvality vzduchu v domácnosti.

Stejně jako záchodové štětky by se měly po každém použití čistit i mopy, drátěnky a košťata, říká Springerová. K čištění mopu Barnes navrhuje: „Pokud jsou obzvláště špinavé, je užitečné na ně použít trochu čisticího prostředku. Pokud byly použity k čištění znečištěných povrchů, použijte na ně také trochu dezinfekce“. Před dalším použitím je pak nechte na slunečním světle zcela vyschnout.

Prostředky na suché použití, jako třeba košťata, lze vysávat, říká Dover. Tím se snadno odstraní veškeré nečistoty, zejména pokud je na nich hodně vlasů. Poté je lze čistit stejně jako mokré kartáče a mopy.

Všechno je to o filtru

Udržování čistoty přístrojů, které ovlivňují kvalitu vzduchu, je velmi důležité, zejména pro astmatiky a alergiky. „Klimatizace a čističky vzduchu hrají důležitou roli při zlepšování ovzduší v místnostech a odstraňují řadu spouštěčů astmatu,“ říká Teresa Vellaová z neziskové organizace Asthma Australia.

Co se týče těchto předmětů, všechno závisí na filtru. Pravidelná výměna filtrů nebo jejich čištění je zásadní pro zachování funkčnosti těchto zařízení a udržení kvality vzduchu v domácnosti. A ve vlhkém prostředí je to kvůli možnému vzniku plísní důležité dvojnásob. „Ta škodí zdraví obecně a lidem s astmatem obzvlášť. Zárodečné buňky plísní se mohou snadno rozšířit po celém domě a prostřednictvím klimatizace se dostat do vzduchu. Pro astmatiky nebo lidi citlivé na plísně mohou být zdravotní dopady velmi vážné,“ říká Vellaová.

Chcete-li čistit taková zařízení, opět je nejlepší přečíst si pokyny výrobce pro konkrétní zařízení a řídit se jimi, protože se mohou velmi lišit, říká Mitchell. Pokud tyto informace nemáte, doporučuje kontaktovat výrobce a vyžádat si je.

Související…

Energie bude dostatek, ale zaplatíme za ni daleko víc, než jsme si uměli představit
Zdeněk Strnad

foto: Shutterstock , zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...