fbpx

Bushcraft je slovo, které získává na popularitě a často se opakuje mezi milovníky obcování s divokou přírodou. Je to skvělý způsob, jak se odpoutat od každodenního života a zažít nezapomenutelné dobrodružství. Stačí jen chtít a mít správné vybavení, abyste si mohli užít odpočinek mimo civilizaci

Zveřejněno: 30. 8. 2022

Pokud pojem bushcraft neznáte, rádi bychom vám ho vysvětlili. Je obtížné omezit tento pojem na krátkou definici. V první řadě jde o pobyt v divočině, daleko od většiny vymožeností civilizace. Jde o to, abyste se s takovými podmínkami dokázali vyrovnat a co nejlépe využili své okolí. Stavba přístřešku a provizorního lůžka z větví, příprava bezpečného ohniště pro přípravu jídla, improvizovaná kuchyně - to jsou jen některé z činností, které nás čekají na výpravách za buchcraftem.

Příbuzným oborem je také přežití v divočině (survival), ale ten se zaměřuje na přežití v extrémních podmínkách s minimálním použitím dalšího vybavení. Takzvaní nadšenci pro přežití sami omezují vybavení, které používají, a často se do terénu vydávají pouze se specializovaným nožem a několika drobnými předměty.

pixabay 1

zdroj: Pixabay


V případě buschraftu jde o to, abyste si většinu věcí dělali sami, ale bez omezení vybavení. Pokud zjistíte, že potřebujete sekeru, vezměte si ji. Pokud rádi vaříte jídlo v kotlíku na ohni, vezměte si s sebou vhodné náčiní. Jediné, co vás omezuje, je přeprava vybraného vybavení.

Jak začít?

O tom, co je to bushcraft, již bylo napsáno mnoho knih a různých návodů, jak začít s prvními výpravami do terénu. Mnoho materiálů je snadno dostupných na internetu. Je to skvělá inspirace, jak se do toho pustit. Pokud tedy máte pocit, že by pro vás bushcraft mohl být to pravé, stojí za to se s nimi seznámit a proniknout do tohoto světa trochu víc.

Pro prvních několik takových výletů vám jistě postačí běžné turistické oblečení. Čím častěji však trávíme čas v terénu, tím dříve si všimneme některých nedostatků takového oblečení. Mezi milovníky bushcraftu je nejoblíbenější taktické a vojenské oblečení od značek, jako je Helikon-Tex. Především se vyznačuje výrazně vyšší životností. Kromě toho je vybaveno spoustou užitečných kapes, které jsou ideální pro organizaci našeho prostoru v divočině.

Zvláštností je také barevné provedení oděvu. Všechny odstíny hnědé, zelené, šedé a dokonce i mločí vzory nám umožňují ještě lépe splynout s okolní krajinou. Nejdůležitějším prvkem každé takové soupravy oblečení jsou bezpochyby kalhoty. Tato část oděvu je nejnáchylnější k poškození. Časté klečení při práci v našem táboře, sezení na větvích stromů nebo balvanech vystavilo taktické kalhoty té nejtěžší zkoušce. Proto se vyplatí zvolit model určený pro takto náročné použití. 

pixabay 1

zdroj: Pixabay


Kromě toho má většina taktických kalhot spoustu užitečných kapes, do kterých můžeme schovat zapalovač, kapesní nůž, svítilnu nebo mnoho dalších věcí, které musíme mít v terénu vždy po ruce.

 Abychom se dostali na naše tábořiště, musíme se často prodírat těžko přístupným terénem. Mokré louky, úzké rokle nebo kopce jsou místa, která často překonáváme na cestě k cíli. Proto je vhodné zvážit nákup vhodné obuvi. Taktické boty, které často používají vojáci, zaručuje maximální odolnost v extrémně náročných podmínkách. Obvykle se jedná o kotníkové boty, které výrazně snižují riziko podvrtnutí nohy v náročném terénu. Vyšší horní část také mnohem lépe zabraňuje vniknutí bláta, kamínků nebo malých větviček dovnitř. To je důležité zejména v případě, že se budete pohybovat mimo turistické stezky. Taktické boty s membránou jsou velmi oblíbené, protože poskytují vynikající ochranu proti vniknutí vody dovnitř, ať už se jedná o túru v dešti, nebo jen o přechod přes potok.

Jaké vybavení je potřeba pro bushcraft?

Jakmile máme připravenou výbavu oblečení a boty, je třeba zvážit, jaký bude charakter našeho bushcraftového výletu. Pokud se budeme zdržovat na jednom místě delší dobu, vyplatí se vzít si s sebou trochu více kempingového vybavení. Pokud se chystáme na delší túry, vyplatí se omezit vybavení na minimum.

Existuje však několik základních položek, které najdeme u téměř každého nadšence bushcraftu. Základem je vždy batoh nebo taška, do které se vám vše vejde. Taktický batoh se v této roli skvěle osvědčí. Tyto modely vyvinuté pro armádu nabízejí vysokou všestrannost a odolnost. Pokud jde o vybavení, měli bychom si s sebou na každou cestu vzít dobrý turistický nůž. Je důležité, aby byl kvalitní, protože se bude používat nejen k přípravě pokrmů, ale také k broušení klacků, odřezávání kůry z kmene nebo řezání provázků. Obchody nabízejí modely pro přežití, které se hodí pro mnoho úkolů, ale dobře poslouží i menší zavírací nože.

pixavay 4

zdroj: Pixabay


Čelovka se vám bude hodit na každé noční cestě. Bude mnohem lepší volbou než klasická svítilna, protože vám díky volným rukám umožní vykonávat práci i po setmění. Vhodným doplňkem vaší výbavy bude také kompaktní turistický vařič na přípravu jídla a lehký spací pytel nebo přikrývka, která vás během noci zahřeje. Užitečného vybavení je mnohem více, ale je třeba mít na paměti, že veškeré vybavení, které si s sebou vezmete, si budete muset nést sami.

Kde sehnat vybavení a oblečení pro bushcraft

Už víme, co je naším cílem, máme seznam potřebného vybavení - kde je tedy doplnit? V současné době existuje mnoho obchodů nabízejících bushcraftové a taktické vybavení od špičkových značek. Jedním z nich je outdoorový internetový obchod 8a, který má pro milovníky tohoto druhu aktivit rozsáhlou nabídku vybavení. Najdete zde mimořádně odolné oblečení, boty a veškeré potřebné příslušenství, které se hodí, ať už s bushcraftem teprve začínáte, nebo už máte s tábořením v přírodě bohaté zkušenosti.

Související…

Strašákem nejsou jen viry: Příští pandemii by mohly způsobit i zmutované plísně
Tereza Hermochová

foto: Pixabay, zdroj: 8a

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...