fbpx

Vyrazte na italská jezera a vyzkoušejte paddleboard 1 fotografie
zdroj: Unsplash

Zchladit se ve vodě je v parném létě k nezaplacení. Vyměňte letos moře za jezera. Ta v Itálii nabízejí neskutečnou podívanou na Alpy, nádhernou přírodu kolem na túry, ale i skvělá místa pro odpočinek

Zveřejněno: 15. 8. 2022

Itálie je již tradiční letní destinací českých turistů. Mnozí tam jedou zejména kvůli moři a památkám. Tato země na Apeninském poloostrově přitom oplývá jak vynikajícím jídlem, milými lidmi a bohatou historií, tak krásnou přírodou. Množství jezer, mezi něž patří například známé Lago di Garda, je obklopené úchvatnou přírodní scenérií. Nejen ta nabízí možnosti, jak vyplnit svůj volný čas. Samotná jezera jsou perfektní pro zchlazení v horkém dni nebo provozování vodních sportů. Co takhle zkusit třeba paddleboard? Má pozitivní účinky nejen na tělo, ale i ducha – při stání na prkně a pádlování zpevňujete svaly, zároveň také získáte pocit svobody.

Jezero Lago di Garda

Toto jezero patří v Itálii k těm nejoblíbenějším a je také největší. Někteří by ho dokonce mohli nazvat Mekkou vodních sportů. Najdete ho v Trentinu na severu země nedaleko města Verona. Právě do něj zasadil Shakespeare jednu ze svých nejznámějších her – Romeo a Julie. Jezero samotné se nachází v objetí strmého pohoří Dolomiti di Brenta z jedné strany a mírnými svahy z té druhé. Na jezeře spatříte také nespočet ostrůvků, které můžete navštívit. K těm nejznámějším patří Isola del Garda či San Biagio. Pokud holdujete windsurfingu, zajeďte si do městečka Torbole, kde jsou skvělé podmínky i pro paddleboarding, plachtění či jízda na kánoi. Z Prahy se k Lago di Garda dostanete pohodlně letadlem i autem a zakotvit můžete v některém z letovisek, jako je Riva del Garda, Sirmione nebo Bardolino.

Jezero Lago di Ledro

Kousek nad Lago di Garda se rozprostírá azurové Lago di Ledro. Patří k těm vůbec nejčistším v Trentinu a teplota vody v létě dosahuje až 24 stupňů. Kolem jezera najdete 4 pláže, a když se pozorně zadíváte, objevíte také historickou vesničku s domy na kůlech vystupujících z vody. Lago di Ledro skýtá poněkud méně možností pro sportovní vyžití, i tak si u něj přijdou na své nejen milovníci paddleboardů, ale také kánoí a plachetnic. Jezero je menší, dlouhé zhruba 3 km a široké jen něco kolem 1,5 km, takže ho za den stihnete probrázdit křížem krážem a ještě vám zbyde čas na procházku nebo výlet kolem jezera na kolech. A když už tam budete, nesmíte vynechat ochutnávku gnocchi boemi, které připomínají české kynuté knedlíky plněné ovocem.

Jezero Lago di Molveno

Lago di Molveno se pyšní titulem nejkrásnějšího jezera. Kolem jezera je pohoří Dolomiti di Brenta, nádhernou krajinou a jeho voda je křišťálově čistá. Vodní plocha tohoto jezera je dokonalým místem, pokud chcete začít s paddleboardingem, jeho hladina je totiž velmi klidná, proto se nemusíte bát velkých vln. Skvěle se tam dá začít také s jachtingem i plachtěním. A když už vás sport unaví, odpočiňte si na krásně zelené travnaté pláži a kochejte se zrcadlovým odrazem horského masivu na hladině jezera. Na okolních stráních se pak nachází malebné městečko Molveno s historickou architekturou, kostelíkem ze 13. století a romantickou pěší zónou a promenádou.

Související…

Plánujete dovolenou v zahraničí? Jak snížit dopad na planetu, když cestujete
Kateřina Hájková

foto: Unsplash, zdroj: Master Sport

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...