fbpx

Plánujete dovolenou v zahraničí? Jak snížit dopad na planetu, když cestujete 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Autorka serveru Going Zero Waste radí, jak může každý snížit dopad na přírodu, který na cestách vytváří

Zveřejněno: 28. 7. 2022

Dopad, který má nadměrná spotřeba plastů na naši planetu, dnes ignoruje už málokdo. K řešení situace a zmírnění negativních důsledků uhlíkové stopy přistoupily dokonce některé letecké společnosti, hotely i lodě. Kathryn Kellogová, zakladatelka webu Going Zero Waste a autorka knihy 101 Ways To Go Zero Wasteale tvrdí, že každý z nás by měl začít především u sebe. A to třeba i v případě, kdy vyrazí na cesty po světě.

Aby cestovatelům situaci usnadnila a inspirovala je k ekologickému chování i během dovolených, formulovala Kellogová pár jednoduchých tipů, jak snížit míru odpadu i na cestách mimo domov.

Zvažte délku cesty

Myslíte si, že nejlepším typem letu je let přímý? Možná pro vás, pro planetu ale nikoliv. Ačkoliv letadla nejvíce paliva využívají při vzletu a přistání, na delší cesty ho musí mít mnohem více, což znamená, že jsou těžší a emise se zvyšují. Naproti tomu při letech kratších než čtyři hodiny se využívá více paliva pro startování a pojíždění, čímž se efektivita práce letadla radikálně snižuje.

Když už zkrátka někam doletíte, měli byste tam nějakou dobu zůstat a nepřelétávat nebo nepřejíždět po pár dnech zase dál.

Pro planetu jsou potom podle Kellogové nejvýhodnější lety pohybující se v rozmezí délky čtyři až pět hodin. Pokud tedy můžete zvolit více přestupů a méně kratších letů, měli byste tuto možnost podle Kellogové upřednostnit před sice pohodlnějším, ale výrazně delším letem.

Neberte nic, co nepotřebujete

Spousta lidí s sebou na dovolenou balí věci, které nakonec ani nevyužijí. Často se jen velmi těsně vejdou do váhového limitu, který je pro zavazadla jednotlivými leteckými společnostmi stanoven odlišně. Jak informuje Kellogová, množství nepotřebných věcí nezatěžuje pouze vaše svalstvo, když jste nuceni tahat se s nepřiměřeně těžkým kufrem, ale zvyšuje také tvorbu emisí. Protože opět: čím je letadlo těžší, tím více paliva potřebuje k letu a tím více CO2 se při něm uvolní do ovzduší. Myslete tedy na to, že lehčí zavazadlo uleví nejen vám, ale i planetě.

Užijte si cíl a nepřelétávejte

Kellogová propaguje delší účelnější pobyty protkané menšími a kratšími cestami. Když už zkrátka někam doletíte, měli byste tam nějakou dobu zůstat a nepřelétávat nebo nepřejíždět po pár dnech zase dál. A když už, měli byste hledat ekologičtější způsoby přepravy, jako je pěší chůze, kolo nebo třeba elektromobil.

Pozor na výběr hotelu

Díky energii, kterou spotřebují na provoz budov, mají hotely překvapivě vysokou uhlíkovou stopu. Podle Kellogové jsou tak ročně zodpovědné za produkci až 60 milionů tun CO2. Naštěstí i zde už existují provozovatelé, kteří přemýšlí, jak Zemi ulevit, a zavádějí opatření, která uhlíkovou stopu zmírňují.

Jistě zvládnete také přepírat plavky méně než několikrát denně, třídit odpad, pokud to tedy místní podmínky dovolí, a neházet žádné odpadky do moře.

Hotely napříč celým světem tak přehodnocují svůj přístup k udržitelnosti. Patří mezi ně třeba Marriot, Hilton, InterContinental nebo 1 Hotels. Pokud máte tu možnost a nechcete bydlet ve stanu, vybírejte takové hotely či hostely, které nad svým dopadem na planetu přemýšlejí.

Začněte u sebe

Stejně jako doma můžete i na cestách začít u sebe a aplikovat zde principy, na které jste zvyklí. Nemusí se přitom jednat o nic náročného. Určitě si nemusíte v hotelu nechat přeprat každý den ručníky, nakupovat můžete chodit s vlastní taškou a ovoce a zeleninu vkládat do látkových pytlíků podobně jako doma.

Jistě zvládnete také přepírat plavky méně než několikrát denně, třídit odpad, pokud to tedy místní podmínky dovolí, a neházet žádné odpadky do moře, případně je nenechat povalovat na pláži. A když si něčeho takového všimnete, není nic snazšího než danou věc sebrat a vyhodit tam, kam patří. Do odpadkového koše. Pak už musíte doufat, že se nakonec v tom moři zase neobjeví.

Související…

Konec válení na pláži: Trendy je dobrovolnická dovolená, unplugged i swingers
Klára Kutilová

foto: Shutterstock, zdroj: Afar

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...