fbpx

Jedete na dovolenou? Připravte na ni nejen sebe, ale i vaše oči! 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Zatímco pokožku při pobytu na sluníčku chráníme opalovacím krémem, vlasy i hlavu schováváme pod velký slaměný klobouk nebo kšiltovku, na naše oči stále zapomínáme. A tak se snadno stane, že sluneční brýle kupujeme na poslední chvíli po cestě do cílové destinace. Přitom právě náš zrak si zaslouží péči opravdu důkladnou! Poradíme vám, co dělat o prázdninách tak, abyste možným nepříjemnostem včas předešli

Zveřejněno: 15. 7. 2022

Sluneční brýle jsou v létě nepostradatelným společníkem. A je jedno, zda odpočíváte u moře nebo šlapete po horách. Jak tomu však často bývá, na kvalitu brýlí moc nehledíme a jsme schopni si je koupit takřka kdekoliv – v supermarketu, na tržnici nebo snad ještě hůř, u obchodníka přímo na pláži. I když i klasické sluneční brýle volně prodejné v obchodech s módou zajišťují určitou dávku ochrany, rozhodně se vyplatí investovat do kvalitních brýlí z optiky. Ty by měly poskytnout nejen zdravotně nezávadný barevný filtr ale taky pohltit alespoň 98 % UVA a UVB záření až do vlnové délky 400 nanometrů, tedy 100%.

Brýle nechte seřídit odborníkem

Pokud nosíte jedny sluneční brýle už pěknou řádku let, buďte opatrní. „Málokdo ví, že UV filtr se postupem času znehodnocuje. Abyste zjistili, zda jsou vaše brýle stále v pořádku, stačí vyrazit na jednu z poboček FOKUS optik a brýle si nechat odborně přeměřit, utáhnout či seřídit. Nemluvě o škrábancích nebo různých oděrkách, které mohou funkčnost ochrany také výrazně snížit. Brýle proto nenechávejte na drsném nebo hrubém povrchu, pozor také na krystaly soli, které zůstávají na povrchu skel po odpaření kapek mořské vody. Brýle byste měli pokaždé odložit do pouzdra, ať se vám v kabelce či tašce nepodřou,” radí odborný oční garant optik FOKUS, Martin Slaný. FOKUS optik navíc nyní v létě nabízí bezplatný servis brýlí jak před odjezdem, tak při návratu z dovolené tak, abyste si svou ochranou mohli být vždy stoprocentně jisti, ať už jste kdekoliv.

Vezměte si s sebou kapky do očí

Dlouhý let letadlem, písek na pláži nebo jen přechody z klimatizovaných budov do tepla a zpět. To vše může přivodit podráždění, začervenání i nežádoucí pálení očí. Jak se těmto nepříjemnostem na dovolené vyhnout? Mějte po ruce zvlhčující oční kapky, takzvané umělé slzy. ​​Ty poskytují okamžitou úlevu podrážděným a unaveným očím, rychle zmírňují bolestivé příznaky, zvlhčují oči a podporují jejich regeneraci. Jejich aplikace je jednoduchá.

Kvalitní sluneční brýle by měly poskytnout nejen zdravotně nezávadný barevný filtr, ale také pohltit alespoň 98% UVA a UVB záření.

„Hlavu vždy mírně zakloňte, stáhněte spodní víčko a do prostoru vytvořeného mezi okem a spodním okrajem víčka kápněte jednu až dvě kapky. Na povrchu oka se vám okamžitě vytvoří plnohodnotný slzný film, který je svými vlastnostmi srovnatelný přirozené slzné vrstvě, jež má i stejné pH – 7,4, a oči chrání až po dobu osmi hodin,” vysvětluje Slaný. Obzvláště v létě však oční kapky nevystavujte vyšším teplotám, než je 25°C. Proto je lepší používat ty, které stačí kápnout jenom ráno a večer. 

Úlevové čočky jsou ideální pro řidiče

Pokud budete sedět za volantem auta několik hodin, pořiďte si úlevové čočky, které jsou vhodné pro nositele dioptrických brýlí, ale i pro řidiče bez korekce zraku. Pracují na principu prodloužení zrakové ostrosti při střídání pohledu na střední vzdálenosti a na blízko, čímž ulevují přeostřování mezi těmito dvěma vzdálenostmi. Některé z nich, například samozabarvovací čočky Transitions® XTRActive, reagují na sluneční záření a plynule mění propustnost světla v autě. Mají také účinný polarizační filtr blokující odlesky, zvyšující kontrast barev a zlepšující rozlišení okolních předmětů.

Kontaktní čočky na dovolené nejsou tabu

Kontaktní čočky nemusíte z očí vytahovat ani o prázdninách, je však třeba dbát zvýšené opatrnosti a dodržovat hygienu, zejména koupeme-li se v přírodních koupalištích či v moři. Pokud se chystáte vyjet někam na více dní, doporučují odborníci místo měsíčních čoček zvolit ty s co nejkratší dobou výměny, nejlépe tedy jednodenní. Díky tomu minimalizujete případné poškození materiálu čočky slanou či chlorovanou vodou a naplavení bakteriálních i mechanických nečistot do oka. Roztok na čočky a pojistka v podobě brýlí je však samozřejmostí a chybět by vám proto neměly ani na kratším víkendovém pobytu.

Související…

Oční prevence u dětí je klíčová a často zanedbávaná, apelují odborníci
Komerční článek

 

 

 

 

 

 

 

 

foto: Shutterstock , zdroj: FOKUS Optik

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...