fbpx

Elektromobilita a ekologie patří mezi nejčastěji diskutovaná témata současnosti. V souvislosti s tím začala růst obliba elektrokoloběžek, které jsou skvělými pomocníky ve městě i v přírodě. S poptávkou po nich však rostou i nároky na délku jejich dojezdu, který se může lišit i o desítky kilometrů. Jakého dojezdu lze dosáhnout a které elektrokoloběžky se řadí mezi nejlepší? Prodejce Vzdušín.cz přináší odpovědi

Zveřejněno: 13. 6. 2022

V první řadě se podíváme na trochu teorie. Ta vám totiž nejen osvětlí to, od čeho se odvíjí dojezd elektrokoloběžky, ale také vám při výběru vašeho nového dopravního prostředku pomůže. Aby bylo zařízení vůbec schopné jízdy, potřebuje zejména tři komponenty: akumulátor (baterii), elektromotor a řídící jednotku koloběžky.

Na dojezd elektrokoloběžky má největší vliv právě akumulátor a jeho kapacita. Za pomyslný průměr lze považovat akumulátory s kapacitou okolo 5 Ah, které řidiči nabídnou dojezd v rozmezí od 10 do 15 km/h. Toto pravidlo potvrzuje například elektrokoloběžka Aerium AOVO ES LIGHT, která se svým 5Ah akumulátorem umí na jedno nabití ujet až 15 km.

Podobně jako u většiny produktů se i délka dojezdu odvíjí od ceny vybrané elektrokoloběžky. Levná elektrokoloběžka většinou disponuje dojezdem od 10 do 20 km – kvalitní městské elektrokoloběžky jsou schopné ujet i 30 km.

elektrokolobka baterie


Pokud se naopak řadíte mezi náročnější řidiče, bude lepší, když se zaměříte na terénní koloběžky. Ty mají v sobě zpravidla zabudované akumulátory s kapacitou 10 Ah a více. S takovou elektrokoloběžkou potom můžete ujet 35 až 70 km na jedno nabití – pro městský provoz ale nejsou tak praktické.

Reálný vs. maximální dojezd

To, že výrobce uvede, že je elektrokoloběžka schopna ujet až 15 km, ještě neznamená, že tomu tak v praxi opravdu bude. Důležité je především slovíčko „až“, které stanovuje pouze maximální možný dojezd, ale ne ten reálný.

Ve výsledku tedy i elektrokoloběžky s velkým dojezdem mohou na jedno nabití ujet jen část z maximální možné vzdálenosti. Na délku dojezdu mají totiž vliv další faktory. Konkrétně ji ovlivňuje:

  • váha řidiče,
  • typ terénu,
  • rychlost a styl jízdy,
  • váha elektrokoloběžky.

Aby stroj dokázal ujet větší vzdálenost, musí být opatřen i fungujícím akumulátorem, o který je třeba správně pečovat. Některé akumulátory jsou náchylné na špatné zacházení, a proto se ještě před koupí seznamte s tím, jak správně nabíjet elektrokoloběžku. Mezi největší prohřešky se řadí zapojení akumulátoru do sítě neprodleně po příjezdu či skladování elektrokoloběžky ve vlhkém prostředí.

Jakou elektrokoloběžku vybrat?

Výběr elektrokoloběžky může být někdy pořádně náročný, což vědí i v e-shopu Vzdušín.cz. Proto jsme ve spolupráci s nimi vybrali hned tři modely elektrokoloběžek s dlouhým dojezdem – a to přímo od privátní značky Aerium.

Tento e-shop na našem trhu působí již od roku 2014 a jeho ambicí je expanze i do dalších evropských zemí – aktuálně funguje také na Slovensku, v Maďarsku a Nizozemí. Ve svém portfoliu přitom má i další sortiment včetně špičkových dronů, klimatizací nebo čističek vzduchu.

Elektrokoloběžka Aerium ECOSEAT P04

Prvním vybraným modelem je skládací elektrokoloběžka Aerium ECOSEAT P04, která se skvěle hodí do džungle velkoměsta. Svému majiteli nabídne dojezd až 20 km, a to zásluhou kvalitní 6Ah regenerační baterie s rychlým nabíjením. Pochlubit se může i úctyhodným výkonem 350 W, díky kterému dosáhne rychlosti až 20 km/h.

kolobka ecoseat


Vzhledem ke svým vlastnostem je tato elektrokoloběžka se sedátkem vhodná zejména pro začátečníky. Ti totiž obvykle nemají vysoké nároky na výkon a potřebují pouze jednoduchý dopravní prostředek, s jehož pomocí se rychle přemístí z jednoho bodu do druhého.

Elektrokoloběžka Aerium AOVO PRO

Za pomyslný zlatý střed lze považovat model Aerium AOVO PRO, který se řadí mezi opravdu výkonné elektrokoloběžky. Ve své výbavě má vysoce kvalitní rekuperační akumulátor s kapacitou 10,5 Ah, se kterým na jedno nabití ujede až 35 km. Obdivuhodná je i rychlost, kterou dokáže vyvinout – v průměru může jet rychlostí až 31 km/h.

kolobky uvod

I přesto je možné tuto elektrickou koloběžku řídit bez řidičáku Její rychlost je totiž automaticky uzamknuta na povolených 25 km/h – lze ji však kdykoli jednoduše odemknout. Kromě toho, že elektrokoloběžka disponuje dlouhým dojezdem, nabízí jako jedna z mála i voděodolnost IP65. Samozřejmostí je také aplikace, se kterou můžete elektrokoloběžku uzamknout před zloději. 

Elektrokoloběžka Aerium AOVO ES MAX

Nejvýkonnější elektrokoloběžkou na tomto seznamu je model Aerium AOVO ES MAX, který svými parametry a vlastnostmi hravě strčí do kapsy i mnohem známější značky. Za zmínku stojí hlavně propracovaný akumulátor s kapacitou 18,2 Ah, který dokáže udržet stroj pojízdný až na vzdálenost 50 km. Podobně jako předchozí model je i tato elektrokoloběžka rychlá a dokáže ujet až 31 km/h.

Mimo jiného je tato terénní koloběžka vybavena stabilními desetipalcovými koly, kvalitním LCD displejem a dvojitou brzdou. I v tomto případě lze koloběžku jednoduše ovládat pomocí chytré aplikace.

esmax

Jak je možné vidět, na trhu můžete najít širokou škálu modelů, které uspokojí i ty nejnáročnější řidiče. Dobrou zprávou je, že poměrně dlouhým dojezdem disponují i některé levnější elektrokoloběžky.

Nakoukněte do nabídky Vzdušín.cz a vyberte si model, který bude odpovídat vašim možnostem a potřebám. Když navíc při objednávce vybraných modelů Aerium využijete kód „SlePR12500“, budete mít nákup o 500 Kč levnější. Akce platí pouze do konce srpna 2022, takže byste rozhodně neměli otálet!

Související…

Středa Vojtěcha Mikoláše: Praha potřebuje náměstka pro detaily. A řešit je hned
Vojtěch Mikoláš

foto: Vzdušín, zdroj: Vzdušín

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...