fbpx

Téma udržitelnosti si nachází cestu prakticky do všech odvětví našeho života a doprava mezi ně bezpodmínečně patří. Právě ekologie je přece jen jedním z důvodů, proč elektrokoloběžky v posledních letech zažívají takový comeback. A nejde jen o ty sdílené, plno lidí má minimálně jeden kousek i ve své vlastní garáži

Zveřejněno: 13. 12. 2021

Obvykle to však není ekologie, co zákazníky přesvědčí o nákupu elektrokoloběžky, ale spíš jejich praktické výhody – žádné problémy s parkováním, spoléhání na jízdní řády ani dlouhé postávání v kolonách. V jakých ohledech ale mohou být elektrokoloběžky šetrné vůči naší planetě? Internetový obchod Vzdusin.cz uvádí tři nejzásadnější příklady:

1. Snížení uhlíkové stopy

Vysoká produkce emisí je jedním z hlavních důvodů, proč lidé nahrazují klasická benzínová a dieselová auta za různé alternativy. Jednou z nich jsou právě elektrokoloběžky – jsou totiž poháněny dobíjecí baterií, a tak je jejich produkce emisí nulová.

Podle odhadů je produkce oxidu uhličitého u osobních aut téměř sedmkrát vyšší než u elektrokoloběžek.

Provozem takového zařízení tedy můžete snížit svou uhlíkovou stopu, a to velmi výrazně. Podle americké vládní agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) průměrné osobní vozidlo vyprodukuje 4,6 metrických tun oxidu uhličitého každý rok. V případě celého národa se tedy může jednat o statisíce či miliony tun. 

Nyní si představte, že polovinu svých běžných cest autem nahradíte jízdou na koloběžce. Do zemské atmosféry tak můžete každý rok uvolnit o více než dvě metrické tuny CO2 méně. Když k tomu navíc zohledníte výrobu, údržbu a další emise vyprodukované během celého životního cyklu vozidla, rozdíl může být ještě větší.

kolobezka v01 cam01 0000

Podle odhadů je produkce oxidu uhličitého u osobních aut téměř sedmkrát vyšší než u elektrokoloběžek, a to včetně jejich výroby, výroby elektrické energie a likvidace. Není se tedy čemu divit, že se s nimi můžete setkat prakticky na každém rohu.

2. Úspora energie díky technologiím

Nejenže koloběžky nemají výfuk, jehož prostřednictvím by znečišťovaly ovzduší okolo sebe, ale zároveň jsou často vybavené technologiemi, které výrazně šetří energie. A díky tomu přirozeně prospívají životnímu prostředí. Naprostým základem je využívání LED světel. Ta vás ve večerních hodinách nejen efektivně zviditelní a posvítí vám na cestu, ale také spotřebují minimum elektrické energie.

Spousta modelů elektrokoloběžek navíc disponuje elektrickými brzdami, které jsou při brzdění schopné odeslat až 10 % energie zpátky do baterie. To pro vás znamená vyšší kapacitu baterie, delší dojezdovou vzdálenost, méně časté dobíjení, a tím i menší uhlíkovou stopu. U většiny elektrokoloběžek se na rozdíl od aut či klasických skútrů nemusíte trápit s pravidelnou výměnou různých dílů, což opět znamená větší šetrnost k životnímu prostředí.

3. Příjemnější život ve městech

Proč se lidé nejčastěji stěhují z města na vesnici? Chtějí pryč od věčného hluku, světelného smogu, chaosu a nedostatku zeleně. Ve většině z těchto ohledů mohou opět pomoci elektrokoloběžky, což si začíná uvědomovat celá řada světových metropolí. Elektrokoloběžky během provozu prakticky neslyšíte, což znamená, že se na rozdíl od aut nepodílejí na hlukové zátěži ve městech. 

Auta, dodávky a jiná motorová vozidla jsou navíc mnohonásobně objemnější. Jak asi víte, parkovacích míst ve městech nikdy není dost, a tak se pro ně neustále uvolňuje více a více prostoru. Ten by se jinak mohl využít k sázení zeleně, která by přispěla ke zlepšení městského ovzduší i estetiky. Kdyby však bylo v oběhu více elektrokoloběžek a méně aut, nároky na parkování by se výrazně snížily.

Jak tedy vidíte, výhod cestování s elektrokoloběžkou existuje celá řada. Jestliže o ní uvažujete i vy, věnujte patřičnou pozornost výběru vhodného modelu. Některé jsou přece jen efektivnější než jiné, a pokud chcete tento dopravní prostředek využít na maximum, měli byste najít takový model, který bude dokonale odpovídat vašim nárokům.

Pokud o nákupu elektrokoloběžky uvažujete, je vhodné zakoupit model ověřené značky. Jednou z takových je Aerium, na jejíž produktovou řadu se můžete podívat na e-shopu Vzdusin.cz. Ten si zakládá na maximální možné kvalitě napříč všemi cenovými kategoriemi elektrokoloběžek. Do konce března 2022 můžete získat 500 Kč slevu při nákupu elektrokoloběžek Aerium HX8, Aerium Aovo Pro a Aerium EcoSeat. Stačí použít slevový kód SlePR12500.

Související…

Skateboardy už nejsou v módě. Teď frčí freestyle koloběžky
Komerční článek

foto: Vzdusin.cz, zdroj: Vzdusin.cz

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...