fbpx

Především mezi dospívajícími se staly oblíbené freestyle koloběžky, které převzaly některé prvky od BMX a jiné zase od skateboardingu. Jízda na freestyle koloběžce se stala navíc oficiálním sportem

Zveřejněno: 22. 6. 2021

Před několika lety se mládež proháněla na skateboardech, později pak na longboardech a menších pennyboardech. V poslední době se však do popředí prodírají koloběžky, které představují i poměrně rychlý a pohodlný dopravní prostředek ve městech. V následujících řádcích vám prozradíme, co současný trh dokáže nabídnout.

Především mezi dospívajícími se staly oblíbené freestyle koloběžky, které převzaly některé prvky od BMX a jiné zase od skateboardingu. Jízda na freestyle koloběžce se stala navíc oficiálním sportem, přičemž od roku 2011 dokonce Mezinárodní koloběžková asociace organizuje celosvětové soutěže.

Jaké jsou rozdíly mezi koloběžkami?

V ulicích měst můžete vidět stále více lidí na koloběžkách, většinou ale jde o elektrokoloběžky. V České republice zažívá obrovský boom sdílení koloběžek, i tak si spousta lidí pořizuje vlastní koloběžku. Zejména ve velkých městech mají obrovský smysl, neboť se vyhnete dopravním zácpám, dorazíte do práce zavčas a zároveň se při jízdě do práce nezapotíte jako na klasické koloběžce či na kole.

Co se ceny týče, tak freestyle koloběžky nejsou tak drahé jako třeba elektronické varianty.

Elektrokoloběžky jsou ale úplně něco jiného než freestyle koloběžky. Dospívající totiž preferují koloběžky bez elektronického pohonu, navíc u freestyle modelů je kladen důraz na minimální hmotnost a vysokou pevnost i odolnost. Freestyle koloběžky nejsou skládací. Dávejte si pozor, protože ony skládací koloběžky nejsou na skoky určené, mohly by se vám rozbít hned při prvních freestyle tricích.

Freestyle koloběžky jsou cenově dostupné

Co se ceny týče, tak freestyle koloběžky nejsou tak drahé jako třeba elektronické varianty. Seženete je od tisíce do dvou tisíc korun, ovšem začátečníci si vystačí i s modelem za méně než tisíc korun. Při výběru se zaměřte na základní parametry, jako jsou nosnost a výška.

Související…

Koloběžek bude v ulicích Prahy ještě víc. Nakonec je skoupí jedna firma
Zdeňka Musilová

foto: eFitness, zdroj: eFitness

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...