fbpx

Globální výzvy je třeba řešit společně pomocí globálních řešení, která by šla přizpůsobit lokálním zdrojům a schopnostem. V rámci virtuální události Responsible Business 2021 tak agentura Reuters svolala více než 5 000 generálních ředitelů, tvůrců politik, odborníků na udržitelnost, nevládních organizací a investorů, kteří jsou hnací silou změn po celém světě, aby si společně promluvili o palčivých problémech

Zveřejněno: 11. 6. 2021

Snažíme se recyklovat, používat papír namísto plastů, žijeme ale opravdu udržitelně? Tváří v tvář velkým průmyslům a korporacím mohou snahy jednotlivce vypadat jako kapka v moři. Cesta k nové udržitelné budoucnosti vyžaduje zejména akci velkých společností. Přehodnotit část, ne-li celé své podnikání, bude v brzké době muset většina z nich. Po zodpovědnosti vůči naší planetě a lidstvu volá netradičně i zpravodajská agentura Reuters.

Globální výzvy je třeba řešit společně pomocí globálních řešení, která by šla přizpůsobit lokálním zdrojům a schopnostem. V rámci virtuální události Responsible Business 2021 tak agentura Reuters svolala více než 5 000 generálních ředitelů, tvůrců politik, odborníků na udržitelnost, nevládních organizací a investorů, kteří jsou hnací silou změn po celém světě, aby si společně promluvili o palčivých problémech, před nimiž svět stále přivírá oči, a o možných řešeních stupňující se klimatické krize.

Naděje se upíná k ICT

Třídenní událost, kterou svým proslovem zahájil britský princ Charles, měla za cíl semknout hlavní představitele zemí, podniků a udržitelných iniciativ, a vytvořit tak platformu pro sdílení strategií a řešení, jak mohou podniky inovovat, investovat a spolupracovat, aby mohly úspěšně kráčet směrem k udržitelnosti. Šetrnost k naší planetě by měla stát v jádru počínání každé společnosti a nikoliv být jen okrajovou záležitostí. Naděje se proto čím dál víc upínají k moderním technologiím a zejména odvětví ICT, které má šanci významně zefektivnit především využívání energie a přírodních zdrojů.

 Huawei se jako společensky odpovědná firma zavázala minimalizovat dopad na životní prostředí s hlavním cílem podporovat obnovitelnou energii, přispívat k udržitelným ekonomickým systémům a snížit emise uhlíku.

„Uhlíková neutralita, oběhové hospodářství, energetická účinnost nebo nakládání s odpady jsou středobodem tolik potřebného přechodu k udržitelnosti,“ uvedla Catherine Čchenová, senior viceprezidentka a ředitelka představenstva technologické společnosti Huawei. Ve svém projevu zdůraznila význam snižování emisí uhlíku a podpory využívání obnovitelné energie a vyzdvihla řešení Huawei Smart PV, které je široce používáno ve více než 60 zemích.

„Inteligentní fotovoltaická řešení Huawei mohou při nasazení v rozlehlých pozemních elektrárnách pomoci snížit náklady na výrobu energie o 7 %. Při použití v podnikových areálech a domácnostech mohou generovat o 2 % více energie a zároveň snížit spotřební náklady,“ uvedla na summitu. Huawei se jako společensky odpovědná firma zavázala minimalizovat dopad na životní prostředí s hlavním cílem podporovat obnovitelnou energii, přispívat k udržitelným ekonomickým systémům a snížit emise uhlíku.

Běh k čisté nule

Britský poslanec Alok Sharma, který byl vloni jmenován předsedou klimatické konference OSN označované zkratkou COP26, uvedl, že aktivity podniků a společností by mohly mít významný dopad na jednotlivé vlády a pomoci je přimět k tomu, aby samy podnikly důraznější kroky k radikálnímu snižování uhlíkových emisí. Vyzval proto všechny zúčastněné, aby se přidali ke globální iniciativě Run to Zero, v rámci níž by se každá participující společnost zavázala k dosažení nulových uhlíkových emisí do roku 2050.

Čím více zemí a subjektů se připojí k iniciativě Run to Zero, tím více společností bude zahnáno do kouta s jejich přístupem k uhlíkovým emisím.

„Jedná se o rázné a nekompromisní cíle založené na vědeckých výzkumech, které dokládají, že čistá nula není nějaká vágní aspirace upínající se ke vzdálenému bodu v budoucnosti, ale konkrétní plán pro tady a teď,“ prohlásil Sharma. Čím více zemí a subjektů se připojí k iniciativě Run to Zero, tím více společností bude zahnáno do kouta s jejich přístupem k uhlíkovým emisím. Budou se tak muset buď uchýlit k ekologičtějším praktikám, nebo „zmizet“, dodal.

Summit Responsible Business 2021 agentury Reuters probíhal ve dnech 1.–3. června a mezi mluvčími vystoupily i osobnosti jako kostarický princ Carlos Alvaro Quesada, eurokomisař pro životní prostředí Virginijus Sinkevičius či norská ministryně ropy a energetiky Tina Bru.

Související…

Rok 2020 byl nejteplejší v novodobé historii. A extrémů bude přibývat
Kateřina Hájková

foto: Responsible Business 2021, zdroj: Responsible Business 2021

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...