fbpx

Japonci vybudují prototyp města, ve kterém budou testovat a rozvíjet nejnovější technologie. Městečku říkají Woven City

Zveřejněno: 14. 1. 2020

Japonská automobilka Toyota se rozhodla ve své rodné zemi vybudovat „prototyp města budoucnosti“. Woven City, jinak taky nazývané „živá laboratoř“, vznikne na úpatí hory Fuji na rozloze 175 hektarů. Jeho hlavním cílem bude testovat a dále vyvíjet nejnovější technologie, jako jsou autonomní vozy, robotika, chytré domy a umělá inteligence. Kromě komplexních a udržitelných projektů poskytne svým obyvatelům také širokou škálu špičkových služeb.

„Vybudování celého města na zelené louce, a to i v takto malém měřítku, je unikátní příležitosti vyvinout technologie budoucnosti včetně digitálního operačního systému pro městskou infrastrukturu,“ řekl Akio Toyoda, prezident společnosti, který iniciativu představil na technologickém veletrhu CES v Las Vegas. 

Díky propojeným, autonomním, bezemisním a sdíleným řešením mobility vznikne svět nových příležitostí a nových forem urbanismu.  

Ve městě, jehož stavba má začít v roce 2021, se usadí asi dva tisíce obyvatel, mezi nimiž budou i vědci. Lidé tam budou žít v supermoderních rezidencích a používat internetové technologie prakticky ve všech aspektech každodenního života. 

Chytrá mobilita

Návrh byl zadán architektonické společnosti Bjarke Ingels Group (BIG), která se mimo jiné podílela na projektech mrakodrapu 2 World Trade Center v New Yorku, dánského zábavního centra LEGO House nebo sídla společnosti Google v kalifornském Mountain View. Podle Bjarkeho Ingelse, zakladatele a kreativního ředitele společnosti, vznikne díky „propojeným, autonomním, bezemisním a sdíleným řešením mobility“ svět nových příležitostí a nových forem urbanismu.

Metropolitní plán rozdělí město na tři typy oblastí. Vzniknou ulice pro rychlejší vozidla, ulice pro nízkorychlostní vozy a chodce a promenády určené pouze lidem. V metropoli, která míří na co nejnižší uhlíkovou stopu, budou povolena jen autonomní elektrická vozidla. Pro složitější přepravu a dodávky zboží pak poslouží elektrické „e-palety", které si Toyota sama vyrábí. 

Udržitelnost

Kvůli minimalizaci uhlíkové stopy bude většina budov vyrobená ze dřeva. Stavitelé využijí tradiční japonské truhlářství kombinované s robotickými výrobními metodami. Energii budou generovat solární panely na střechách i vodíkové palivové články. Ve městě bude samozřejmě také dostatek zeleně, a to ve formě přirozené vegetace i hydroponií.

Je na nás všech a zejména na společnostech, jako je Toyota, abychom pomohli udělat ze světa lepší místo.

Akio Toyoda popsal futuristické město jako svůj osobní sen. „Věřím, že je na nás všech a zejména na společnostech, jako je Toyota, abychom pomohli udělat ze světa lepší místo. Woven je malý, ale doufám, že důležitý krok k uskutečnění tohoto slibu.“

Související…

Futuristické firmy staví města budoucnosti. Jedno je bez lidí, jak dopadnou další?
Ivan Verner

foto: Toyota, zdroj: CNBC

Galerie

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...