fbpx

Na zelené louce se dá s chytrým městem experimentovat, ovšem půjde to tam, kde je lidí naopak nadbytek?

Zveřejněno: 20. 12. 2019

Dostupné bydlení pro každého, to je sen každé vlády. Navíc, když to bude ve městě, které nebude produkovat žádné škodlivé odpady. A bude prakticky soběstačné. O takové bydlení se snaží Planet Smart City, společnost, která byla založena v roce 2015 italskými realitními agenty Giovanni Saviem a Susannou Marchionni a které předsedá fyzik a podnikatel Stefano Buono. Ten pracoval mimo jiné v CERN, jedné z předních výzkumných laboratoří pro fyziku částic, a také se podílel na řešení využití jaderného odpadu.

Společnost Planet Smart City chce nabídnout všem příležitost důstojného bydlení především v zemích, kde taková možnost doposud neexistovala. Chce nejenom stavět, ale také vytvořit komunity, které budou podporovány infrastrukturou, technologiemi, službami a programy zapojení do společného života.

Globální krizi v oblasti bydlení lze úspěšně řešit. To ovšem předpokládá, že bydlení bude cenově dostupné.

První takový projekt by se měl uskutečnit v Brazílii, kde společnost plánuje postavit Smart City Laguna, město, jež by mělo mít asi 40 tisíc obyvatel. Na pozemku o rozloze 330 hektarů na severovýchodním pobřeží Brazílie by mělo vyrůst inteligentní město, které by poskytlo nízkonákladové bydlení. Společnost Planet Smart City chce v jádru spojit plánování a architekturu, digitální technologie, sociální programy a environmentální řešení. Podle ní musí být inteligentní města přístupná všem.

A kde jsou peníze?

To všechno je velice hezké a dá se říci i bohulibé. Na webových stránkách společnosti je tvrzení, že globální krizi v oblasti bydlení lze úspěšně řešit. To ovšem předpokládá, že bydlení bude cenově dostupné. Dalším důležitým slovem je „inteligentní“. Pro Planet Smart City znamená toto slovo cenově dostupný dům, který je kvalitní, který vydrží. Ovšem na druhé straně světa se už do inteligentního města, tedy jeho výstavby, pustili. A zatím poměrně neúspěšně.

Město mělo mít status „carbon zero“, tedy sídla, které by neprodukovalo žádné tolik proklínané skleníkové plyny.

Ve Spojených arabských emirátech je každopádně dostatečný prostor pro vědecké projekty se zaměřením na budoucnost. Jedním z nich je i Masdar City. Masdar znamená v arabštině pramen, což odkazuje na fakt, že vody si vždy bylo v pouštních zemích nutno vážit.

entrance to laguna june 2019

Takhle má vypadat příjezd do brazilského Smart City Laguna. Tak snad se tam objeví i nějací lidé


Ovšem Masdar City mělo být městem, kde by obyvatelé netrpěli žízní ani třeba záplavou aut a jejich emisemi. Město mělo mít status „carbon zero“, tedy sídla, které by neprodukovalo žádné tolik proklínané skleníkové plyny. Projekt města budoucnosti se podle architektů společnosti Fosters and Partners poblíž mezinárodního letiště v Abú Zabí začal stavět v roce 2006.

Projekt, který usnul

Město pro výrobu energie využívá především solární energii. Přibližně pro 45 tisíc až 50 tisíc obyvatel by to mělo stačit. V Masdar City budou také zpracovávat všechen bioodpad, který se kompletně recykluje. K zásobování i osobní dopravě slouží elektromobily, plán počítá také s pěšími zónami, krytými sítí se solárními panely, plnými zeleně, jež má pohlcovat oxid uhličitý. Voda je v podobě jezírek a bazénků přítomna i na ulicích a náměstích města, kde pomáhá osvěžit vzduch, a ryby v ní se starají o její čistotu.

Momentálně se o Masdaru hovoří jako o zeleném městě duchů.

Celá zastavěná oblast je obehnána zdí, která zadržuje nápor pouštního písku, a k tomu pomáhá udržet mikroklima uvnitř, protože denní vedra střídá venku v poušti citelný noční chlad. K tomu přispívají i úzké ulice, do nichž se nedostane přímé sluneční záření, a strukturované fasády budov, často osázené zelení. Problém je ovšem v tom, že takové dlouhodobé projekty nemohou rychle reagovat na přístup obyvatel, kteří v nich budou bydlet.

O tom se nemusíme moc rozepisovat – známe to i z českých měst. Například právě v Masdar City scházejí obyvatelé. Některé firmy se vzdaly účasti na projektu a momentálně se o Masdaru hovoří jako o zeleném městě duchů. Je to ovšem jen jeden pokus, pokus na místě, kde předtím nic nestálo. V hustě osídlené Evropě takové experimenty jsou předem odsouzené k nezdaru.

Související…

Vůle i technologie tu pro chytrá města jsou. Chybí ale informace, říká šéf nové asociace
Zdeněk Strnad

zdroj: SmartCitiesDive

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...