fbpx

Stát Washington povolil recyklovat lidské ostatky. První kompostovací zařízení začne fungovat v roce 2021 v Seattlu. Už se chystá místo pro 75 nádob

Zveřejněno: 24. 5. 2020

V západních zemích máme klasicky dvě hlavní možnosti, jak s lidskými ostatky po smrti naložit – pohřeb a kremaci. Z amerických filmů známe hlavně pohřby, kdy se do země ukládá celá rakev (v komediích do jámy spadne, ve vážných filmech většinou ne) i s nebožtíkem, což je poměrně náročné na plochu, a tím vlastně i na přírodu. Díky společnosti Recompose se už letos bude moct ve státu Washington začít pohřbívat jinak. Od května se tam z nebožtíků, kteří chtějí být ještě užiteční, může stát kompost. Legislativu musejí ovšem schválit jednotlivá města. A jako první se přihlásilo to nejlidnatější, Seattle s více než 600 tisíci obyvateli.

Recompose v čele se zakladatelkou Katrinou Spadeovou může se svou „udržitelnější alternativou“ pohřbů začít už v roce 2021. Společnost se tak stane prvním kompostovacím zařízením na světě, které během procesu „přirozené organické redukce“ umožní šetrnou přeměnu lidských ostatků na půdu.

Zelená revoluce

Podle Spadeové jde o „revoluci v péči o mrtvé“. Udržitelný způsob pohřbívání, který vystudovaná architektka propaguje, vychází z takzvaných přírodních nebo „zelených“ pohřbů. Na rozdíl od nich se však tělo neukládá do země, ale do speciálních znovupoužitelných nádob ve tvaru hexagonu.

Celý proces přeměny, během něhož vznikne necelý metr krychlový zeminy, trvá přibližně 30 dnů.

„Těla jsou pokryta dřevěnými štěpkami a provzdušněna, což poskytuje ideální prostředí pro přirozeně se vyskytující mikroby a prospěšné bakterie,“ píše se na webu společnosti. Celý proces přeměny, během něhož vznikne necelý metr krychlový zeminy, pak trvá přibližně 30 dnů. Každý z pozůstalých si následně může vzít část, nebo i veškerou půdu domů a použít ji na své zahradě třeba při sázení jahod. Zbytek je odvezen na území v jižním Washingonu, kde jednoho dne vznikne ekologická vesnice.

Udržitelnost na prvním místě

Jen na území USA ročně přirozeně zemře asi 2,6 milionu lidí. To kromě jiného znamená okolo 30 milionů lakovaných fošen z tvrdého dřeva a 90 000 tun oceli na výrobu rakví, 60 000 tun mědi na zdobení, 1,6 milionu tun železobetonu na pomníky a víc než 2 800 tisíc litrů formaldehydu, kterým se konzervují těla zesnulých. Co se kremace týká, tak ani ta není o moc udržitelnějším řešením. Na jednu připadá asi 350 kilogramů emisí oxidu uhličitého.

Tím, že organickým procesům umožníme přeměnit naše těla a těla našich blízkých na užitečnou půdu, navíc posílíme svůj vztah k přírodním cyklům a obohatíme Zemi.

Recompose však poskytuje ekologičtější alternativu. „Přeměnou lidských pozůstatků na půdu minimalizujeme odpad, zamezujeme znečištění podzemních vod balzamovací tekutinou a bráníme vzniku emisí CO² z kremace a výroby rakví i náhrobků,“ vysvětluje na svém webu společnost. „Tím, že organickým procesům umožníme přeměnit naše těla a těla našich blízkých na užitečnou půdu, navíc posílíme svůj vztah k přírodním cyklům a obohatíme Zemi.“

Recompose se také snaží o finanční dostupnost. Kompletní službu organického rozkladu chce nabízet za 5 500 dolarů. Přitom za klasický „zelený“ pohřeb zaplatí pozůstalí ve Washingtonu průměrně 6 000 dolarů, za kremaci 1 až 7 000 dolarů a za klasické uložení do země pak minimálně 8 000 dolarů.

Moderní prostory

V prvním projektu Recompose bude místo pro 75 nádob. Ty budou shromážděny kolem hlavní síně v centru budovy o celkové rozloze přes 1 700 m2. Všechny prostory budou zároveň velmi prostorné a plné světla, osázené stromy a ověnčené vysokým dřevěným stropem. Spíše než strašidelný pohřební salon budou tedy připomínat supermoderní zdravotnické centrum.

„Zařízení poslouží pro uložení nádob Recompose, ale bude také důležitým místem pro rituální a veřejné shromáždění,“ vysvětluje Alan Maskin, ředitel a majitel architektonické kanceláře Olson Kundig, která má návrh na starost. „Projekt v podstatě podpoří přímější a účastnější zážitek i dialog kolem smrti a oslavy života.“

Jiný přístup k umírání

Společnost Recompose tvrdí, že je prvním zařízením, které služby ekologické redukce nabízí. Ve snaze změnit přístup k pohřbům však rozhodně není sama. Caiitlin Doughtyová je spolu s Jeffem Jorgensenem majitelkou firmy Clarity Funerals, která nabízí pohřební služby šetrné k životnímu prostředí, jako je například uhlíkově neutrální kremace, výsadba stromů místo pomníků nebo lokálně vyrobené urny a rakve. Doughtyová také založila The Order of the Good Death, což je skupina profesionálů, akademiků a umělců, která stále hledá způsoby, jak jedince z „kultury s panickou hrůzou ze smrti připravit na jejich vlastní skon".

Nové alternativní pohřební společnosti se zkrátka snaží do komerčního pohřebního průmyslu vrátit zpět přirozenost, přírodu, ale také destigmatizovat samotné téma smrti a umírání. „Myslím, že se mi na tom kromě ušetření emisí uhlíku líbí právě onen způsob, jakým vytváříme použitelnou půdu,“ řekla Spadeová magazínu Citylab. „Něco, z čeho můžete vypěstovat strom, a díky tomu tu máme formu posmrtného rituálu, která nám připadá smysluplná.“

Související…

Washington legalizoval kompostování lidí. Poslouží naše těla jako hnojivo?
Jan Handl

zdroj: Fastcompany.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...