fbpx

Guvernér Jay Inslee podepsal zákon, který umožní, aby byla lidská těla v licencovaných zařízeních přeměněna na půdu. Nastává éra, kdy budou lidské ostatky pomáhat růstu rajčat?

Zveřejněno: 5. 7. 2019

Legislativa amerického státu Washington obsahuje nový zákon, který budí pozornost a vášně. Podpořily ho obě hlavní politické strany a platit začne od 1. května roku 2020. Zmiňuje novou alternativu pohřbu, která je levná a šetrnější k životnímu prostředí, tedy ve srovnání s kremací nebo tradičním pohřbíváním do země v rakvi.

Guvernér Jay Inslee, demokrat, který bude mimochodem příští rok kandidovat v amerických prezidentských volbách, si klade za cíl řešit klimatické změny, které považuje za středobod nejen svojí kampaně, ale i za nejnaléhavější výzvu dneška. Inslee o sobě dokonce tvrdí, že bude jediným prezidentským kandidátem, pro kterého bude řešení klimatických změn prioritou. A nový zákon tomu nasvědčuje.

Pokus na šesti tělech

Jedním z nejsilnějších zastánců této nové legislativní změny byla aktivistka Katrina Spadeová, zakladatelka a generální ředitelka společnosti Recompose. Ta sídlí právě ve státě Washington a vyvinula postup, který zajistí „navrácení lidských těl půdě“. Spadeová se zabývala výzkumem lidského kompostování na Washingtonské státní univerzitě a zpracovala studii tohoto procesu s využitím těl šesti lidí, kteří se dobrovolně rozhodli, že jejich těla budou po smrti kompostována. Pro některé z nich to byl návrat k přirozeným cyklům a také návrat těl přírodě místo toho, aby byla spálena nebo zakopána do země.

Tělo je umístěno v nádobě s dřevní štěpkou, vojtěškou a slámou. Ventilátorový systém přidává do směsi kyslík a tělo je mikroby rozloženo během jednoho měsíce.

Podle Spadeové proces kompostování lidských těl navazuje na něco podobného, co používají mnozí zemědělci pro hospodářská zvířata. Tělo je umístěno v nádobě s kombinací dřevní štěpky, vojtěšky a slámy. Ventilátorový systém přidává do směsi kyslík a tělo je mikroby rozloženo během jednoho měsíce, přičemž se změní na dvě kolečka půdy. Proces bude stát asi pět tisíc dolarů, tedy méně než náklady na průměrný pohřeb. Ve srovnání se základní kremací je pak kompostování dražší.

Řešení míst na hřbitovech

Někteří kritici zákona podotkli, že jde o neuctivý proces nakládání se zemřelými. Demokratický senátor Jamie Pedersen, který zákon navrhoval, agentuře AP prozradil, jaké mu před schválením normy chodily e-maily. Lidé mu prý například ke kompostování těla psali, že je to „jako když pohodíš tělo strýce Henryho na dvorku a zakryješ ho zbytky jídla“. 

Jde o opravdu krásný způsob, jak opustit zemi.

Pedersen každopádně prohlásil, že lidské kompostování je dobrým způsobem, jak omezit dopad likvidace lidských ostatků na životní prostředí, zejména v přelidněných oblastech, kde je už nyní málo volných míst na hřbitovech. Podle Pedersena jde o „opravdu krásný způsob, jak opustit zemi“. To, jak přijme nový způsob nakládání s lidskými ostatky washingtonská veřejnost a zda o něj bude zájem, ukáže prý čas.

Související…

Je tu nový, ekologický způsob pohřbívání: Vodní kremace
Monika Kovačková

foto: Profimedia, zdroj: Time

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...