fbpx

Nizozemská filozofie „nového způsobu práce“ stojí na tom, že nám umělá inteligence maximálně usnadní práci. Nejdřív si ale musíte zvyknout, že nebudete mít své parkovací místo ani kancelář

Zveřejněno: 20. 11. 2019

Ví, kde žijete. Ví, jaké auto řídíte. Ví, s kým máte dnes mítink a kolik cukru si dáváte do kávy. Zní vám to jako scéna ze sci-fi filmu? Tohle všechno je realita zhmotněná do supermoderní budovy Edge, pravděpodobně nejchytřejšího kancelářského domu, který byl na světě vybudován.

Každý všední den zaměstnanců společnosti Deloitte, kteří v amsterdamské budově Edge pracují, začíná s mobilní aplikací. S budovou jsou totiž skrze ni propojeni už od chvíle, kdy se probudí. Aplikace zkontroluje jejich harmonogram, při příjezdu pak rozezná jejich auto a potom už je nasměruje na prázdné parkovací místo.

edge fasada

Livin' on the edge. Tentokrát nikoli od Aerosmith, ale od Deloittu


Následně danému zaměstnanci najde pracovní stůl pro daný den, protože v Edge nikdo svůj vlastní nemá. Ať už jde o stoly k sezení či stání, zasedací místnost, sedadlo na balkoně nebo „místnost pro koncentraci“, aplikace zná preference teploty a světla jednotlivých uživatelů, takže jim prostředí upravuje přímo na míru.

Podle hodnotícího standardu BREEAM je Edge nejen nejchytřejší, ale také nejzelenější budovou na světě. Má vůbec nejvyšší skóre udržitelnosti, které kdy bylo uděleno, a to 98,4 %. Holanďané tomu všemu říkají het nieuwe werken neboli nový způsob práce. Celý vtip tkví v tom, že informační technologie řídí nejen způsob, jakým pracujeme, ale také místo, kde se naše práce odehrává. Jde o řízení zdrojů v tradičním slova smyslu a zároveň o nejefektivnější využití lidských sil jako takových.

Záplava denního světla

Budování supermoderních budov vždy vyžaduje nové vynálezy. A Edge jich má nespočet. Například superúčinné LED panely vyrobené speciálně pro tuto budovu společností Phillips vyžadují tak tenký pramínek elektřiny, že mohou být napájeny pomocí kabelů pro přenos internetových dat. Zdi jsou také vybaveny senzory zachycujícími pohyb, světlo, teplotu, vlhkost a infračervené světlo. Vytváří tak jakýsi „digitální strop“, který propojuje budovu jako synapse v mozku. Sečteno a podtrženo: Edge je celkově vybavena více než 28 tisíci senzory.

edge svetlo

Budovu osvicuje a hlídá na 28 tisíc senzorů. Zde na snímku hlavní atrium


Středem solárního systému budovy je hlavní atrium. Buněčné panely mezi jednotlivými podlažími nechávají vzduch z kanceláří proudit do otevřeného prostoru, kde stoupá vzhůru a je „vydechován“ skrze střechu. Tak se vytváří systém přirozeného větrání. Mírné výkyvy tepla a proudění vzduchu pak způsobují, že v budově je podobně dýchatelno jako venku. I za deštivého dne navíc zůstává Edge dostatečně světlá díky velkým oknům.

Atrium se svou ikonickou šikmou střechou, která zvenku vypadá, jako by byl z budovy kousek vyříznut, zaplavuje pracovní prostory denním světlem a poskytuje zvukovou ochranu před hlukem z nedalekých železnic a dálnic. Žádný z pracovních prostor není od okna dál než sedm metrů. „Celou čtvrtinu prostor budovy tvoří místa k setkávání,“ říká Ron Bakker, architekt stavby z londýnské kanceláře PLP Architecture. „Zjistili jsme, že kancelářský prostor není ani tak postaven na pracovních místech jako spíš na budování komunity, tedy o vytvoření místa, kam lidé chtějí chodit, kde jsou rozvíjeny nápady a určována budoucnost.“

Nový způsob práce

Asi 2 500 pracovníků společnosti Deloitte sdílí tisíc pracovních stolů. Konceptu se říká „hot desking“ a má za cíl podporovat nové vztahy, interakce a v neposlední řadě zajistit efektivní využití prostoru. Stoly jsou využívány jen tehdy, pokud je třeba. Některé menší místnosti v budově jsou vybavené pouze salonním křeslem a lampou, což bohatě stačí třeba pro  telefonní hovory. Jsou zde také herní místnosti a coffee bary s kávovary, které si pamatují, jak si připravujete kávu. Masivní LCD obrazovky na každém rohu lze bezdrátově propojit s jakýmkoli mobilem či tabletem.

edge pracovna

Už nejde ani tak o pracovní místa. Jde o místa pro setkávání a vytváření nápadů


Protože pracovníci nemají v Edge přiděleny stoly, jako každodenní domovská základna jim slouží skříňky. Najděte skříňku se zeleným světlem, přiložte svůj odznak a je vaše. Zaměstnavatel pracovníkům nedoporučuje držet si jednu skříňku více dní, protože součástí filozofie nieuwe werken je odtrhnout lidi od zajetých způsobů myšlení.

Maximální pohodlí i bezpečnost

Jak už bylo dříve řečeno, klíčem ke komunikaci s budovou je smartphone. Použít ho můžete na vyhledání svého kolegy, úpravu nastavení klimatizace či změnu lekce ve fitku. Můžete si přes něj ale také objednat potraviny, které na vás budou čekat na konci pracovního dne. Všechny stoly jsou také vybaveny zabudovanými bezdrátovými nabíječkami, takže váš mobil se sám neustále nabíjí.

Když přijedete k budově, garážový vstup je automatizovaný. Kamera vytvoří fotografii vaší poznávací značky, porovná ji s uloženou databází a zvedne bránu. Dokonce i garáž používá LED světla vybavená senzory, která se rozsvítí, když přijedete dovnitř, a ztmaví, když odjedete.

Úspora ve všech oblastech

Budova je vybavena rozsáhlou sítí dvou druhů různých trubic a hadiček. Jedny pojímají data (ethernetové kabely) a další drží vodu. Během léta pumpuje budova teplou vodu do hloubky více než 100 metrů pod zem. Zde zůstává až do zimy, kdy je nasávána zpět pro nahřívání. Tento systém vyvinutý speciálně pro Edge je podle Roberta Van Alpena, projektového managera stavby, jedním z nejefektivnějších svého druhu vůbec.

edge uklizec

Chytrá budova vyžaduje i chytré spotřebiče. Vytře, vyluxuje a zajede se nabít


Jižní stěna je jakousi šachovnicí solárních panelů a oken. Silný nosný beton pomáhá regulovat teplo a hluboce zapuštěná okna snižují potřebu stínu, i když jsou kanceláře přímo vystavené slunci. Střecha je také pokryta panely. Edge spotřebovává o 70 % méně elektřiny než typická kancelářská budova. Ale až když spolutvůrce Edge, společnost OVG, nainstalovala panely na střechy sousedních univerzitních budov, mohla se Edge začít chlubit, že produkuje více energie, než spotřebovává.

Ve dnech, kdy se očekává, že v budově bude méně lidí, se může zavřít třeba celá jedna sekce. Tím se ušetří za náklady na vytápění, klimatizaci, osvětlení i úklid.

Ke splachování záchodů a zavlažování zahrad slouží masivní betonová vana v zadní části garáže, která shromažďuje dešťovou vodu ze sběrných systémů na střeše i venkovním balkónu. Centrální dashboardy navíc sledují vše od spotřeby energie až po chvíli, kdy musí být znovu naplněny místní kávovary. Ve dnech, kdy se očekává, že v budově bude méně lidí, se může zavřít třeba celá jedna sekce. Tím se ušetří za náklady na vytápění, klimatizaci, osvětlení i úklid.

Zvěř ze severní terasy

Budova však není přizpůsobena jen potřebám lidí. Severní terasa má své specifické obyvatele – ptáky, netopýry, včely a brouky. A daří se jim dobře. OVG vytvořila nepřetržitou vegetační cestu, která podporuje život užitečného hmyzu nejen v okolí budovy, ale po celém městě. Ptačí budky a bedny pro netopýry jsou diskrétně zahrnuty do terénních úprav a květiny na veřejných terasách jsou skvělou potravou pro hejna místních včel.

Do budoucna to vypadá, že podobných budov jako je Edge bude přibývat. Její designéři totiž plánují změnit tvář architektury na globální úrovni. Jednoho dne plánují propojit všechny kancelářské budovy navzájem, což povede k efektivnějšímu využití existujících struktur. A to je jistě dobrá zpráva. Chytré budovy, které si umí řešit své vlastní problémy, generují vlastní energii, zpříjemňují životy svých obyvatel a snižují celkovou uhlíkovou stopu, mohou vést k lepší budoucnosti nás všech bez toho, aby to odnesla příroda.

Související…

Sedm důvodů, proč stavět chytré město, a sedm situací, kdy se o to nepokoušet
Kateřina Hájková

foto: Edge, zdroj: Richard van Hooijdonk

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...