fbpx

Karel Křivan tentokrát téměř naprosto vážně o tom, proč výsměch „klimatickým bláznům“ není zrovna ta nejlepší cesta. Ostatně, proč je nejpříjemnějším městem na Zemi zrovna Kodaň?

Zveřejněno: 18. 10. 2019

Kolem klimatu padá v poslední době mnoho slov. Na škále barvitosti od hysterie zkázy biblických rozměrů po nadšení z budování nových zítřků. Obojí není nic nového. V různých podobách se opakují jak apokalyptické předpovědi konce světa, tak naivní představy o vybudování čehosi z gruntu nového, co změní člověka, lidstvo, vesmír. Ve skeptických Čechách si toho moc nevšímáme v domnění, že změny naši kotlinku obejdou, někde vyšumí a vše půjde dál postaru. Tento přístup je, bez ohledu na to, co si o klimatických změnách a možnosti jejich řešení myslíte, špatný.

Nezapojíme-li se do diskuse a budeme-li čekat, až to nějak dopadne a my se pak s mýtickou českou improvizací přidáme, rozhodne se bez nás o nás. A nám zas zbudou oči pro pláč a další historické trauma. Měli bychom méně drndat a více přiložit mozky a ruce k dílu.

Je to jako s výchovou dětí nebo spolupracovníků: nejúčinnější i nejpříjemnější je jít osobním příkladem.

Lepší než direktivy, příkazy a omezení je tvůrčí a osobní přístup. Lepší než dokonalé velkolepé globální plány je začít konat cosi užitečného v místě. Je to jako s výchovou dětí nebo spolupracovníků: nejúčinnější i nejpříjemnější je jít osobním příkladem.

Města naivních trumberů?

Tak se i 26 měst rozhodlo, že se spojí v iniciativě C40 cities. Fakt si myslíte, že města, jako jsou Barcelona, ​​Berlín, Boston, Chicago, či Kodaň, obývají jen trumberové, kteří nevědí, co činí? To zaprvé. A zadruhé si přeložme, o co vlastně v oněch městech jde. Chovat se ohleduplněji, šetrněji, přemýšlivěji k přírodě, ke svému okolí. Přemýšlet, zda musíme být necitliví k přírodě, nebo můžeme věci dělat i jinak. Samozřejmě, že ne všechno, co se označí za „eco“, je ve svých důsledcích ekologické. Pořád mi ale přijde lepší začít něco dělat, přemýšlet, zkusit být kreativní, než sedět v koutě a smát se jiným, že to stejně celé dopadne špatně.

Už slyším mnohé, jak říkají, že „to stejně ničemu nepomůže“, protože největší znečišťovatelé, především z Asie, jsou mimo tuhle ekologickou hru.

Rekordmanem ve snižování emisí mezi uvedenými městy je Kodaň. Kdo v Kodani byl, ten mi asi potvrdí, že je to na první pohled město příjemné, spořádané a dobře spravované. Jestliže nyní o 61 % snížili vypouštění svinstva do ovzduší, je to chvályhodné, nikoli důvod k úšklebku.

Je pravda, že ta města ze seznamu jsou jen města ze západního civilizačního okruhu. A tak už slyším mnohé, jak říkají, že „to stejně ničemu nepomůže“, protože největší znečišťovatelé, především z Asie, jsou mimo tuhle ekologickou hru. Jenže o to tu nejde. Hlavně jde o nás. Celá ta zuřivá a mnohdy nesmyslně emoční diskuse by měla vést k tomu, jak na Zemi dokázat vegetovat víc v souladu s přírodou. Respektive v souladu se Zemí samotnou. Je to naše matka, přátelé, ať už si pod tím představíme každý něco jiného. Proto ta iniciativa měst, která chtějí být kreativní a jít příkladem, dává smysl.

Související…

Chytré a čisté metropole: Uhlíkové emise klesají už ve 30 vzorných městech
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Flowee City

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...