fbpx

Série textů pražsko-berlínské autorky Danuše Siering o tom, jakým způsobem přispět svou malou zelenou troškou k moudřejšímu soužití s přírodou

Zveřejněno: 20. 8. 2019

Ne, nechceme tímto článkem postavit planetu na hlavu. Ani vytvářet další fantazijní teorie, co všechno může způsobit klimatická změna. Stačí, že debata okolo klimatu už dnes rozděluje společnost na militantní zero-waste zastánce a nemalou skupinu lidí, která myslí, že toto téma je přehnané a zbytečné. V seriálu Padesát odstínů klimatu inspirovaném dlouhodobou rešerší německého tisku přinášíme doporučení v podobě drobných kroků, které nebolí a moc nestojí. Dokonce díky nim můžeme sem tam i nějakou tu korunu ušetřit.

Zároveň vám taky ukážeme nápady, nad kterými stojí za to se zamyslet, i když některé z nich ještě nejsou na programu dne. Nejde nám o velká slova, jak zacházet s naší planetou, ale o doporučení, jak si vytvářet svůj mikrosvět, jak se chovat ke svému okolí, ke svým nejbližším… a v neposlední řadě sami k sobě. 

Maximálně zredukujme produkty na jedno použití. Zní to komplikovaně, ale jde to. Dnes už nebudete "alien", ale součástí nezastavitelného hnutí.

Každý den si v tomto týdnu můžete přečíst jednu z pěti částí seriálu Padesát odstínů klimatu. Dnes začneme tématem "domácnost". Ve středu následuje doprava a mobilita, ve čtvrtek technika a energie, v pátek pak téma bydlení a město a v sobotu zeleň a veřejný prostor.

Vy řídíte své království

Než se rozběhneme na dlouhou trať s dalekými cíli, zastavme se a zapřemýšlejme: Kde se dá dosáhnout rychlých úspěchů? Někdy stačí málo. To, co děláme, dělat efektivně a s radostí. A soustředit se na ty věci, které nám dělají největší potěšení. Start bude potom mnohem lehčí….

1. Rozmysleme si pořádně, co si objednáme on-line a pro co si dojdeme raději do obchodu. Amazon rozesílá ročně 5 miliard produktů.

2. Nakupujme méně. Hodně věcí se dá půjčit nebo vyměnit. Méně je nově více.

3. Maximálně zredukujme produkty na jedno použití. Zní to komplikovaně, ale jde to. Dnes už nebudete "alien", ale součástí nezastavitelného hnutí.

4. Opravujme, zašívejme, ale nevyhazujme. Co zůstane, věnujme dále, prodejme na blešácích nebo přes internet.

5. Stále se to opakuje, a přesto to povíme znova. Vychutnávejme regionální a sezonní produkty. Jahody v zimě nechme Marušce.

Danuše Siering

Autorka text napsala pro Flowee.cz a Ayurvedicbreakfast.cz. Ve své rešerši čerpala mj. z německých deníků FAZ, Die Welt, Der Tagesspiegel a z magazínů Cicero a Tichy´s Einblick. Chcete naše návrhy doplnit? Pošlete nám své tipy a zkušenosti. Kompletní studii doporučení zveřejníme na webech, v magazínu N&N Praha/Berlin a předáme příslušným orgánům. Danuše Siering je zakladatelka komunity Ayurvedic Breakfast a GoFlorenc. Je vydavatelkou magazínu N&N Praha/Berlin a online magazinu Novinyanovinky.cz. Žije a pracuje v Berlíně a Praze.

6. Jezme více bio ovoce a zeleniny. Rozkladem chemických hnojiv se uvolňuje dusík a oxid uhličitý CO2. Je to bezbarvý plyn bez chuti a zápachu. Dobrý sluha, ale zlý pán.

7. Žádné potraviny nevyhazujme. Představte si, že jste si brambor vypěstovali sami – od sadby přes pletí až po sklizeň. Věřte mi, sníte ho i se slupkou.

8. Nekupujme výrobky s palmovým olejem. Kvůli nim se masivně kácí lesy, které čistí ovzduší od CO2.

9. Pijme vodu z kohoutku. Umí někdo spočítat, kolik kilometrů najezdí po světě náklaďáky s vodou Pellegrino?

10. Skutečně omezme používání plastu. Svůj původ mají ve fosilních palivech. Zpracováním se uvolňují skleníkové plyny – nejen CO2, ale hlavně vodní pára, která má na vznik skleníkového efektu ještě větší vliv než CO2. Recyklací se uvolňují tyto plyny také!

Související…

Padesát odstínů klimatu: Jak udržitelně bydlet a cestovat ve městě
Danuše Siering

foto: Jakub Vaněk Studio, zdroj: N&N Praha/Berlín

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...