fbpx

V Bukurešti potkáte uprostřed stezky strom, v Birminghamu vás nabere tramvaj, ač nechcete, a v Hong Kongu vlastně ani nevíte, zda a po které straně vést, nebo jet

Zveřejněno: 21. 6. 2020

Představte si, že si užíváte ničím nerušenou jízdu na kole po klidné cyklostezce, kocháte se okolím a najednou prásk... Čelní náraz přímo do kmene vzrostlého stromu, který se drze tyčí uprostřed vaší trasy. Díkybohu za přilbu. Zmateně se rozhlídnete, jestli jste náhodou nesjeli z cesty, a ono ne. V Bukurešti je strom uprostřed cyklopruhu opravdu součástí cyklostezky.

Vítejte v cyklistově noční můře. Cyklistické pruhy blokované patníky, výmoly, zmatená značení a vůbec nejkratší cyklistická stezka na světě. Tohle jsou jen některé z příkladů, kterými se "pyšní" světové cyklostezky. Když novináři z Guardianu požádali čtenáře o zaslání největších cyklistických pastí, asi netušili, co k nim dorazí za bizarní úkazy.

cyklostezka1

Inu, Bukurešť. Helmy jsou zde na cyklostezce vítány


V redakci jim přistály fotografie cyklostezek, které byly neuvěřitelně úzké, nikam nevedly, byly zablokované parkujícími auty a v jednom případě dokonce zaparkovaným policejním vozem. Pro všechny, kteří se stejně jako já klepou strachy při představě, že budou muset na kole přes Vltavskou, přinášíme takovou motivační přehlídku zahraničních libůstek.

1. Pozor, díra!

V britském Cambridge vás na stezce čeká kvalitně označená díra. Jen je potřeba dát si dobrý pozor, abyste varovné cykloznačení správně a včas rozluštili.

cyklostezka2

2. Cykloparkovací pruh

V centru Kapského Města nedostatek parkovacích míst vyřešili po svém. Pruh jako pruh, no ne? Na bezpečnost parkujících aut zde nejspíš dohlíží i městská policie. Jen škoda, že právě tento zelený pruh je součástí jediné cyklostezky, kterou mají lidé v Kapském Městě k dispozici. V Praze na tom ještě nejsme tak špatně. 

cyklostezka3

3. Povoleno?

Tak tohle značení v Hong Kongu by nejspíš nerozluštil ani samotný Champollion. Na kole? Bez kola? Vedle kola? To je jedno, hlavně ať to není v protisměru... A nejezdí se náhodou v Hong Kongu vlevo?

cyklostezka4

4. Mezi pruhy

Na kruhovém objezdu v anglickém Bristolu mají kratičkou cyklostezku, která vede odnikud nikam. Co s vámi bude, až vyjedete z cyklistického pruhu a auta po obou stranách budou nebezpečně blízko, to už nikdo neřeší.

cyklostezka5

5. Na kole do školy

Tak tohle chce odvahu. Holčička na své každodenní cestě na kole do školy na cyklotrase z Parkway do Regentova parku na Gloucester Gate v Londýně.

cyklostezka6

6. Nejkratší cyklostezka

Celých devět kroků je dlouhá tato cyklostezka v Leedsu. A kdyby se vám náhodou nechtělo věřit, že cyklostezka opravdu může být tak krátká, nepřehlédnutelné slůvko "End" vás okamžitě ujistí.

cyklostezka7

7. Je ti těsno, děvče?

Dva pruhy přes symbol kola na vozovce nejspíš naznačují, jak to s každým cyklistou, který si tuhle trasu zvolí, dopadne. Každá světelná křižovatka na Queen Street v Edinburghu je opatřená těmito nesmyslnými cyklostezkami. Pro cyklisty by totiž znamenaly jistou smrt a pro auta znamenají zbytečný pruh, kterému se musí vyhýbat.

cyklostezka8

8. Cykloposilovna

Každý cyklista, který se chce dostat ze severu Sydney do centra, musí se svým kolem absolvovat tento výšlap se zátěží. Po cestě tam. A sestup po cestě zpátky.

cyklostezka9

9. Tramvaj má přednost

Tenhle cyklistický pruh v Birminghamu má jednu nepopiratelnou výhodu. V případě, že už nebudete moct, tak vás tramvaj i s kolem nabere přímo za jízdy. 

cyklostezka10 ok

10. Cyklistický survival

V kalifornském San José se snažili cyklistům usnadnit průjezd cyklostezkou a vypadá to tam teď trochu jako na dětském dopravním koberci. Jen méně přehledně. Medaili každému, kdo za plného provozu vyvázne živý. 

cyklostezka11

foto: Repro The Guardian, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...