fbpx

Zveřejněno: 23. 4. 2019

V Praze se 10. dubna odehrálo finále prestižní evropské startupové soutěže SWCSummit. Titul získala švédská firma Mimbly. A k titulu si mohla připočíst i 500 tisíc dolarů, čímž by měla mít i ulehčený start do dalšího podnikání. Co je vůbec Mimbly zač a za co si prestižní ocenění vysloužila?

Pokud jste se někdy zamýšleli nad tím, kolik vody se vyplýtvá během praní v automatické pračce, tak jste možná došli k závěru, že je to dost. Samozřejmě, že se spotřeba odvíjí od druhu pračky a od zvoleného programu, většinou se ale pohybuje v rozmezí od 60 do 120 litrů za vyprání. A to je, pokud se podíváme ven na množství deště, opravdu hodně vody.

palmgren

Zakladatelka společnosti Isabella Palmgrenová přebírá cenu a taky šek za vítězství v letošním SWCSummitu


No a hodně to přišlo právě i švédskému startupu Mimbly. Ve firmě zkonstruovali princip zařízení, které kromě šetření vody zvládne také šetřit energii, a dokonce i zbavit vodu mikroplastů. Tato přídavná „čistička“, které se říká Mimbox, se dá připojit přímo k pračce, odpadní voda z praní pak prochází zařízením s filtrem. A vody se s ní dá ušetřit opravdu hodně. Zakladatelka společnosti Isabella Palmgrenová uvádí, že zařízení ušetří 50 až 70 procent vody na jedno vyprání.

Kromě úspory vody zařízení slibuje také nižší zátěž pro čističky odpadních vod.

Další výhody? Cena zařízení se má uživatelům vrátit už asi po dvou letech, Mimbly ale neleží na srdci pouze peníze spotřebitelů. Kromě úspory vody zařízení slibuje také nižší zátěž pro čističky odpadních vod. Do nich se totiž z praní dostávají mikroplasty nebo látky z čisticích prostředků. Současné čističky odpadních vod zatím neumí mikroplasty ve velkém zachycovat a částečky plastů se třeba skrz ryby na našich talířích dostávají zpátky až k nám a k našim útrobám. Jo, a životnost jednoho filtru je přibližně tři roky, takže je není potřeba pořád měnit.

Proč právě oni?

Čím zaujala právě tahle společnost natolik, že vyhrála půl milionu dolarů? Měla zkrátka velice dobře připravený business model, který dokázal spojit prodej hardwaru (zmiňovaného Mimboxu) s poskytováním softwaru (na sbírání dat), jež funguje na bázi měsíčního předplatného. A to porotu nadchlo. K úspěchu také výrazně přispěl obrovský potenciál firmy oslovit většinu domácností. Stačí napustit pračku, vyprat, Mimbox mezitím přefiltruje vodu a tu poté použijete na další praní.

Související…

Václav Pavlečka: Definice ideálního startupisty neexistuje
Tereza Hermochová

Za Mimbly převzala evropský titul právě zakladatelka a CEO společnosti Isabella Palmgrenová. A s celým týmem už se prý těší na celosvětové finále. To se uskuteční za pět týdnů v San Francisku. V konkurenci více než 2 000 startupů, které se přihlásily do regionálních kol soutěže, uspěli také čeští Motionlab, kteří se stali vítězem regionálního finále zemí V4.

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...