fbpx

Z kdysi obyčejné střední školy se stala instituce plná moderních technologií. Její absolventi nacházejí uplatnění jako odborníci na kybernetickou bezpečnost

Zveřejněno: 10. 4. 2019

Smíchovskou střední průmyslovou školu je opravdu těžké dostudovat. Ne proto, že by studenti nebyli dost nadaní. Právě naopak. Jsou tak dobří a škola jim nabízí tolik možností, že se jim z ní prostě nechce odejít ani po maturitě.

Smíchovská střední je druhou nejstarší průmyslovou střední školou v Praze, technologie se zde začaly vyučovat hned po revoluci. A ve škole jdou zároveň s jejich vývojem neustále kupředu. Mezitím, co se na ostatních školách vyučují pořád ty samé předměty dokola už desítky let, tady neustále nové vznikají a staré zanikají. Zdejší maturanti se sice dostávají na elitní vysoké školy u nás i v cizině, do školy se ale stále vrací. Ať už jako vyučující (umí toho totiž mnohdy víc než lecjací profesoři), nebo pracovníci v laboratořích.

My jsme hodní hackeři. Aby se totiž student uměl bránit, musí umět i zaútočit.

Minulý týden jsme se do školy vydali na exkurzi a po jejím opuštění jsme propadli do mírné deprese. Naše technologické dovednosti začínají a končí někde u nahrání článku na web a oříznutí fotky v malování. Na téhle škole studenti hravě vyvíjí programy ve virtuální realitě, tvoří síť internetu věcí, učí se odrážet útoky hackerů a mnoho dalšího.

Po síti bezpečně

Úplně nový obor Kybernetická bezpečnost do svého rozvrhu škola ostatně zavedla v roce 2017, nastejno s brněnskou střední školou informatiky, poštovnictví a finančnictví. V Praze je ale s tímto oborem jediná. Předmět má dětem ukázat, jak se účinně bránit proti nebezpečným hackerským útokům.

Kybernetická bezpečnost se rozhodně neučí v běžné třídě. Hodina probíhá ve speciálním potemnělém prostoru s počítači za mobilními stěnami. Prostor navrhli dva bývalí studenti smíchovské školy. Studenti se zde mají naučit, jak útok odhalit a jak se mu bránit. Ale musejí také vědět, jak vlastně takový hackerský útok vzniká. Po našich zděšených dotazech, zda ve škole tedy školí hackery, nás ředitel školy Radko Sáblík s úsměvem ujistil, že jsme tu na té „správné straně“. „My jsme hodní hackeři. Aby se totiž student uměl bránit, musí umět i zaútočit.“

Holek je na škole sice jen 34, o to jsou prý ale aktivnější. A tak objíždí různé další školy, kde dělají kybernetické bezpečnosti osvětu.

Program, se kterým studenti pracují, dokáže simulovat nejrůznější útoky. Každý kybernetický útok je jiný a každý uživatel je ohrožen jinak. Někomu může hrozit únik fotek nebo citlivých údajů, u společností jde o techničtěji založené útoky, unikají dokumenty, osobní data či firemní tajemství.

Ve světě se neztratí

Studenti se ale neučí jen tak pro vlastní bezpečí. Absolventi oboru najdou uplatnění při zavádění a řízení kybernetické bezpečnosti v organizaci, na pozici bezpečnostního technika informačních technologií, technika datového centra, technika datových analýz a programátora specifických algoritmů. Rovněž mohou zastávat pozice operátora kybernetického centra.

Související…

Hacker v dětské chůvičce vyděsil rodiče. Chce to lepší heslo, vzkázala firma
Kateřina Hájková

Škola si své znalosti také nechce nechávat jen pro sebe. Respektive její dívčí spolek. Holek je na škole sice jen 34, o to jsou prý ale aktivnější. A tak objíždí různé další školy, kde dělají kybernetické bezpečnosti osvětu. A je to dobře, umět se bránit hackerům totiž bude v budoucnosti čím dál víc potřeba.

zdroj: Smíchovská střední průmyslová škola

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...