fbpx

Různé sledovací aplikace, které mají pohlídat děti, mohou mít mouchy. Občas si záznamy pustí třeba v Rusku

Zveřejněno: 26. 2. 2019

Koncem roku 2018 informoval deník Washington Post a další zpravodajské servery o hackerovi, který se naboural do dětské chůvičky. Manželský pár v Harris County v Texasu probudilo pípání WiFi kamery, která monitorovala jejich dítě. Ozýval se z něj hlas neznámého muže, který podle výpovědi rodičů opakoval různé sexuální narážky. Manželé rozsvítili v ložnici, načež neznámý přikázal, aby zhasli, a sdělil jim, že je v pokoji jejich dítěte a chystá se ho unést. Otec dítěte se okamžitě vydal do dětského pokoje a s úlevou zjistil, že tam nikdo není. Jejich monitor se „jen“ stal cílem útoku hackera, který si z nich ošklivě vystřelil.

Manželé vypnuli kameru i WiFi síť a incident nahlásili policii, která jej začala vyšetřovat. WiFi kameru vyrábí společnost Nest. Je vybavená aplikací pro chytré telefony a tablety a umožňuje rodičům pohodlně sledovat dítě přímo z jejich zařízení. Pár kontaktoval společnost Nest a ta prohlásila, že jim nemůže pomoct. „Je to zneklidňující a znepokojující,“ řekla pro Washington Post matka. „Máte něco, co slouží k tomu, abyste se cítili lépe, a místo toho to funguje opačně. Cítíte se napadení a ohrožení.“

Můžou za to slabá hesla?

Společnost Nest v prohlášení pro server KPRC uvedla, že existuje více případů, kdy byli jejich zákazníci napadeni kvůli neoprávněným nebo nedostatečně zabezpečeným heslům. „Zaznamenali jsme případy, kdy zákazníci používali hesla, která byla předtím na jiných webových stránkách napadena, a dokonce zveřejněna,“ píše se v prohlášení.

V jiném případě začal na nic netušící majitele WiFi kamery hovořit muž, který tvrdil, že je výzkumníkem kanadské bezpečnostní agentury.

Ann Cavoukianová, bývalá komisařka pro ochranu soukromí v Ontariu, pro Washington Post uvedla, že podobná zařízení připojená k WiFi bývají pro hackery snadným cílem. „To je největší problém těchto zařízení. Připojení často není příliš bezpečné a umožňuje tak třetím stranám, hackerům, aby jej zachytili,“ podotkla expertka. Tato a další podobná zařízení totiž spoléhají na uživatele, že si zvolí silné heslo, které jej před útokem ochrání. Ne každý ovšem taková hesla zadává.

Příčin je víc

Pro společnost Nest tato reklama ale tak jako tak nevyznívá dobře. Není to totiž poprvé, co se jejich zařízení stalo terčem podobného incidentu. V jiném případě třeba začal na nic netušící majitele WiFi kamery prostřednictvím systému Phoenix hovořit muž, který tvrdil, že je výzkumníkem kanadské bezpečnostní agentury a že chce obyvatele domu varovat před blížícím se nebezpečím. Americká televizní společnost CBS loni v červnu zveřejnila případ ženy z Jižní Karolíny, která si všimla, že se její dětská kamera sama od sebe pohybuje.

Provozovatelé ruské webové stránky vysvětlili, že pro přístup ke kanadským kamerám používali výchozí hesla z výroby.

Kanadská zpravodajská televize Global News zase před časem informovala o kanadských bezpečnostních kamerách, které živě vysílaly do moskevské stránky Insecam.org. Tyto stránky jsou sice k prohlížení obsahu z bezpečnostních kamer určeny, ale uživatelé z Kanady o tuto „službu“ nestáli. Provozovatelé ruské webové stránky vysvětlili, že pro přístup ke kanadským kamerám používali výchozí hesla z výroby.

foto: Shutterstock, zdroj: Washington Post

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...