fbpx


Pro rozvoj chytrých měst je zásadní jedna podmínka: chytří lidé na radnici

Zveřejněno: 10. 2. 2019

Chytrá města často výborně fungují na papíře, ale co pak v realitě? Města budoucnosti. Města ekologičtější, s chytřejší logistikou, menšími dopravními zácpami, průhlednější kooperací lidí a místní samosprávy, no a samozřejmě ušetřenými penězi za veřejné služby. Města, která slouží lidem a ne naopak.

Co v realitě chytrých měst už dnes skutečně funguje a kdo nás může inspirovat? Představujeme vám 10 nejchytřejších měst, jejichž žebříček sestavil na konci roku 2018 magazín Business Matters.

viden 1085501261

Hundertwasser haus ve Vídni dokazuje, že se dá zelená architektura zasadit i mezi paneláky

Vídeň

Vídeň byla podle časopisu The Economist v roce 2018 vyhlášená nejpříjemnějším městem pro život. Kromě její stability na politické a vzdělávací scéně měla na tak dobré hodnocení vliv i bezpečnost, na které se ve Vídni výraznou měrou podílí právě moderní technologie. Vídeň také plánuje na svém území do roku 2020 postavit 300 tisíc solárních panelů. Výborně se vypořádává s dopravními zácpami a veřejnou dopravou ve městě.

singapur 377070661

Singapur si umí hrát s dopravou i architekturou. Zde je například městská "skyline"

Singapur

Singapur není o nic méně úspěšný. I přes extrémně hustou populaci město rozvíjí udržitelnou infrastrukturu a je velice čisté a uklizené. A hlavně – nebojí se inovací. Chce se neustále zlepšovat, k čemuž mu pomáhá inovační hub, kde se setkávají mezinárodní organizace s místními a který slouží start-upům, aby mohly realizovat inovativní nápady pro město.

Singapur může velmi rychle vytvořit nebo přijmout nařízení, která budou v souladu s nároky moderních technologií.

Výhodou Singapuru je, že může velmi rychle vytvořit nebo přijmout nařízení, která budou v souladu s nároky moderních technologií. To je možné díky tomu, že v politické aréně dominuje jedna strana. Jiné země potřebují na změny v legislativě, které se týkají například toho, jak technologický pokrok ovlivní soukromí nebo bezpečnost občanů, mnohem více času.

londyn 83121565

Greenwich park v Londýně. Zelené plochy zabírají téměř polovinu města


Londýn

Londýn může být právem pyšný – 47 % jeho území zabírají zelené plochy. Toto město je chytrým lídrem právě v oblasti přínosu pro životní prostředí. Zároveň se vůbec nebrání technologiím a výborně se mu daří využívat síly IoT (Internet of Things). Chytré řešení problémů s parkováním, zavedení nové dopravní daně, aby lidi motivovala k využívání alternativních dopravních prostředků... V Londýně se také vyskytuje velké množství míst s veřejně přístupnou WiFi a má vlastní specializované výzkumné centrum, které sleduje město, analyzuje data a hledá další způsoby, jak jej za pomocí technologií udělat ještě efektivnějším.

 

barcelona 371095427

Klíčem k chytrému městu je nejprve posbírat dostupná data. Vědět, co lidi chtějí a potřebují


Barcelona

I přes vysoké procento starších obyvatel se Barcelona pohybuje na vrchních příčkách žebříčku moderních měst. Jezdí zde hybridní autobusy a fungují inteligentní parkovací systémy. Za pomocí aplikací a videokamer dokáže město úspěšně navigovat občany a vyhnout se tak dopravním zácpám.

Data sbíraná městem jsou volně k dispozici lidem i byznysu.

Město má výhodu, že na ně dopadá hodně slunečního svitu, může tedy hojně využívat solární energie. Data sbíraná městem jsou lidem i byznysu volně k dispozici, což zvyšuje motivaci lidí se do těchto projektů zapojovat a přispívat k jejich fungování.

san francisco 0195893648

Nejen klasické tramvaje. San Francisco má vyřešenou i dopravu osobní

San Francisco

San Francisco se kvůli svému nerovnému terénu v minulosti hojně potýkalo s dopravními problémy. Místní vláda našla řešení právě v chytrých technologiích. Občané také těží z výhod inteligentního parkoviště, které zabraňuje problémům s dopravním přetížením města.

 

oslo 691925344

Oslo si umí posvítit podle toho, jak je zrovna potřeba


Oslo

Oslo není jednoduše smart, ale zaslouží si být zmíněno především kvůli jeho udržitelnému plánování. Je chytrým příkladem toho, jak se za pomocí LED osvětlení, datových stanic a snímačů může šetrněji nakládat s energiemi. Hodně světel v Oslu svítí jen tak intenzivně, jak je zrovna v danou dobu potřeba. V mlhavém počasí budou zářit silně, ale během jasných nocí budou svítit méně, a spotřebovávat tak mnohem méně energie.

newyork 248799484

New Yorku pomáhají všudypřítomné chytré obrazovky i centrum IBM


New York

Byl vyhlášen nejchytřejším městem roku 2017. A čím si to zasloužil? Všude po městě jsou rozmístěny chytré obrazovky, takže se každý může připojit, využívat internet, a snáze tak překonat digitální propast. Kromě toho má město Analytické centrum IBM, které přichází s funkčními řešeními. Dalším motivačním faktorem pro rozvoj inovací je nabídka ocenění těm, kteří jsou schopni podílet se na vývoji aplikací, jež užitečným způsobem zpracovávají otevřená data.

amsterdam 797232592

Amsterdam je město kol a také inovací, které neruší historické centrum města

Amsterdam

Amsterdam se stal v roce 2016 vítězem soutěže o nejlepší Evropské hlavní město inovací. Digitalizace, jež je obsažena ve vládní agendě, je poměrně na vysoké úrovni a intenzivně se zde také věnují tomu, aby se budovy, domy a podniky staly energeticky efektivnějšími.

tokio 289571369

V Tokiu se propojují stromy i sítě

Tokio

To, že se v roce 2020 budou olympijské hry konat právě zde, je pravděpodobně motivací, proč se Tokio stává mnohem ekologičtějším, a právě v těchto dnech a týdnech se zde vysazuje milion stromů. Kromě intenzivního spojení s přírodou se zde díky všudypřítomným WiFi hotspotům můžete spojit prakticky s kýmkoli.

stockholm 133005938

Staré město ve Stockholmu. Ani tady se rychlému internetu nevyhnete

Stockholm

Ve Stockholmu zaujali jedinečný přístup ke smart metodám, jako je třeba WiFi ve všech školách. K tomu mají školy k dispozici 30 tisíc tabletů a 45 tisíc počítačů.

Související…

Jak těžké je prosadit smart technologie do města, které "smart" není
Ivan Verner

Samozřejmostí je ve městě super rychlý internet a digitalizace služeb, kterou místní samospráva zdokonaluje své služby.

foto: Profimedia, zdroj: Business Matters Magazine

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...