fbpx

Čtvrtek Zdeňka Strnada: Extinction Rebellion je aktivistické megacringe 1 fotografie
zdroj: Extinction Rebellion Česká Republika

Megacringe znamená "něco tak trapnýho, že přitom musíte schovat obličej do dlaní, jak je vám stydno". A přesně tohle jsou dnešní Extinction Rebellion

Zveřejněno: 14. 4. 2022

V minulých týdnech proběhlo v Praze několik protestů české pobočky Extinction Rebellion (ER), které mají vždy totožný průběh. Její členové zablokují dopravní tepnu s transparenty upozorňujícími na nutnost rychlé akce v oblasti přístupu ke klimatu, sednou na přechod, případně se přilepí k zemi lepidlem a zůstanou tam, dokud je někdo ze silnice neodklidí. Na transparentech jsou obecná hesla jako "Jednejme teď", "Fosilní paliva zabíjejí lidi", ale také aktuální připomínky "700 000 000 za hodinu platíme Putinovi z EU" nebo "3C pro Ukrajinu – jednejme teď". Vrcholné číslo show ale předvedl jeden z členů hnutí, který se při rozhovoru v DVTV přilepil k moderátorskému pultíku.

Členům Extinction Rebellion se povedlo nevídané – v českých médiích se nenašel ani jeden komentátor, který by k performanci ER řekl cokoliv pozitivního. Z pravé i levé části spektra, ba dokonce i od ostatních klimatických aktivistů se ozývá jednolitý hlas: Pokud bylo cílem demotivovat lidi proti nutným změnám v přístupu k ochraně klimatu, pak se plán vydařil náramně.

Využijme válku

„Ode dneška topím doma na 25 a ani o stupeň míň!“ vyjádřil se jeden z řidičů, kteří kvůli ER dojeli pozdě do práce, k doktorovi nebo prostě měli jen zpoždění, zatímco další pregnantně shrnuje celý problém ER: „A co s tím máme jako společného my?“

Čeští aktivisté si za rukojmí své svaté války berou veřejnost. Princip je stejně zbabělý, jako když nejmenovaná armáda místo nepřátelských zákopů bombarduje sídliště plné civilistů. 

Akce ER mají ještě jeden aspekt. Využívat k dosažení svých cílů aktuální válečný stav je vrchol veškeré nechutnosti, kterou kdy kdo ve veřejném prostoru použil. Jediný, kdo se toho dotknul, byla Apolena Rychlíková ve fejetonu pro Český rozhlas. „Je to nevkusné a nepřijatelné,“ komentuje levicová ikona žurnalistické scény a notuje si jak s Ondřejem Šmigolem z pravicového magazínu Echo24, který mimo jiné upozorňuje na to, že ruská média interpretují protesty ER jako boj Čechů proti ukrajinským aktivistům, tak s primátorem Prahy Zdeňkem Hřibem, který to ve vzkazu ER shrnul precizně: „Celému ekologickému úsilí jen škodíte.“

Londýnský zákaz

V Londýně už došla policii s podobnými megacringe protesty trpělivost a pouliční blokády prostě zakázala úplně. Tamní aktivisté ale měli aspoň tolik soudnosti a odvahy, že mířili svůj protest na opravdové původce ekologických škod a na instituce, které mohou situaci ovlivnit, tedy k budovám korporací, k vládním palácům či k bankám.

To čeští aktivisté postupují o poznání zbaběleji a berou si za rukojmí své svaté války veřejnost, nemluvě o sanitkách s pacienty, kterým svojí blbostí brání v průjezdu. Princip je stejný, jako když nejmenovaná armáda místo nepřátelských zákopů bombarduje sídliště plné civilistů. ER mají štěstí, že to jako válku pojímají pouze oni, jinak by dopadli daleko hůř, než že je někdo prostě jen uklidí někam, kde nemůžou tolik škodit.

Související…

Čtvrtek Zdeňka Strnada: Nechtějí vás? To neznamená, že jste obětí cancel culture
Zdeněk Strnad

foto: Extinction Rebellion Česká Republika, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...