fbpx

Praha 2 poskytuje ukrajinským rodinám od samého začátku válečného konfliktu komplexní humanitární pomoc

Zveřejněno: 23. 3. 2022

Starostka Prahy 2 Alexandra Udženija, arcibiskup pražský Dominik Duka a ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis ve středu 23. března dopoledne společně navštívili ubytovnu v Sokolské ulici a vyjádřili podporu zdejším maminkám, babičkám a dětem z Ukrajiny, které zde městská část ubytovala. Ty hostům jako poděkování připravily ochutnávku ukrajinské speciality – vareniků (bramborové taštičky plněné sýrem a doplněné osmaženou cibulkou, slaninou, podávané se zakysanou smetanou).

„Ubytovnu o kapacitě 43 lůžek jsme zrekonstruovali na vlastní náklady a dovybavili vším potřebným. Rodiny zde mají k dispozici kompletně vybavené pokoje včetně dětských postýlek, dále kuchyň a společenskou místnost. Společně s pracovníky Arcidiecézní charity Praha se u nás na radnici snažíme o to, aby jim nic nechybělo. Díky této vynikající spolupráci jsme schopni těmto lidem zprostředkovat i sociální a zdravotní péči, pomáháme s umisťováním dětí do školských zařízení a adaptačních skupin, a také s hledáním zaměstnání,“ uvedla starostka Alexandra Udženija.  

Praha 2 poskytuje ukrajinským rodinám od samého začátku válečného konfliktu komplexní humanitární pomoc:

  • Vyčlenila kapacitu 65 lůžek ve svých ubytovnách, které nechala na vlastní náklady zrekonstruovat a vybavit vším potřebným (od nábytku, domácích spotřebičů až po hygienické prostředky a základní potraviny).
  • Zprostředkovala ubytování hotelového typu s kapacitou cca 450 lůžek.
  • Pro účely dlouhodobého ubytování vyčlenila prvních 10 obecních bytů, které poskytne zájemcům v prvních třech měsících za snížené nájemné.
  • Ve spolupráci s Arcidiecézní charitou Praha, Centrem sociálních služeb Praha 2, Všeobecnou fakultní nemocnicí v Praze a psychoterapeutkou Markétou Řeřichovou poskytuje i sociální péči a zprostředkovává péči zdravotnickou i psychologickou.
  • Zorganizovala finanční sbírku na podporu Ukrajiny prostřednictvím nadačního fondu Dvojka srdcem, jejímž prostřednictvím se podařilo vybrat již 140 tisíc korun určených na okamžitou finanční pomoc.
  • Z rozpočtu MČ vyčlenila částku 1 milionu korun a poslala ji Ukrajině prostřednictvím humanitární organizace Člověk v tísni.
  • Ve spolupráci s občany uspořádala materiální sbírku v Balbínově ulici, kde ukrajinské maminky naleznou oblečení pro sebe i své děti, hygienické potřeby, dětské plíny a výživu, apod.
  • Ve spolupráci se základními a mateřskými školami, které zřizuje, začleňuje ukrajinské děti do výuky. Do konce tohoto týdne bude do školských zařízení začleněno celkem cca 200 dětí.
  • Otevírá také adaptační skupiny – fungují již 4 adaptační skupiny při ZŠ a 1 při MŠ. V dalších týdnech pak plánuje otevření dalších 2 adaptačních skupin při ZŠ za účelem online výuky. Celková plánovaná kapacita těchto skupin je 145 míst.
  • Pomáhá i v oblasti zaměstnávání – vytváří pracovní místa, úzce spolupracuje s úřadem práce.

Související…

Magický Rok Dvojky startuje
Komerční článek

foto: Praha 2, zdroj: Praha 2

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...