fbpx

Na příkladu SNØ Indoor Snow Centre, jímž se pyšní Oslo, a vznikajícího pražského Sport areálu Lahovice se ukazuje, že když se chce, jde všechno. Dokonce i lyžovat pod střechou bez jakéhokoli dopadu na přírodu

Zveřejněno: 12. 1. 2022

Obrovské norské kryté sněhové centrum SNØ otevřeli v severské zemi krátce před pandemií. Je ukázkovým příkladem „plusové budovy“, která popírá zažitou představu o krytých sněhových centrech jako žroutech energie. Norské SNØ vyrobí elektřiny dokonce víc, než jí ke svému provozu potřebuje.

Tým, který stojí za projektem SNØ, navštívil před jeho návrhem a dlouho před výstavbou mnoho stávajících center, aby načerpal inspiraci a zkušenosti o nejlepším hospodaření s energií a o jejich ekologických vychytávkách. Vybrali si z nich to nejlepší a přidali ještě něco navíc.

„Z hlediska udržitelnosti můžeme konstatovat, že na vytápění ostatních budov posíláme přibližně o 23 % více energie, než kolik spotřebujeme elektřiny ze sítě. Naší vizí ve SNØ je inspirovat více lidí k aktivitám, které jim dělají radost. Protože věříme, že aktivita, správná volba zdraví a pocit mistrovství jsou základními předpoklady pro pozitivní rozvoj lidí.“ SNØ Indoor Snow Centre

Norské středisko spotřebovává na udržení sněhu v chladu minimální množství energie. Jak toho dosáhne? Výjimečná je izolace stěn, stropů a země kolem celé budovy. Aréna také dodržuje standard pasivního domu, pokud jde o utěsnění, což je velmi důležité, aby neunikalo velké množství chladné energie.

Jak udržet chlad

Využívají se zde také ultra účinné chladicí stroje, pro rekuperaci tepla se používají nejmodernější tepelná čerpadla. Teplo je přitom rozváděno do místních budov, kde se ohřívají domácnosti i komerční prostory, a tepelná čerpadla také produkují vedlejší chladný vzduch, který se recykluje do blízkých komerčních budov.

Český Sport areál Lahovice má podobné ambice, přidal ovšem další dva body: principy cirkulární ekonomiky a zero-waste přístup. Zjednodušeně to znamená, že v areálu chtějí mít co nejmíň odpadů, a co se bude dát znovu využít (třeba odpadní voda), to přímo na místě zrecyklují. Sport areál Lahovice navíc není jen lyžařské středisko. Podobně jako nizozemský SnowWorld se jedná vlastně o rozsáhlý areál, který má sloužit mnoha sportovním organizacím.

„Mezi zásadní prvky synergie s klimatickým plánem patří využití recyklovaných materiálů a principů cirkulární ekonomiky pro snížení uhlíkové stopy, mimořádně úsporné budovy a využití obnovitelných zdrojů energie, navýšení kapacity P+R parkovišť a příprava na elektromobilitu – minimálně 25 % parkovacích stání bude vybaveno dobíjecími stanicemi pro elektromobily, ostatní budou osazeny přípojkami pro budoucí rozvoj elektromobility.“ Sport areál Lahovice

Sportoviště totiž v Praze, kde se zastavuje každý volný plácek kancelářemi a v lepším případě novými byty, výrazně chybí. Energetická filozofie projektu je jednoduchá: vyrobíme čistou energii (například pomocí solárních panelů po délce sněžného tubusu) a budeme ji dále rozvádět po ostatních budovách v areálu, protože jí vyrobíme opravdu hodně. Navíc je logické, že pokud postavíte deset sportovišť na různých místech hlavního města, bude spotřeba energie daleko vyšší, než když je všechny dáte na jedno místo.

I velké může být šetrné

SNØ Indoor Snow Centre se hodlá stát ještě více energeticky efektivní. Na 500 metrů dlouhou střechu chce umístit solární panely, což je v řadě krytých sněhových středisek v Evropě i na celém světě běžné. Sport areál Lahovice chce Pražanům nabídnout zase lyžování, za kterým dnes jezdí stovky kilometrů a tráví v kolonách hodiny a hodiny, přitom samozřejmě spotřebují tisíce litrů benzínu a nafty.

Oba sportovní areály spojuje společná filozofie. Že i velké projekty lze dělat tak, aby citlivě reagovaly na problémy s klimatem a aby splňovaly přísné energetické nároky. V Lahovicích vzniká také největší P+R parkoviště se stovkami dobíjecích stanic pro elektromobily, školáci budou jezdit dopoledne zdarma, všude budou zelené fasády.

Důležité je nejen to, aby si lidé zasportovali, ale také to, aby se město a jeho obyvatelé měli kromě památek zase čím pyšnit a říct zbylému světu: Podívejte se, ono to jde. Když se chce. A v Norsku i v Praze opravdu chtějí.

Související…

Lyžujete ekologicky? Známe devět udržitelných lyžařských středisek
Kateřina Hájková

foto: SNØ, DECO, zdroj: SNØ

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...