fbpx

Čtvrtek Zdeňka Strnada: Hezké prázdniny, děti. Sejdeme se v lockdownu 1 fotografie
zdroj: Profimedia

Pražské děti se těší na prázdniny. Rodiče se děsí toho, co přijde po nich

Zveřejněno: 21. 10. 2021

Školáci v Praze jásají. Příští týden je s velkou pravděpodobností čekají dva dny prázdnin navíc. Magistrát totiž vyzval ředitele pražských škol, aby dali dětem v pondělí 25. a v úterý 26. října mimořádné ředitelské volno. Počty nakažených covidem totiž prudce stoupají a mezi školáky se nemoc šíří ještě rychleji než v běžné populaci. A od středy do pátku jsou stejně podzimní prázdniny. Podle primátora Zdeňka Hřiba jsou „dva dny ředitelského volna a opětovné testování prostředek k tomu, jak udržet situaci pod kontrolou tím, že se přeruší šíření infekce mezi dětmi ve školách“.

Zkusme si na chvíli představit, že žijeme v nějaké alespoň lehce příčetné zemi, kde se ministr zdravotnictví a školství (v rámci jedné vlády) pravidelně nestřílí do zad prostřednictvím médií ohledně toho, jestli mají děti nosit roušky, nebo ne. Opájejme se chvíli představou, že máme jiného ministra zdravotnictví než toho, který chce zase zavádět ve škole respirátory po celou dobu vyučování, aniž by docela logicky uvažoval o obnovení pravidelného testování dětí ve školách.

Děti s rodiči se stačí v době exponenciálního růstu nakažených pěkně promořit, a až se v pondělí po prázdninách vrátí do školy, začne mazec, jaký jsme tady... no, asi půl roku neviděli.

Pojďme se chvíli konejšit iluzí, že jsou naši vrcholní představitelé schopni přestat uvažovat v rámci stranických škatulek a předvolebního boje. Já vím, je sice už po volbách, ale že by bylo v něčem jasno, to ani náhodou. Situace je stejně zašmodrchaná jako předtím, ne-li více. Prostě si představme, že se během týdne všichni shodnou na tom, co jediné může opravdu zafungovat: pravidelné testování, důsledné trasování a účinná izolace nakažených.

Doma nikdo sedět nebude

Pokud si ale někdo myslí, že během prázdninového týdne budou děti sedět doma, a zamezí se tak šíření covidu, je to mírně řečeno velmi naivní představa. Rodiče, kteří musí chodit do práce, některé děti zavezou k babičkám a dědečkům, jiné děti půjdou na příměstské tábory. Vzhledem k tomu, že 28. října je státní svátek a všeobecné volno, spousta lidí si bere v pátek dovolenou a vyráží mimo Prahu užívat poslední záchvěvy příjemného podzimu. Přísnější covidová opatření, tedy důsledné kontroly v restauracích a zákaz vstupu do nich bez certifikátu či stopka hrazení testů, mají platit až od prvního listopadu, takže se děti s rodiči stačí v době exponenciálního růstu nakažených pěkně promořit, a až se v pondělí po prázdninách vrátí do školy, začne mazec, jaký jsme tady... no, asi půl roku neviděli.

Existuje cesta ven? Ale jistě. Je potřeba okamžitě (ale opravdu okamžitě, ne za týden, ne od prvního listopadu, prostě hned) začít testovat. Klidně už od pátku. „Pokud se nezačne na školách znovu testovat, nejenže bude přibývat počet celých tříd mimo prezenční výuku, ale hlavně dojde k uzavření škol,“ říká pražský radní Vít Šimral. Bude to sice něco stát, jak Prahu, tak stát i zdravotní pojišťovny, ale pořád je to míň než nedozírné škody, které by v tuto chvíli způsobil byť i sebemenší lockdown. On to sice ministr Vojtěch vyloučil, ale jak s klasikem řečeno, je otázkou, zda v této situaci má jeho slovo cenu fajfky tabáku.

Přehlídka zabedněnosti

To, že o zdraví a životech lidí rozhodují naprostí diletanti, kteří jsou nervózní, když neslyší páníčkovu píšťalku, je věc jedna. Ovšem to, že máme kolem sebe lidi, pro které nosit roušku znamená nechat si sebrat svobodu, je věc druhá. Do jaké míry neschopnost prvních ovlivňuje zabedněnost druhých, je otázkou pro sociology a politology, ovšem od společnosti, která za autority v oblasti zdravotnictví považuje Ilonu Csákovou s Jankem Ledeckým, od společnosti, která adoruje politiky typu Václava Klause mladšího, který má radost z toho, že se polovina lidí nenechala očkovat, neočekávejme žádnou velkou součinnost.

Zvláště když i ti, kteří se nechali očkovat a pořídili si covidpasy, teď budou pomalu zjišťovat, že jim je to platné jako mrtvému zimník. Takže děkujeme, užijte si barevný podzim a zasloužené volno. Další lockdown můžeme očekávat každou chvíli. Nejpozději pár dní po skončení podzimních prázdnin.

Související…

Čtvrtek Zdeňka Strnada: Co se bude dít po celostátních volbách v Praze?
Zdeněk Strnad

foto: Profimedia

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...