fbpx

Prozatím Praha naočkovala policisty či osoby s handicapem, pro veřejnost se centrum otevře 6. dubna

Zveřejněno: 25. 3. 2021

První návštěvníky přivítalo Metropolitní očkovací centrum v pondělí 22. března. „Metropolitní očkovací centrum, jehož ostrý provoz bychom rádi spustili 6. dubna, je díky své strategické poloze v Kongresovém centru Praha dobře dostupné Pražanům i Středočechům. Jsem moc ráda, že toto velkokapacitní očkovací místo mohlo díky dohodě mezi oběma vlastníky objektu, tedy státem a hlavním městem, vzniknout. Moc děkuji všem, kteří se na jeho přípravě a realizaci podíleli. Pandemii společně zvládneme, jen pokud budeme vzájemně spolupracovat na všech frontách,“ říká Milena Johnová, radní pro zdravotnictví a sociální politiku.

Vakcíny v Praze jsou, ale...

U drtivé většiny očkovaných nebyly pozorovány žádné vedlejší účinky, ve výjimečných případech očkování doprovázela únava, nevolnost či bolest v místě vpichu. Do konce týdne by mělo centrum naočkovat více jak 1 000 lidí. 

„Věřím, že městské očkovací centrum nebude mít žádný problém se zásobováním očkovacími látkami od státu. Pana premiéra jsem žádal o urychlené vyočkování vakcín od společnosti Pfizer, které leží na státních očkovacích místech, nebo o jejich rozvoz do ostatních krajů. Tempo státních očkovacích míst se sice o něco zrychlilo, ale přesto je zjevné, že pan premiér nesplní svůj slib prázdných mrazáků na apríla, jak sliboval 14. března ve svém nedělním Čau lidi. V tuto chvíli je jen v Praze přes 42 tisíc dávek vakcíny Pfizer,“ říká primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

img 2447

Metropolitní očkovací centrum slavnostně otevřeli pražští zastupitelé v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem


Celý projekt ovšem podpořila Babišova pravá ruka, ministryně financí Alena Schillerová: „Za Ministerstvo financí coby většinového vlastníka kongresového centra mohu říci, že jsme potřebné kapacity pro očkovací centrum vyčlenili velmi rádi. Očkování je naprostou prioritou vlády a Kongresové centrum Praha je strategické místo se skvělou dopravní dostupností přímo uprostřed hlavního města.“  

Pozvolný rozjezd

„V prvních dvou týdnech standardního provozu pojedeme na poloviční kapacitu a budeme očkovat přibližně 500 lidí denně. Dodávky vakcín od firmy Pfizer pro toto období jsou po dohodě s paní Baťhovou a panem ministrem Blatným zajištěny. S národní koordinátorkou očkování současně intenzivně pracujeme na tom, aby se v některých očkovacích místech na území hlavního města zbytečně netvořily rezervy a v jiných naopak fronty lidí, kteří čekají na očkování,“ říká Martin Ježek, krajský koordinátor očkování.

img 1688

Snahu o očkování podpořil již v únoru také Svaz provozovatelů venkovní reklamy, který poskytl bezplatně plochy pro informační kampaň


Metropolitní očkovací centrum bude do pátku fungovat každý den od 8:00 do 14:00 hodin, denní kapacita by měla být až 1000 lidí. Samotný proces očkování trvá přibližně 10 minut a dalších 30 minut je pak vyhrazeno pro pozorování případných vedlejších účinků. 

Přístup do očkovacího centra je řešen přímo z parkoviště u Kongresového centra Praha, přičemž zde jsou zřízeny jak jednotlivé čekárny a koridory, aby se potkalo v ideálním případě co nejméně lidí, tak stanoviště s lékaři, kteří budou kontrolovat zdravotní stav klientů, a dále místa pro samotné očkování a archivaci jednotlivých záznamů. Předběžné náklady na následujících šest měsíců ze strany hlavního města se předpokládají na přibližně 9,3 milionu korun bez DPH.

Související…

Virolog Libor Grubhoffer: Nejde jen o nás nebo o EU. Očkování je zájem celé planety
Zdeněk Strnad

foto: Magistrát hl. m. Prahy, Zdeněk Strnad

Galerie

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...