fbpx

Smíchov City: Podívejte se, jak bude vypadat Pětka za pár let Dalších 31 fotografií v galerii
Smíchov City - takhle bude vypadat Praha 5

Poklepáním na základní kámen byla zahájena největší stavba v metropoli za 50 let

Zveřejněno: 1. 10. 2020

Ve středu 30. září byla zahájena výstavba komplexu Smíchov City, který vznikne na místě jednoho z největších pražských brownfieldů. Téměř 400 000 m² včetně kilometrového pěšího bulváru vytvoří podle Luďka Sekyry, předsedy představenstva developerské společnosti Sekyra Group, nové přirozené centrum metropole. Výstavba má trvat 12 let, celý projekt má stát 20 miliard korun.

A nový projekt si na nezájem Pražanů nemůže stěžovat. „Už nyní máme navzdory koronavirové krizi prodáno více než 40 % bytů z první fáze,“ říká Luděk Sekyra. „Ambicí je, aby kilometrová pěší zóna, která protne celý projekt, vytvořila kulturu korza, kulturu pěšího bulváru jako komunikační osy, ale i městotvorného místa setkávání a občanských aktivit,“ říká šéf developerské společnosti.

Smíchov City má být plnohodnotnou městkou čtvrtí s byty, administrativními budovami a obchodními plochami, ale také školou, parky či komunitním centrem. Pěší zóna pak nejenže udělá radost místním, její plán se nese plně v duchu trendů tvorby města krátkých vzdáleností a podpory bezemisní dopravy. Příprava projektu trvala patnáct let, finální podoba pak vzešla z mezinárodní architektonické soutěže. Moderní výstavba navíc nenaruší status UNESCO, dostala totiž zelenou i od přísných komisařů mezinárodní organizace. Do přípravy projektu byla zapojena i veřejnost, na základě její zpětné vazby je v projektu vysoký podíl zelených ploch.

foto2

Poklepání na základní kámen


Stavba první etapy projektu, jejíž podoba vzešla ze sedmi renomovaných architektonických ateliérů, potrvá 28 měsíců a je v investičním objemu 3,5 miliardy. První městský blok vyroste na křižovatce ulic Za Ženskými domovy a Nádražní. Následovat bude kancelářská budova s rozlohou deset tisíc metrů čtverečních a další bytový blok o 210 bytových jednotkách. Domy mají v parteru prostor pro obchod, služby i restaurace.

Nová komerční čtvrť i bydlení

Počítá se také s moderním nájemním bydlením. Nedílnou součástí Smíchov City bude i příjemný veřejný prostor. V jižní části téměř kilometrového pěšího bulváru pak v druhé etapě projektu Smíchov City vyroste celá komerční čtvrť včetně rozsáhlého kampusu pro Českou spořitelnu o celkové ploše 130 000 m². Zároveň dojde k dostavbě bulváru v celé jeho délce a založení parkových ploch. Celková investice do všech čtyř etap projektu dosáhne 20 miliard.

foto1

Tisková konference, zleva: Petr Hlaváček, Karel Schwarzenberg, Luděk Sekyra, Renáta Zajíčková (starostka Prahy 5)


A s projektem jsou spokojeni i pražští zastupitelé: „Projekt Smíchov City je ukázkovým příkladem prvotřídního urbanismu, kvality veřejného prostoru i architektury samotné. Tento projekt by měl být příkladem pro všechny městské projekty velkého měřítka v Praze v novém tisíciletí a měl by udávat správný směr pro revitalizace brownfieldů a kvalitu tvorby vystavěného prostředí vůbec v hlavním městě i v celé České republice. Gratuluji k tomuto výsledku a těším se na další kroky,“ zdůrazňuje náměstek primátora Petr Hlaváček. „Projekt zkrátka v mnoha ohledech vyniká přístupem k lokalitě a posouvá celou Prahu mezi moderní západní metropole,“ říká Renáta Zajíčková, starostka městské části Praha 5.

Zachování a oživení komunitního centra je výrazem respektu ke géniu loci této části Smíchova, autentického prostoru mezi kdysi schwarzenberskou Knížecí a proslulou Magorovou Oázou v budově nádraží.

„Smíchov City nám přináší moderní infrastrukturu, respektuje genia loci Smíchova, kombinuje novou i původní architekturu a zachovává místa, která zde utváří tradiční, živou atmosféru – třeba Radlickou kulturní sportovnu. Developer tu odvedl příkladnou urbanistickou práci,“ doplňuje starostka. „Zachování a oživení komunitního centra je výrazem respektu ke géniu loci této části Smíchova, autentického prostoru mezi kdysi schwarzenberskou Knížecí a proslulou Magorovou Oázou v budově nádraží, jejíž příběh se také pomalu chýlí ke konci,“ připomíná s jistou nostalgií Luděk Sekyra.

foto4

Karel Schwarzenberg a základní kameny


„Lidé v nové čtvrti Smíchov City najdou vše, co skutečně potřebují k životu. Nová čtvrť je navržena podle principů města krátkých vzdáleností. Nabídne práci, bydlení, služby, veškerou občanskou vybavenost a perfektní dostupnost,“ shrnul Leoš Anderle, výkonný ředitel Sekyra Group, hlavní myšlenky největšího developerského projektu v moderních dějinách Prahy. „Těší mě, že se nám postupně daří zacelovat jizvy Prahy. Smíchov City je v tomto ohledu první brownfield, který se promění v živou a funkční čtvrť. Podobných míst je ovšem ještě mnoho – Bubny-Zátory, Nákladové nádraží Žižkov nebo třeba Hloubětín jsou další výzvy, které před námi stojí,“ říká Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje Prahy (IPR).

Související…

O krok blíž novému Smíchovu. Vzniknou tu parky, nové byty a možná i ulice Karla Gotta
Milada Kadeřábková

foto: Autor a Sekyra Group, zdroj: Smíchov City

Galerie

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...