fbpx

Se zástupci některých pražských městských částí jsme se bavili o turistice v postcovidové době, o tom, na co by nalákali návštěvníky metropole, a kam pojedou na dovolenou oni sami

Zveřejněno: 16. 7. 2020

V aktuálním tématu týdne se zabýváme domácí turistikou, rozdíly město-venkov a tak trochu tím, čemu říkáme městský narcismus. Je jisté, že venkov Pražany láká. Na co by ale starostové pražských městských částí nalákali turisty z ostatních českých regionů?

  1. Praha spustila kampaň V Praze jako doma, kterou láká návštěvníky z Česka na návštěvu metropole. Co na ni říkáte?
  2. Jaká jsou ve vaší městské části největší „lákadla“ pro domácí turisty?
  3. Praha má přijít až o 80 miliard příjmů z cestovního ruchu. Jak se menší počet turistů projeví právě u vás?
  4. Je snížený počet turistů možnost, jak se vyrovnat s některými negativními aspekty overturismu, například s Airbnb nebo rušením nočního klidu?
  5. Kam pojedete na dovolenou vy?

jan cizinsky p7 square
Jan Čižinský, starosta Prahy 7

1. Turismus v Praze vlivem koronaviru utrpěl zásadním způsobem, očekávají se opravdu výpadky příjmů až ve výši 80 %. Kampaň hlavního města je zaměřená na pomoc širokému spektru lidí pracujících v turistickém ruchu od poskytovatelů ubytování a služeb po provozovatele památek, kultury a zábavy. Věřím, že může pomoci domácím turistům znovuobjevit krásy našeho hlavního města.

2. Coby starosta samozřejmě nejsem objektivní, ale považuji naši Prahu 7 za jednu z nejatraktivnějších pražských lokalit. Máme zde oblíbenou Stromovku, kde se již brzy otevře krásně zrekonstruovaná Šlechtova restaurace, nebo Letenské sady, které nabízejí nejpůsobivější panoramata celé Prahy. Naše městská část je pražským Art-Districtem, patří mezi kulturně nejživější místa našeho hlavního města. Máme tu dvě národní muzea (technické a zemědělské), Národní galerii, Centrum současného umění Dox nebo Výstaviště a Pražskou tržnici, které se aktuálně proměňují v příjemná místa kulturního a společenského života. Kousek je to také do botanické zahrady a zoo v Troji. Pro každého se u nás najde něco, co jej osloví.

3. Bude třeba především pomoci těm, které dopady krize zasáhnou nejhůř, aby to ustáli. K tomu přispíváme například formou odpouštění nájmů podnikatelům, spolkům či kulturním institucím. Zároveň je podstatné vytvářet prostředí, kam se budou návštěvníci rádi vracet. K tomu může přispět každý, kdo se zde snaží dělat nějaké zajímavé akce či projekty. Proto maximálně podporujeme lokální kulturu či sousedské aktivity. Věřím, že společně to zvládneme.

4. Za regulaci Airbnb se snažím bojovat ve sněmovně. V centru Prahy je až třetina bytů využívána jen ke krátkodobým pronájmům, a celou situací tak nejvíc trpí místní obyvatelé. Chceme, aby se lidé u sebe doma mohli nerušeně vyspat, aby se nikdo ve svém domě nebál a aby neubývaly nájemní byty. Je pravda, že předražené byty v centru se během koronakrize vyprázdnily, ceny šly dolů a některé se již třeba vrátily na běžný trh s nájemním bydlením. Samozřejmě se tím situace zcela nevyřeší, ale současná doba nám dává příležitost zamyslet se nad změnami v oblasti turismu ve prospěch Prahy a jejích obyvatel.  

5. Dvě naše děti ze tří jsou nyní na skautském táboře a my se pohybujeme po chalupách v Čechách. Pokud to půjde, navštívíme na týden známé v rakouských horách a pak se opět vrátíme zpět do naší vlasti a budeme si užívat třeba sjíždění úseků řek, které po letech mají zase dostatek vody.

jiri ptacek p3
Jiří Ptáček, starosta Prahy 3

1. Líbí se mi. Je dobře, že kampaň vznikla. A jsem spokojený i s její formou.

2. Nejvýraznější dominantou naší čtvrti je 216 metrů vysoký Žižkovský vysílač s restaurací a vyhlídkovým patrem. Pár bloků od něj je kostel Nejsvětějšího Srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad známého slovinského architekta Jože Plečnika. Kolem něj je nespočet malých kouzelných kaváren, ale je možné si také koupit něco čerstvého na tamním farmářském trhu. Z Parukářky je překrásný výhled na celou Prahu a je možné navštívit podzemní bunkr Bezovka, který se nachází přímo pod parkem. Vrch Vítkov kromě výhledu potěší i fanoušky jezdeckých soch, tamní bronzový Jan Žižka na koni je třetí nejvyšší sochou svého typu na světě. Historicky ladění návštěvníci určitě vyhledají stotřicetiletý Starý židovský hřbitov v Mahlerových sadech nebo Olšanské hřbitovy. Máme tu mnoho malých galerií, třeba radnice pořádá v létě každý čtvrtek koncerty v ulicích v rámci projektu Pražský Montmartre, anebo je tu legendární divadlo Járy Cimrmana...

3. Bezpochyby je to problém pro místní hotely a penziony. Ten výpadek je naprosto markantní a pro provozovatele bude letošní sezóna velmi tvrdá. Zdejší restaurace a kavárny jsou zaměřené především na místní klientelu a po ukončení epidemiologických opatření se postupně plní návštěvníky. To je bezpochyby dobře, přesto i jim výpadek v první půlce letošního roku přidělal vrásky na čele.

4. To snížení bude přechodné a samo o sobě řešení nepřinese. Problém Airbnb je tématem na samostatnou diskusi. V tomto ohledu se zájmem a nadějí sleduji snahy magistrátu vyžít své zákonodárné iniciativy novelizovat občanský zákoník s cílem dostat Airbnb do nějakých akceptovatelných kolejí.

5. V práci musím všechno poměrně podrobně plánovat. O to víc si užívám, že dovolené a na dovolené příliš plánovat nemusím. Takže doteď to přesně nevím. Každopádně o dovolené obvykle využíváme naši cestovatelskou dodávku. Máme doma tři děti, takže naložíme všechno nezbytné vybavení a „cesta je pro nás cílem“. Prakticky každou noc spíme jinde. Někdy v hotelu a někdy ve stanu. Po mnoha letech dálkových jízd letos zůstaneme v Čechách či na severu Rakouska. Pravděpodobně přibalíme i pět jízdních kol a podstatný čas strávíme v sedle.

michal svarc p8 square
Michal Švarc, radní Prahy 8

1. Akce V Praze jako doma je správně mířenou snahou, jak alespoň částečně zaplnit turistické lokality a kapacity. Bohužel je však akcí ojedinělou, navíc ve vážném nebezpečí brzkého konce z důvodu možné recidivy covidu.

2. Praha 8 je rozhodně atraktivní jak z pohledu domácího, tak i zahraničního turisty. Celá památková zóna Karlína s nově zrekonstruovaným Negrelliho viaduktem, Karlínským či Lyčkovým náměstím, budovou Invalidovny a dalšími památkami rozhodně stojí i díky svému sousedství s Prahou 1 za návštěvu. Libeňský zámeček a sokolovna, místa spojena s nejpřekládanějším českým autorem Bohumilem Hrabalem, to jsou asi největší turistické atrakce dolní Libně. Památky připomínající boj proti německé okupaci během 2. světové války (Památník Operace Anthropoid, Kobyliská střelnice, Ďáblický hřbitov, most Barikádníků apod.) rozhodně patří mezi nejvýznamnější návštěvnické body nejen pražského, ale celorepublikového významu. Třešinkou na dortu jsou statky a domky vybudované ve stylu selského baroka ve Starých Bohnicích.

3. Předpokládáme nemalou ztrátu nejen díky částečnému odpuštění lázeňského poplatku. Vnímáme především negativní dopad karantény na zaměstnanost rezidentů pracujících v cestovním ruchu. Nemálo restaurací, barů či hotelů je na prahu bankrotu. Situace bude zřejmě gradovat na podzim.

4. Airbnb je velkým problémem především centrálních městských čtvrtí, tedy v našem případě Karlína a dolní Libně. Regulaci, ovšem rozumnou, nikoliv likvidující, vítáme, stížnosti na hluk spojený právě s touto poskytovanou službou jsme v minulosti registrovali. 

5. Na dovolenou se chystám jako každé léto s dětmi do jižních Čech. V létě je zde natolik krásně, že byste těžko ve světě našli alternativu. 

renata chmelova p10 square
Renata Chmelová, starostka Prahy 10

1. Líbí se mi na ní, že podporuje jak návštěvu zajímavých míst v metropoli, tak služby hoteliérů, kteří vinou koronavirových opatření přišli o značnou část svých příjmů a zároveň čelí nefér konkurenci Airbnb. To je navíc typ pronájmu, který stejně jako ostatní města a městské části nevidíme v masovém měřítku rádi. 

2. Relaxovat mohou v Malešickém parku, kde je nově obslouží sociální podnik Bistro Na Kolečkách. Zážitkem, při němž se navíc dozvědí nové informace, je procházka některou z naučných stezek, doporučila bych svatého Josefa. Za kulturou mohou vyrazit do Kina Pilotů nebo do letos otevřeného Vršovického literárního centra Waldes. Vykoupat se mohou na Slavii, zasportovat si na Gutovce.

3. U příjmů z místních poplatků, které ovlivnil i pokles turistů, očekáváme celkový výpadek ve výši 10 milionů korun. „Koronavirová opatření“ nám negativně zasáhla do více položek v rozpočtu, proto zastupitelstvo v květnu schválilo jeho úpravu. Nepříjemné to sice je, investice jsme ale škrtat nemuseli. To se bohužel může stát v budoucnu, hlavně v souvislosti s očekávaným poklesem příjmů obcí z rozpočtového určení daní.

4. Krátkodobě se v tomto ohledu situace samozřejmě zlepší, my ale potřebujeme dlouhodobé a systémové řešení. V tomto směru vítám přípravu novely živnostenského zákona, která by samosprávám dala možnost regulace tohoto typu pronájmů.

5. Týden strávím na chaloupce v milovaných Krušných horách a týden budu objevovat krásy Broumovska, kde zanechal stopu Karel Čapek, kterému jsme letos udělili čestné občanství.

renata zajickova p5 square
Renata Zajíčková, starostka Prahy 5

1. Praha 5 se může pochlubit řadou unikátů a má co nabídnout nejen cizincům, ale i českým turistům. Přece jen nejsme v úplném centru města, byť menší část Pětky za centrum považovat lze, a tak můžeme lákat na klidnější atmosféru, romantické i poznávací procházky a bohatý kulturní program. Budu velmi potěšena, pokud do naší městské části, která je rozlehlá a po všech stránkách nesmírně pestrá, dorazí i tuzemští cestovatelé. Jsem přesvědčena o tom, že jim doposud neznámá zákoutí Pětky učarují a budou se sem rádi vracet. 

2. Díky rozmanitosti Pětky si u nás každý může najít to „své“. Milovníci přírody jistě ocení chráněné Prokopské a Dalejské údolí s řadou přírodních památek. Zapomenout nesmím ani na historicky cenné budovy v podobě starých viničních usedlostí a letohrádky v zahradách. Naše městská část se může pyšnit naprostým unikátem a tím je Království železnic. Na 3,5 tisících metrech čtverečních nabízí pohled na modelová kolejiště s 80 modely vlaků. Je léto, prázdniny, a tak připomínám i možnost trávit příjemné chvíle u vody. Plavci i neplavci se u nás mohou osvěžit a relaxovat u Motolských rybníků.

3. Úbytek turistů vnímám hlavně při procházkách po naší městské části. Přestože se kavárny, bistra, restaurace, ale i další podniky pomalu zaplňují, menší počet zákazníků je zatím stále citelný. Na druhou stranu věřím, že i místní, kteří se mohli dříve některým místům kvůli velkému množství lidí vyhýbat, si sem nyní najdou cestu, a pomohou tak podnikům toto nesnadné období zvládnout.

4. Nevím, zda úplně vyrovnat, nebo si spíše jen odpočinout. Dříve nebo později se turistický ruch vrátí, byť už možná ne v takové míře, jak jsme byli zvyklí. Každá mince má dvě strany a to platí i v tomto případě. Místní obyvatelé si mohou užívat volnějších prostranství, méně zaplněných ulic či obchodů, ale řada podniků musela svůj provoz zavřít a zaměstnance propustit. I tato situace tedy městské části a jejím obyvatelům přináší pozitiva, ale i negativní aspekty.

5. Dovolenou budu trávit na horské chalupě v Čechách, částečně pak v penzionu na jižní Moravě.

 

Související…

Mají vidláci zachraňovat Prahu? Jak nabourat pandemickou sounáležitost
Zdeněk Strnad

foto: Městské části

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...